ELY-keskukset

Itä-Suomen ilmastokonferenssi: Toiminnan aika on nyt (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo)

Jaa

Olemme ensimmäiset sukupolvet, joka näkevät ja kokevat ilmastonmuutoksen vaikutukset – ja samalla viimeiset, joka voivat vielä vaikuttaa tulevaisuuden suuntaan, totesi Jani Halme Itä-Suomen ilmastokonferenssin avausjuonnossa. Imatralla 13.2. pidettyyn konferenssiin osallistui lähes 200 itäisen Suomen ilmastoasioista kiinnostunutta toimijaa.

Osallistujia nostamassa käsiään Itä-Suomen ilmastokonferenssissa.
Itä-Suomen ilmastokonferenssiin osallistui lähes 200 ilmastoasioista kiinnostunutta toimijaa. Kuva: Jon Norppa, Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Suomi voi olla kokoaan suurempi

Meteorologi, tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kertoi ilmastonmuutoksen vaikutuksista luontoon ja painotti ilmastotyön tärkeyttä: “Suomessa muutokset ovat suurempia kuin maapallolla keskimäärin. Talvella lisääntyneet sateet ovat yhä useammin räntää tai vettä. Erityisesti kärsivät vanhoja, laajoja metsiä tarvitsevat lajit”.  Kotakorpi painotti, että Suomi voi kuitenkin vaikuttaa ja olla kokoaan suurempi. ”Meidän on tärkeää vaalia upeita lumisia talvia myös tuleville sukupolville. Meillä on mahdollisuus toimia ja vaikuttaa – vain Suomessa voidaan suojella suomalaista luontoa.”

Ilmastotyön ajankohtaisia

Kuntaliiton erityisasiantuntija Pauliina Jalosen mukaan tällä hetkellä noin 90 prosenttia suomalaisista asuu kunnassa, jossa on ilmastotavoite. Jalonen toivoi, että jatkossa ilmastonmuutokseen sopeutuminen nostetaan ilmastosuunnitelmiin ja ‑strategioihin sekä käydään kunnissa keskustelua sopeutumisen tarpeesta.

Joensuun kaupungin päästöbudjetissa laaditaan sektoripohjaiset tavoitteet päästöjen vähenemiselle, jotta niiden vähenemistä voidaan seurata suhteessa vuosille 2025–2030 asetettuihin tavoitteisiin. Osana Joensuun kaupungin talousarvion tekoa laaditaan ilmastobudjetti, jossa tavoitteet johdetaan strategiasta ja viedään kaupungin ilmasto-ohjelmaan, kertoi ilmastoasiantuntija Tuuli Hyppänen.

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastoriskien hallinta on monipuolinen hankekokonaisuus. Pohjois-Savon ELY-keskuksen projektipäällikkö Saara Karkulahti kertoi alueen kunnille laadituista sopeutumisen riskikorteista, joiden avulla tunnistetaan riskejä ja parannetaan ilmastotyön valmiuksia.

Tilaisuudessa keskusteltiin ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi myös sopeutumisen tärkeydestä. Keskusteluissa nousi esille, että sopeutumistyö on erityisesti aluetason työtä ja sopeutumistoimet on tärkeää toteuttaa paikallisesti.

Ilmastoskenaariot päätöksenteon tukena

Tutkija Anna Lipsanen Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE) kertoi FINNSCAPES-hankkeessa tuotetuista ilmastoskenaarioista, joita on tehty päätöksenteon tueksi esimerkiksi Pohjois-Karjalaan. Skenaariot kuvaavat alueellisia ilmastotulevaisuuksia. Skenaarioiden avulla on helpompi ymmärtää ilmastoasioihin liittyvää tilannekuvaa, ilmastotyöhön sitoutumista ja ymmärrystä toiminnan vaikuttavuudesta. 

Kokonaiskestävyys elinvoimaisen tulevaisuuden perustana

Ilmastokonferenssissa korostettiin kestävyyssiirtymän vaikutuksia aluetalouteen. Pohdittiin, miten tehdään yhdessä elinvoimaista ja kestävää tulevaisuutta ja millaisia käytännön toimia se edellyttää. Päivän keskusteluissa nousi esille kokonaiskestävyys. Ilmastotoimet tukevat luonnon ja ihmisen hyvinvointia monin tavoin. Huoltovarmuus, omavaraisuus ja kokonaisturvallisuus ovat myös kestävyyttä.

Poikkihallinnollinen yhteistyö nostettiin keskusteluissa tärkeää osaan. Yhdessä todettiin, että emme saa siiloutua. On meistä kiinni, millaisen tulevaisuuden me jaamme ja saamme. Tärkeä oivallus päivästä oli se, miten tärkeää on tarinallistaa ilmastonmuutos ja puhua yhteistä kieltä ilmastoasioissa. Juontaja Jani Halme painotti jokaisen työpanoksen tärkeyttä ilmastoasioissa: “Maapallolla ei ole varaosia – meidän jokaisen työtä tarvitaan”.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Matikainen
ilmastoasiantuntija, Etelä-Karjalan liitto
etunimi.sukunimi@ekarjala.fi
p. 040 661 0743

Hanna Kailasto
strategiapäällikö, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 029 172

Kuvat

Osallistujia nostamassa käsiään Itä-Suomen ilmastokonferenssissa.
Itä-Suomen ilmastokonferenssiin osallistui lähes 200 ilmastoasioista kiinnostunutta toimijaa. Kuva: Jon Norppa, Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Kuvassa Matias Hilden puhumassa tapahtumassa.
Imatran kaupunginjohtaja Matias Hilden avasi tilaisuuden ja kertoi, että Imatralla on tehty ilmastotyötä jo lähes 130 vuoden ajan. Kuva: Jon Norppa, Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Opiskelijat ja asiantuntijat keskustelemassa tapahtumassa, jossa esitellään ilmastohankkeita ja taidetta.
Saimaan ammattiopisto Sampon opiskelijat antoivat tärkeän panoksen tapahtuman järjestelyihin. Tapahtuman tauoilla oli mahdollisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa ilmastorahoituksesta ja ihastella Itä-Suomen alueen ilmastohankkeissa tuotettua taidetta. Kuva: Jon Norppa, Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Paneelikeskustelu lavalla, viisi henkilöä istuu keskustelemassa ja yksi seisoo juontajana.
“Elinvoimaa ilmastotyöstä” -paneelissa käytiin vilkasta keskustelua ajankohtaisista teemoista. Kuva: Jon Norppa, Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Kuvatauluilla esillä Sanna Hukkasen maalaamia vesiväritöitä ilmastoskenaarioista aulassa. Taustalla ihmisiä.
Ilmastokonferenssissa oli esillä kuvataiteilija Sanna Hukkasen työstämiä vesiväritöitä FINNSCAPES-hankkeessa tuotetuista skenaarioista. Kuva: Hanna Kailasto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus.
Lataa
Valokuvanäyttely "Maapallo pulassa", jossa esillä Juuan ja Kiteen lukioiden kuvaamataidon ryhmien töitä.
Esillä oli Pohjois-Karjalan maakuntaliiton Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030 -hankkeessa tuotettu Maapallo pulassa -valokuvanäyttely, joka oli Juuan ja Kiteen lukioiden kuvaamataidon ryhmien käsialaa. Kuva: Hanna Kailasto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Tilläggsanslag från riksdagen främjar restaureringen av åar i Österbotten och Södra Österbotten4.2.2025 11:00:00 EET | Pressmeddelande

I december 2023 beviljade riksdagens finansutskott särskilt understöd för två restaureringsprojekt. Via fiskerimyndigheten vid NTM-centralen i Egentliga Finland går 110 000 euro till Närpes å och 100 000 euro till Esse å. Understöden används inom fleråriga restaureringsprojekt där projektledarna har samlat in medfinansiering från kommuner, företag och andra aktörer på orten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye