Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Mitä!? Väärinkäsitys voi viedä kuulon: kuulokkeet eivät ole kuulonsuojain

Jaa

Monilla meluisilla työpaikoilla käytetään musiikin kuunteluun tarkoitettuja vastamelukuulokkeita kuulonsuojaimina, vaikka ne eivät suojaa melulta.

Monilla meluisilla työpaikoilla käytetään musiikin kuunteluun tarkoitettuja vastamelukuulokkeita kuulonsuojaimina, vaikka ne eivät suojaa melulta.

”Olemme törmänneet työpaikkatarkastuksissa toistuvasti tilanteeseen, jossa meluisassa työympäristössä työntekijät käyttävät omia musiikin kuunteluun tarkoitettuja kuulokkeita tai nappikuulokkeita kuulonsuojaimina. Huolimatta siitä, että näissä kuulokkeissa voi olla vastamelutoiminto, ne eivät ole lainsäädännön edellyttämiä henkilönsuojaimia”, kertoo tarkastaja Rami Laine.

Kuulonsuojainten tarkoitus on suojata kuuloa haitalliselta melulta ja estää kuulovaurion syntyminen. Suomessa meluvamma on yhä yleisin ammattitauti. Kuulonsuojaimia on käytettävä työssä aina, kun melualtistus ylittää 85 desibeliä dB(A). Työntekijä on kuitenkin oikeutettu saamaan kuulonsuojaimet käyttöön, kun melualtistus on yli 80 dB(A).

Melulle altistumista on rajoitettava

Työturvallisuuslain mukaan työntekijän altistuminen melulle on rajoitettava niin vähäiseksi, ettei siitä aiheudu haittaa tai vaaraa työntekijän turvallisuudelle tai terveydelle. Työnantajan on tunnistettava melua aiheuttavat tekijät ja selvitettävä työntekijöiden mahdollinen altistuminen melulle. Työnantajan on arvioinnin perusteella poistettava melun vaarat ja haitat tai vähennettävä niitä niin paljon kuin mahdollista.

Melun äänitasosta ja taajuudesta riippuen suojaimet valitaan niin, että työntekijä on melulta suojassa, mutta kuulee tarvittaessa esimerkiksi hälytys- ja varoitusäänet. Jos työssä on tarve kommunikoida, valitaan suojaimet, jotka tämän mahdollistavat. ”Kun suojainten käyttötarve on riskinarvioinnissa tunnistettu ja määritelty, on työntekijöiden käytettävä työnantajan tarjoamia suojaimia”, toteaa Rami Laine.

Jos työpaikan ääniympäristö ei edellytä kuulonsuojaamista ja työ mahdollistaa esimerkiksi musiikin kuuntelun, työnantaja voi sallia omien kuulokkeiden käytön

työssä. Tällöin työnantajan on riskinarvioinnissa pohdittava kuulokkeiden käytön tuomat mahdolliset lisäriskit.

”Työnantaja voi riskinarvioinnin perusteella asettaa kuulokkeiden käyttöön kieltoja tai rajoituksia esimerkiksi siksi, että keskittyminen herpaantuu, varoitusääniä ei kuulla, trukkiliikennettä, painavia nostoja tai koneiden ja laitteiden epänormaalia käyttöääntä ei huomata. Työpaikalla on siis hyvä keskustella ja miettiä yhteisiä pelisääntöjä tähänkin asiaan”, tarkastaja Rami Laine kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Rami Laine, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Kuvat

Kuulokkeita.
Kuulokkeet eivät suojaa työntekijää melulta.
Marja Tereska, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Marja Tereska
Lataa

Linkit

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Beredskapssamarbete mellan regioner i fokus i Västra och Inre Finlands beredskapskommitté21.2.2025 12:00:00 EET | Pressmeddelande

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde torsdagen den 20 februari 2025 för årets första möte. I myndigheternas gemensamma lägesöversikt framhävdes samarbetet mellan regionerna, beredskapsplaneringen och förberedelserna för lokalförsvarsövningar. I diskussionen lyftes också fram medborgarnas växande oro för säkerheten bl.a. på grund av negativ nyhetsrapportering, ökad ungdomsbrottslighet särskilt i landskapet Österbotten och ökad arbetslöshet. I de flesta organisationer och myndigheter består vardagen i huvudsak av det grundläggande arbetet, men särskilt organisationsförändringar belastar personalen. I de landskapsvisa utvecklings- och strategiplanerna har man fäst särskild uppmärksamhet vid beredskapen.

Alueiden välinen varautumisyhteistyö keskiössä Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunnassa21.2.2025 12:00:00 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 20.2.2025 vuoden ensimmäiseen kokoukseen. Moniviranomaisyhteistyönä tuotetussa tilannekatsauksessa korostuivat alueiden välinen yhteistyö, varautumissuunnittelu sekä paikallispuolustusharjoituksiin valmistautuminen. Keskustelussa nousivat esiin myös kansalaisten kasvava huoli turvallisuudesta mm. negatiivisten uutisoinnin vuoksi, nuorisorikollisuuden kasvu erityisesti Pohjanmaan maakunnassa sekä työttömyyden kasvu. Useimmissa organisaatioissa ja viranomaisissa arki koostuu pääosin perustyöstä, mutta erityisesti organisaatiomuutokset kuormittavat henkilöstöä. Maakunnallisissa kehittämis- ja strategiasuunnitelmissa varautumiseen on kiinnitetty erityistä huomioita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye