Oulun yliopisto

Oulun yliopisto ja Centria AMK kehittävät virtuaalivoimalaitoksia energiatehokkuuden parantamiseksi

Jaa

20 kumppaniorganisaation kansainvälisessä COPOWER-hankkeessa kehitetään yhteisölähtöisiä virtuaalivoimalaitoksia. Virtuaalinen voimalaitos yhdistää useita pieniä energiantuotantojärjestelmiä yhdeksi hallituksi kokonaisuudeksi, mikä mahdollistaa energian tuotannon ja kulutuksen tehokkaamman tasapainottamisen ilman merkittäviä muutoksia energiainfrastruktuuriin.

graafinen kuva
Kansainvälisessä COPOWER-hankkeessa kehitetään virtuaalisia voimalaitoksia. ERNACT (Irlanti)

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä ja Centria-ammattikorkeakoulu Kokkolasta pilotoivat ratkaisuja, jotka parantavat energiatehokkuutta ja edistävät uusiutuvan energian laajempaa hyödyntämistä.

Kansainvälinen hanke keskittyy erityisesti Pohjois-Euroopan haja-asutusalueisiin, joissa sähköverkon uudisrakentaminen voi olla kallista ja haastavaa. Virtuaalinen voimalaitos tarjoaa mahdollisuuden lisätä energian tuotannon ja kulutuksen joustavuutta ja luoda paikallisia, omavaraisia energiaratkaisuja. Hankkeen tavoitteena on kehittää viisi erilaista liiketoimintamallia, jotka mahdollistavat virtuaalivoimalaitosten laajan käyttöönoton eri yhteisöissä.

Innovatiivisia pilotointikohteita Suomessa

Hankkeessa toteutetaan konkreettisia pilottikokeiluja, joissa testataan erilaisten virtuaalivoimalaitosmallien toimivuutta käytännössä.  Oulun yliopiston tutkimusryhmä kehittää älykästä energianhallintaa erityisesti omakotitaloille ja piharakennuksille, joissa on suora sähkölämmitys. Pilottikohteena on 1980-luvulla rakennettu omakotitalo Tupoksella, jossa modernisoidaan lämmitysjärjestelmä hyödyntämällä edullisia massatuotettuja komponentteja ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. 

”Muutostyöt maksavat arviolta 2 000 euroa, ja niiden odotetaan tuovan huomattavia säästöjä sähkönkulutuksessa ilman, että asumismukavuudesta joudutaan tinkimään. Lisäksi kohteeseen asennetaan aurinkosähköjärjestelmä akustoineen, mikä vahvistaa paikallista energiantuotantoa ja vähentää riippuvuutta valtakunnallisesta sähköverkosta”, kertoo projektipäällikkö Markku Kananen Oulun yliopistosta. 

Toinen pilottikohde sijaitsee Toholammilla, missä Centria-ammattikorkeakoulu kehittää biokaasulaitoksen yhteyteen energiavarastointijärjestelmää. Hankkeessa testataan, kuinka akkuvarastoinnin ja älykkään ohjelmiston avulla voidaan optimoida maatilan energiankulutusta ja varastoida ylijäämäsähköä hyödynnettäväksi silloin, kun sähkön hinta on korkeimmillaan. Maatilan biokaasulaitos tuottaa sähköä sekä maatilan omiin tarpeisiin että liikennekäyttöön biokaasuna, ja energiatehokkuuden lisäämisellä voidaan saavuttaa entistä parempi omavaraisuus.

Kohti kestävää energiatulevaisuutta

Tavoitteena on luoda joustavia, kustannustehokkaita ja ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja, jotka tukevat uusiutuvan energian käyttöä ja vähentävät riippuvuutta perinteisestä, yksisuuntaisesta sähköntuotannosta voimalaitoksista kuluttajille. Virtuaaliset voimalaitokset ovat lupaava askel kohti älykkäämpää ja kestävämpää energiajärjestelmää, jossa yhteisöt voivat hallita omaa energiaverkostoaan tehokkaammin ja taloudellisemmin.

COPOWER-hankkeessa yhdistetään tutkimusta, käytännön kokeiluja ja kansainvälistä yhteistyötä, jotta kehitetyt ratkaisut saadaan mahdollisimman laajasti käyttöön. 20 organisaatiosta kuusi on varsinaisia hankekumppaneita ja 14 toimii yhteistyötahoina. Kumppaneina Oulun yliopiston ja Centria-ammattikorkeakoulun kanssa toimivat ERNACT ja Donegalin maakuntaneuvosto Irlannista, Nólsoy Energy ltd Färsaarilta sekä Islannin yliopisto. Hankkeen budjetti on lähes 1,5 miljoonaa euroa, ja sen rahoittaa Pohjoinen periferia ja arktinen -ohjelma. Hanke kestää 31.5.2026 asti.

Yhteystiedot:
Markku Kananen, projektipäällikkö
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti 
Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä
Puh: 040 559 4969
markku.kananen@oulu.fi


Fabian Sander, projektipäällikkö
Centria R&D
Puh: 050 473 3817
fabian.sander@centria.fi

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta, osaamista ja ratkaisuja mikroyrittäjyyden, alueellisen erinomaisuuden ja tulevaisuuden tuotantoteknologioiden näkökulmista.​ Vahvistamme osaamisaloillamme kestävästi kehittyvää yhteiskuntaa. Vastuullamme on ​mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallinen tehtävä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Yhdistelmäinterventiot tukevat nuorten aikuisten itsenäistymistä psykiatrisessa kuntoutuksessa24.2.2025 07:55:00 EET | Tiedote

Psykiatrisen kuntoutuksen yhdistelmäinterventiot voivat edistää nuorten aikuisten mielenterveyskuntoutujien itsenäistä elämää ja sairaudesta toipumista, osoittaa toimintaterapeutti (YAMK) Jonna Tolosen väitöstutkimus. Sen mukaan toipumisorientoitunutta psykiatrista kuntoutusta on tarpeen laajentaa Suomessa erityisesti vakavia psyykkisiä sairauksia sairastavien parissa. Tolonen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 28. helmikuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye