Kostnaderna för det grundläggande utkomststödet ökade med nästan hundra miljoner euro
Antalet hushåll som fick grundläggande utkomststöd från FPA var på samma nivå som året innan, men kostnaderna ökade med 95 miljoner euro. Ökningen av utgifterna förklaras till stor del av nedskärningarna i den sociala tryggheten samt av de många ukrainarna som flytt undan kriget och som omfattas av den sociala tryggheten, säger en forskare.

År 2024 betalade FPA totalt 825 miljoner euro i grundläggande utkomststöd. Det utbetalda beloppet var 95 miljoner euro större än året innan (inflationen beaktad).
Under året fick totalt 249 576 hushåll grundläggande utkomststöd. Förändringen var liten jämfört med året innan. Antalet mottagarhushåll minskade med cirka tusen från året innan, men antalet personer som bodde i dessa hushåll ökade med cirka tusen personer.
Cirka sex procent av Finlands befolkning bodde i hushåll med grundläggande utkomststöd, det vill säga något fler än var tjugonde.
– I motsats till vad som förväntades ökade inte antalet hushåll som fick grundläggande utkomststöd totalt sett i fjol, trots nedskärningarna i de primära socialförsäkringsförmånerna. I slutet av året började antalet mottagare dock redan klart öka, säger Tuija Korpela, forskare vid FPA.
I utgifterna syns nedskärningar i andra förmåner samt de många inflyttade ukrainarna
Vanligtvis delar kommunerna och staten jämnt på finansieringen av det grundläggande utkomststödet. I fråga om stöd som finansierades på det här sättet ökade utgifterna med knappt 25 miljoner euro år 2024. På månadsnivå var utgifterna i januari–mars mindre än under motsvarande månader året innan, men från och med april var utgifterna per månad större än året innan.
I genomsnitt betalade FPA ut 528 euro i grundläggande utkomststöd per månad till varje hushåll med stöd. Det genomsnittliga stödbeloppet per månad ökade med 10 procent, dvs. med nästan 50 euro från året innan, och uppnådde högsta nivå sedan det första coronaåret 2020.
– Nedskärningarna i den sociala tryggheten ökade stödbeloppen för de hushåll som redan hade grundläggande utkomststöd, säger Korpela.
Utgifterna för det grundläggande utkomststöd som helt finansieras av staten ökade mer än utgifterna för det stöd som till hälften finansieras av kommunerna och till hälften av staten, med knappt 71 miljoner euro. Staten finansierar helt och hållet det grundläggande utkomststöd som betalas till flyktingar och personer som får tillfälligt skydd.
– En växande grupp ukrainare som flytt kriget har fått hemkommun i Finland. I och med det kan de ansöka om och ofta också få grundläggande utkomststöd, vilket har ökat kostnaderna för det stöd som staten betalar i sin helhet, berättar Korpela.
Under årets sista månader ökade utgifterna mer i fråga om det stöd som kommunerna och staten delar jämnt på än i fråga om det stöd som helt finansieras av staten.
De flesta som får grundläggande utkomststöd är ensamboende
Av de hushåll som fick grundläggande utkomststöd bestod över 155 000 eller 62 procent av ensamboende. Bland mottagarna fanns det drygt 36 000 andra enpersonshushåll, till exempel vuxna barn som bor hos sina föräldrar eller kompisar som delar lägenhet. Antalet par var 12 000.
Antalet barnfamiljer som fick grundläggande utkomststöd var knappt 46 000. Av dessa var 28 000 familjer med en vuxen och 18 000 familjer med två vuxna.
– Hushåll med en vuxen är i regel i en ekonomiskt mer sårbar position än andra hushåll. Det här återspeglas i det grundläggande utkomststödet så att största delen av mottagarna är ensamboende och att ensamförsörjarna är klart överrepresenterade, säger Korpela.
Sett till hushållstyp var det endast i gruppen ensamboende som antalet hushåll som fick grundläggande utkomststöd minskade sedan i fjol. Antalet stödtagare ökade i grupperna för övriga enpersonshushåll, par och barnfamiljer.
Nyckelord
Kontakter
Tuija KorpelaforskareFPA
Tel:020 634 1945tuija.korpela@fpa.fiFPA:s kommunikationsenhetVi tar emot samtal från medierna på numret vardagar kl. 9–16. På det här numret förmedlar vi intervjuförfrågningar till våra sakkunniga. Du kan också kontakta oss per e-post.
Tel:020 634 7745viestinta@kela.fiDokument
FPA har i uppgift att sköta grundtryggheten i livets olika skeden för alla dem som omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Andra språk
Följ Kela/FPA
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kela/FPA
Antalet mottagare av handikappbidrag för personer under 16 år fortsatte att öka 202417.4.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 beviljades totalt 11 300 nya handikappbidrag för personer under 16 år. Av de beviljade handikappbidragen beviljades 82 procent med anledning av utvecklingsneurologiska funktionsnedsättningar. Antalet personer som fick handikappbidrag på grund av adhd ökade med 15 procent från året innan.
Alle 16-vuotiaan vammaistuen saajien määrä jatkoi kasvuaan vuonna 202417.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2024 myönnettiin yhteensä 11 300 uutta alle 16-vuotiaan vammaistukea. Myönnetyistä vammaistuista 63 prosenttia alkoi neurokehityksellisten oireyhtymien perusteella. ADHD:n vuoksi etuutta saavien määrä lisääntyi edellisvuodesta 15 prosenttia.
Antalet klienter inom Nuotti-coachning halverades år 202416.4.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 fick betydligt färre klienter Nuotti-coachning än under tidigare år. Nuotti-coachning ordnas inom ramen för FPA:s yrkesinriktade rehabilitering för unga. Antalet klienter minskade kraftigt redan i slutet av 2023 till följd av att målgruppen preciserades. Efter de lagändringar som gjorts är det nu viktigt att följa hur situationen utvecklas för unga som riskerar att marginaliseras.
Nuotti-valmennuksen saajamäärä romahti vuonna 2024 – saajia alle puolet edellisvuoteen verrattuna16.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Nuoren ammatillisen kuntoutuksen Nuotti-valmennusta sai vuonna 2024 huomattavasti pienempi määrä nuoria kuin aiempina vuosina. Saajamäärä kääntyi jyrkkään laskuun jo loppuvuonna 2023 tehtyjen kohderyhmän täsmennysten seurauksena. Nyt on tärkeää seurata, miten syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tilanne kehittyy lakimuutosten jälkeen.
Bärplockare som kommer till Finland ska ansöka om tillstånd för säsongsarbete och rätt till vård15.4.2025 08:59:54 EEST | Pressmeddelande
Bärplockare som kommer till Finland från ett land utanför EU-området för att plocka vilda bär betraktas i fortsättningen som säsongsarbetare, vilket ger dem bättre tillgång till den offentliga hälso- och sjukvården. Utöver tillstånd för säsongsarbete ska de också ansöka om rätt till vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum