Tampereen yliopisto

Väitös: Kestävä energiamurros edellyttää laajempaa ja oikeudenmukaisempaa turvallisuuskäsitystä

Jaa

Energiamurroksella ja yhteiskunnan sähköistymisellä on huomattavia yhteyksiä turvallisuuspolitiikkaan. Väitöstutkimuksessaan tutkija Marja Helena Sivonen tarkastelee energiamurroksen ja turvallisuuden välisiä yhteyksiä Suomessa, Virossa ja Norjassa vuosina 2006–2023. Tutkimus nostaa esiin, miten eri käsitykset turvallisuudesta ja poliittiset päätökset vaikuttavat ilmastotavoitteiden toteutumiseen.

Henkilö mustassa asussa seisoo olohuoneessa kirjahyllyn edessä.
Kuva: Lucas Machado

Valtiot ympäri maailman tavoittelevat uusia keinoja muuttaa energiajärjestelmiään kohti päästöttömyyttä. Fossiiliset energialähteet ovat kuitenkin yhä laajasti käytössä, ja ne ovat jo historiallisesti kytkeytyneet kansalliseen turvallisuuteen ja puolustukseen. Meneillään olevalla energiamurroksella, samoin kuin yhteiskunnan sähköistymisellä, on kuitenkin myös huomattavia yhteyksiä turvallisuuspolitiikkaan.

– Tutkimukseni tavoitteena on lisätä ymmärrystä energiapolitiikan ja turvallisuuspolitiikan välisistä yhteyksistä ja osoittaa, että päätöksiä tehdään aina aika- ja paikkasidonnaisesti. Mitkään päätökset eivät synny arvotyhjiössä, vaan esimerkiksi turvallisuuden määrittely ja sen käyttö ovat vallan käyttöä yhteiskunnallisessa keskustelussa, Sivonen kertoo.  

Tutkimuksen keskeisimpiä väitteitä on, että energiasiirtymiä suunnitellessa niihin liitettävät turvallisuuden negatiiviset ominaisuudet, kuten valtiojohtoinen puolustuspolitiikka, hidastavat prosessia myös rauhan aikana. Negatiivisella turvallisuudella tarkoitetaan muun muassa sellaisia asioita, jotka korostavat tarvetta puolustaa tunnistettua uhkaa vastaan.

Kansalaisten usko tulevaan ja luottamus demokratiaan avainroolissa

Vaikka kestävyyssiirtymät ja energiamurrokset ovat laajalti hyväksyttyjä periaatteita ja niiden eteen tehdään paljon töitä, turvallisuuden käsittely vain valtiokeskeisenä ei edistä energiamurroksia riittävän nopeasti eikä huomioi sosiaalista kestävyyttä.

– Esimerkkinä tätä voidaan pitää vaikkapa sitä, että edelleenkin armeijat liikkuvat pääosin fossiilisilla polttoaineilla, vaikka niistä tulisi luopua muualla yhteiskunnassa. Lisäksi, jos sosiaalisen kestävyyden toteutumisesta ei pidetä huolta osana ratkaisuja, on mahdollista, että energiamurrokseen tähtäävät politiikat eivät ole hyväksyttyjä ja ne voivat lisätä eriarvoisuutta yhteiskunnassa, Sivonen toteaa.

Turvallisuuteen voidaankin liittää positiivisia ominaisuuksia, kuten mahdollisuus hyvään elämään ja tulevaisuuteen. Kun nämä asiat huomioidaan päätöksenteossa osana laajaa turvallisuutta, erityisesti suurten murrosten aikana, voidaan saavuttaa oikeudenmukaisempaa politiikkaa ja kestävämpiä ratkaisuja.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että suunniteltaessa esimerkiksi tuulivoiman tuotantoalueita tai kaivoksia vastaamaan energiamurroksen mineraalikysyntään, tulisi tarkastella mahdollisia vaikutuksia laajemmin ja kannustaa asianosaisten merkityksellistä osallistumista päätöksentekoon, Sivonen havainnollistaa.

– Esimerkiksi arktisen alueen kiinnostuksen kasvaessa sekä Venäjän hyökkäyssodan ja Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyksien myötä tulisi ymmärtää, että sotilaallinen turvallisuus on vain yksi turvallisuutta lisäävä elementti muiden joukossa. Kansalaisten usko tulevaan ja luottamus demokratiaa kohtaan ovat avainasioita oikeudenmukaisen kestävyysmurroksen toteuttamiseksi – myös ne lisäävät turvallisuutta.

Sivonen käy sosiologian väitöskirjassaan kolmen tutkimusartikkelin avulla läpi sitä, miten diskursiivisen institutionalismin tarjoama analyyttinen näkökulma paikallisen ja alueellisen tason päätöksenteossa valaisee siirtymien kulttuurisia konteksteja ja ajallisuutta.

Oululainen Tampereella asuva tutkija Marja Helena Sivonen on opiskellut myös Aberdeenin yliopistossa, Lapin yliopistossa ja Bergenin yliopistossa, sekä vieraillut Sussexin ja Cambridgen yliopistoissa, että Fridtjof Nansen Institutessa väitöskirjatutkimuksensa aikana.

Sivonen työskentelee tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa, Politiikkaratkaisut -yksikössä, Politiikka ja riskit -ryhmässä. Väitöstutkimus oli osa Suomen Akatemian rahoittamaa IDEALE-hanketta, joka päättyi vuonna 2024. Sivonen jatkaa tutkimustyötään muiden hankkeiden parissa: REPower-CEST, Challenge-led Innovation Policy, Geopolitical uncertainty and Security (CIPGeS) ja Legitimacy and Acceleration in Green Energy Initiatives and Transitions (LEGIT).

Väitöstilaisuus perjantaina 7. maaliskuuta 

YTM Marja Helena Sivosen sosiologian oppialaan kuuluva väitöskirja Petroholism, Competitiveness, and Looking to the West: The construction of security in energy transitions in Estonia, Finland, and Norway (2006–2023) tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 7 maaliskuuta klo 12 Tampereen yliopiston keskustakampuksella (Kalevantie 4, Tampere). Paikkana on Linna-rakennus, sali K103. Vastaväittäjänä toimii professori Tuomas Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii emeritusprofessori Pertti Alasuutari, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Tampereen yliopisto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marja Helena Sivonen
marja.sivonen@syke.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote

Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.

Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote

YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.

Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.

Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote

Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye