Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kommuninvånare betonar vikten av närservice och flexibilitet i de kommunala tjänsterna – även över kommungränserna

Dela

Enligt Kommunförbundets Invånarundersökning anser en klar majoritet, dvs. 78 procent, av kommuninvånarna att det är viktigt att kommunala tjänster tillhandahålls så nära hemmet som möjligt. Utöver de tjänster som finns i hemkommunen ansåg allt fler (70 %) av dem som svarade på enkäten att det är viktigt att flexibelt kunna använda också grannkommunernas tjänster.

Enligt Kommunförbundets Invånarundersökning anser en klar majoritet, dvs. 78 procent, av kommuninvånarna att det är viktigt att kommunala tjänster tillhandahålls så nära hemmet som möjligt. Utöver de tjänster som finns i hemkommunen ansåg allt fler (70 %) av dem som svarade på enkäten att det är viktigt att flexibelt kunna använda också grannkommunernas tjänster.

Valfrihet är också viktigt enligt kommuninvånarna. Två av tre kommuninvånare vill ha möjlighet att välja servicesedel eller motsvarande skattefinansierad service som kommunen tillhandahåller genom en privat serviceproducent.

Kommuninvånarnas åsikter delades däremot starkt i fråga om säkerställandet av mångsidiga och högklassiga kommunala tjänster på bekostnad av serviceställena i den egna kommunen. Enligt enkäten anser endast en dryg tredjedel att det är viktigt att mångsidiga och högklassiga kommunala tjänster säkerställs, även om det innebär att serviceställen dras in i den egna kommunen.

Tillgång till tjänster i grannkommunerna upplevs som allt viktigare

Tillgången till kommunala tjänster nära hemmet har ansetts vara ytterst viktigt under alla de år som enkäten genomförts sedan 2008. Tjänster som är tillgängliga nära hemmet betonades dock något mindre nu än tidigare år.

Tjänster nära hemmet prioriteras allra mest av kvinnor, barnfamiljer, 30–49-åringar och svenskspråkiga. De som bor i kommunens centrum, i en förort och i randområden till centrum betonar vikten av närservice mer än de som bor i glesbygden. De som bor i kommuner och städer med över 20 000 invånare betonar närservicen något mer än de som bor i kommuner med färre än 10 000 invånare.

Bland svaren framhävdes nu mer än tidigare år viljan att flexibelt använda tjänster också över kommungränserna. Sju av tio kommuninvånare anser att möjligheten att flexibelt använda även grannkommunernas tjänster är viktig.

Möjligheten att använda grannkommunernas tjänster prioriteras mest av kvinnor, 50–59-åringar, barnfamiljer, kommuninvånare som bor i glesbygdsområden samt i kommuner med 20 001–50 000 invånare.

-De stora förändringarna på kommunfältet samt reformen av tjänsterna och frågor som gäller servicenätet har kontinuerligt varit på tapeten de senaste åren. Detta har medfört oro bland kommuninvånarna i fråga om tillgången till tjänster. Kommuninvånarna upplever det som allt viktigare att det över huvud taget finns tillgång till tjänster, även över kommungränserna, säger Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef vid Kommunförbundet.

-Oron för både närservicen och mer allmänt tillgången till tjänster framkommer tydligt i allt mer negativa åsikter om kommunsammanslagningar som gäller den egna kommunen. Som vi tidigare rapporterat är motståndet mot kommunsammanslagningar nu starkare än någonsin tidigare på 2000-talet, säger Pekola-Sjöblom.

När man granskar kommuninvånarnas prioriteringar enligt kön i fråga om hur tjänsterna ordnas märker man att kvinnor lägger större vikt än män vid närservice, grannkommunernas tjänster samt valfrihet mellan offentliga och privata tjänster.

-För kvinnor är en fungerande och trygg vardag viktig. Kvinnor upplever att det är viktigt att det trots reformer och förändringar finns tillgång till tjänster oberoende av kommungränser eller serviceproducenter.

Invånarundersökningen i ett nötskal

Uppgifterna framgår av Kommunförbundets invånarundersökning som besvarades av cirka 10 500 finländare i maj–juni 2024. Enkätundersökningen ingår i Kommunförbundets forskningsprogram Förändringarnas KommunFinland 2025. Sammanlagt 46 kommuner av olika typ och storlek runt om i landet medverkar i programmet.

Delresultat från invånarundersökningen publiceras ända fram till kommunalvalet i april 2025. Kommunförbundet har genomfört motsvarande omfattande invånarenkäter ända sedan 1996. Mer information om undersökningen och resultaten finns på Kommunförbundets webbplats

Kontaktuppgifter:
Forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom
+358 50 337 5634, marianne.pekola-sjoblom@kuntaliitto.fi

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Finlands Kommunförbund är en tvåspråkig intresseorganisation för alla kommuner och städer i Finland. Med sin sakkunskap utvecklar förbundet den kommunala servicen. På förbundets webbplats Kommunforbundet.fi finns central information om kommunsektorn och den kommunala servicen. Kommunerna skapar grunden för ett gott liv för sina invånare.​ Kommunförbundet arbetar för att kommunerna ska lyckas med sitt uppdrag.​

Följ Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kestävä kasvu tehdään kumppanuudessa – mutta aina kunnissa ja kaupungeissa6.2.2025 09:31:23 EET | Tiedote

Mikä yhdistää investointeja, kansainvälistä rekrytointia, sivistyksen ja kasvatuksen kasvua ja hyvinvointia edistäviä palveluja, paikallisen työelämän tarpeisiin vastaavaa koulutusta sekä liikenteellistä saavutettavuutta? Kaikki nämä kestävän kasvun toimet sekä paljon muuta tehdään Suomessa kunnissa, ja kaikkien näiden onnistumiseen tarvitaan onnistunutta kuntien, valtion ja elinkeinoelämän kumppanuutta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye