Laskiainen herkuttaa, ilahduttaa ja ennustaa satoa – talven keskellä versoo toivo
Kristillisessä perinteessä laskiaisesta alkaa paaston aika, joka päättyy pääsiäiseen. Tulevan paaston vuoksi laskiaiseen liitetäänkin tuhdit ruuat, ilonpito ja riemukas talviulkoilu. Vaikka laskiaista vietetään viljelysmaiden ollessa vielä lumihunnun alla, moni laskiaisperinne liittyy maatalouteen ja tulevaan kasvukauteen. Laskiaisen aikaan hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä sekä tulevaa satokautta.

Laskiaisen herkut syntyvät kotimaisista raaka-aineista – keittoa, pullaa ja talven makuja
Laskiaiseen kuuluu perinteisesti monenlaisia herkkuja: laskiaispullia, täyteläisiä keittoja, nuotiolla paistettua makkaraa ja höyryävää kaakaota. Juhlavamman illanvieton kruunaa blinipannukakku runsailla täytteillä.
- Kotimaiset raaka-aineet tarjoavat loistavan pohjan monipuolisille laskiaisruuille, ja vaikka luonto vielä lepää lumen alla, varastojuureksista ja kotimaisista tuotteista syntyy herkullisia makuja, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Laskiaisen klassikko on tietenkin hernekeitto, joka valmistuu edullisesti kotimaisista kuivatuista herneistä. Herne on perinteinen suomalainen viljelykasvi ja erinomainen proteiinin lähde. Perinteinen possunpotka tuo keittoon täyteläisyyttä, mutta runsailla varastojuureksilla – kuten porkkanalla, lantulla ja sipulilla – saa aikaan maukkaan kasvisversion.
- Hernekeittoa kannattaa valmistaa reilusti, sillä se vain paranee lämmitettäessä ja sopii hyvin pakastettavaksi, Siivonen vinkkaa.
Laskiaispöydän makea päätös on tietysti laskiaispulla. Pehmeän pullan väliin sopivat kotimaiset marjat, hillot ja kuohkea kermavaahto. Vaihtelua täytteisiin saa esimerkiksi maustetuilla rahkoilla tai tuorejuustolla. Sirkkalehtimerkki ja Hyvää Suomesta -merkki auttavat tunnistamaan kotimaiset raaka-aineet helposti.
- Laskiaispulla on monen suosikki, ja täytteissä voi hyvin käyttää luovuutta. Kotimainen hillo ja kotimaiset marjat tuovat pullaan raikkautta ja aitoa makua – se on herkku, joka maistuu kaikenikäisille, Siivonen sanoo.
Tiesitkö, että:
- Laskiaisena syötiin perinteisesti rasvaista ruokaa, mutta rasvaa ei saanut nuolla sormista. Uskomuksen mukaan sormien nuoleminen saattoi tarkoittaa, että kesällä sirppi viiltää sormeen. Jos rasva sen sijaan kului itsestään pois, se takasi hyvän viikatteenkäsittelytaidon.
- Talvihuvit, kuten pulkkamäki, ovat olleet osa suomalaista laskiaista. Mäessä huudettiin toiveita hyvästä sadosta: "Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kuin nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasia."
- Mitä pidemmälle pulkka luisti, sitä parempaa pellavasatoa uskottiin olevan luvassa.
- Laskiaisena saunoessa piti olla hiljaa, jotta itikat eivät kiusaisi ihmisiä tai karjaa seuraavana kesänä.
Jos menokenkä maalle vipattaa tai pulkka kutsuu, suuntaa maalle: https://matkamaalle.fi/
Laskiainen vuonna 2025: laskiaissunnuntai on 2.3. ja laskiaistiistai 4.3.
Laskiaisen kotimaiset herkut:
Perinteinen hernekeitto: https://www.mtk.fi/-/hernekeitto
Laskiaispullat: https://www.mtk.fi/-/laskiaispullat_juureen
Blinipannukakku lisukkeineen: https://www.mtk.fi/-/blinipannukakku
Lisätiedot: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
MTK:n Viljanen: Halpuutus tyhjentää kaupan hyllyjä9.4.2025 12:26:25 EEST | Tiedote
MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen varoittaa ruuan halpamyynnin jatkuessaan tyhjentävän kaupan hyllyjä kotimaisista elintarvikkeista. ”Kysyntää on, mutta halpuutettu tuotanto ei riitä vastaamaan siihen. Lienee oikeutettua sanoa, että kahdella kauppajätillämme ei tunnu olevan kotimaata, vaan näemmä valmius korvata kotimaista surutta ulkomaisella”, Viljanen totesi avatessaan MTK:n valtuuskunnan kokouksen keskiviikkona Espoossa.
Lakko lihataloissa johtaa eläinruuhkaan maatiloilla8.4.2025 09:52:52 EEST | Tiedote
Elintarvikealalla viime yönä alkanut työtaistelu sulkee useita isojen lihatalojen teuraslinjoja. Kolme vuorokautta kestävä lakko aiheuttaa kasvavien eläinten ruuhkaa etenkin emakko- ja lihasikaloissa. MTK vetoaa Suomen Elintarviketyöläisten Liittoon (SEL) ja Elintarviketeollisuusliittoon (ETL), että ne hakisivat työtaistelustaan huolimatta kaikki keinot eläinruuhkan välttämiseksi. Maatiloilla ei tähän keinoja ole.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme