Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Laskiainen herkuttaa, ilahduttaa ja ennustaa satoa – talven keskellä versoo toivo

Jaa

Kristillisessä perinteessä laskiaisesta alkaa paaston aika, joka päättyy pääsiäiseen. Tulevan paaston vuoksi laskiaiseen liitetäänkin tuhdit ruuat, ilonpito ja riemukas talviulkoilu. Vaikka laskiaista vietetään viljelysmaiden ollessa vielä lumihunnun alla, moni laskiaisperinne liittyy maatalouteen ja tulevaan kasvukauteen. Laskiaisen aikaan hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä sekä tulevaa satokautta.

Laskiaispullia
Laskiaispullia MTK Materiaalipankki

Laskiaisen herkut syntyvät kotimaisista raaka-aineista – keittoa, pullaa ja talven makuja

Laskiaiseen kuuluu perinteisesti monenlaisia herkkuja: laskiaispullia, täyteläisiä keittoja, nuotiolla paistettua makkaraa ja höyryävää kaakaota. Juhlavamman illanvieton kruunaa blinipannukakku runsailla täytteillä.

  • Kotimaiset raaka-aineet tarjoavat loistavan pohjan monipuolisille laskiaisruuille, ja vaikka luonto vielä lepää lumen alla, varastojuureksista ja kotimaisista tuotteista syntyy herkullisia makuja, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

Laskiaisen klassikko on tietenkin hernekeitto, joka valmistuu edullisesti kotimaisista kuivatuista herneistä. Herne on perinteinen suomalainen viljelykasvi ja erinomainen proteiinin lähde. Perinteinen possunpotka tuo keittoon täyteläisyyttä, mutta runsailla varastojuureksilla – kuten porkkanalla, lantulla ja sipulilla – saa aikaan maukkaan kasvisversion.

  • Hernekeittoa kannattaa valmistaa reilusti, sillä se vain paranee lämmitettäessä ja sopii hyvin pakastettavaksi, Siivonen vinkkaa.

Laskiaispöydän makea päätös on tietysti laskiaispulla. Pehmeän pullan väliin sopivat kotimaiset marjat, hillot ja kuohkea kermavaahto. Vaihtelua täytteisiin saa esimerkiksi maustetuilla rahkoilla tai tuorejuustolla. Sirkkalehtimerkki ja Hyvää Suomesta -merkki auttavat tunnistamaan kotimaiset raaka-aineet helposti.

  • Laskiaispulla on monen suosikki, ja täytteissä voi hyvin käyttää luovuutta. Kotimainen hillo ja kotimaiset marjat tuovat pullaan raikkautta ja aitoa makua – se on herkku, joka maistuu kaikenikäisille, Siivonen sanoo.

Tiesitkö, että:

  • Laskiaisena syötiin perinteisesti rasvaista ruokaa, mutta rasvaa ei saanut nuolla sormista. Uskomuksen mukaan sormien nuoleminen saattoi tarkoittaa, että kesällä sirppi viiltää sormeen. Jos rasva sen sijaan kului itsestään pois, se takasi hyvän viikatteenkäsittelytaidon.
  • Talvihuvit, kuten pulkkamäki, ovat olleet osa suomalaista laskiaista. Mäessä huudettiin toiveita hyvästä sadosta: "Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kuin nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasia."
  • Mitä pidemmälle pulkka luisti, sitä parempaa pellavasatoa uskottiin olevan luvassa.
  • Laskiaisena saunoessa piti olla hiljaa, jotta itikat eivät kiusaisi ihmisiä tai karjaa seuraavana kesänä.

Jos menokenkä maalle vipattaa tai pulkka kutsuu, suuntaa maalle:  https://matkamaalle.fi/

Laskiainen vuonna 2025: laskiaissunnuntai on 2.3. ja laskiaistiistai 4.3. 

Laskiaisen kotimaiset herkut:
Perinteinen hernekeitto: https://www.mtk.fi/-/hernekeitto
Laskiaispullat: https://www.mtk.fi/-/laskiaispullat_juureen
Blinipannukakku lisukkeineen: https://www.mtk.fi/-/blinipannukakku

Lisätiedot: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802

Kuvat

Laskiaispullia
Laskiaispullia
MTK Materiaalipankki
Lataa
Laskiaispullia
Laskiaispullia
MTK Materiaalipankki Saa käyttää
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Green Climate Fund tukee ilmastotoimia Keniassa 50 miljoonalla dollarilla - Maatalousosuuskuntien roolia ilmastotoimissa vahvistetaan21.2.2025 12:52:51 EET | Uutinen

YK:n Green Climate Fund (GCF) on myöntänyt 50 miljoonan Yhdysvaltain dollarin rahoituksen hankkeelle, joka tukee ilmastokestävän, vähähiilisen ja kestävän maatalouden kehittämistä Viktoriajärven talousalueella Keniassa. Ilmastoratkaisujen toteuttamisessa hyödynnetään paikallisia osuuskuntia ja pientilallisia. Hankkeen toteuttavat FAO ja Alankomaiden maatalouden kehittämisvirasto Agriterra yhdessä Kenian hallituksen kanssa. Suomesta mukana on MTK, joka tuo hankkeeseen asiantuntemusta metsänhoidosta.

Komissio ymmärtää nyt EU:n maatalouselinkeinon tarpeet ja merkityksen19.2.2025 14:30:02 EET | Tiedote

MTK on tyytyväinen EU-komission keskiviikkona julkaisemaan suunnitelmaan maatalouspolitiikan muutoksista. Komission maatalousvisio kertoo merkittävästä suunnanmuutoksesta, jolla halutaan varmistaa oman maataloustuotannon menestys koko EU:n alueella häiriöherkässä toimintaympäristössä. Maatalouden kilpailukykyä komissio vahvistaisi muun muassa sääntelyä purkamalla ja kannustamalla alaa investointeihin.

Mikä tekee perunasta suomalaisen ruokakulttuurin kulmakiven?7.2.2025 08:24:00 EET | Tiedote

Peruna on ollut suomalaisen ruokapöydän peruspilari jo vuosisatojen ajan. Sen monipuolisuus, ravitsevuus ja edullisuus tekevät siitä ainutlaatuisen raaka-aineen, joka yhdistää perinteet ja nykypäivän ruokatrendit. Maailmassa tunnetaan tuhansia perunalajikkeita, jotka vaihtelevat muodoltaan, kooltaan ja maultaan. Suomessa viljellään tällä hetkellä arviolta noin 70 ruokaperunalajiketta. Tämä monimuotoisuus ja lajikkeiden kirjo mahdollistavat perunan käytön monenlaisissa ruokalajeissa ja -kulttuureissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye