Suomalaisen ruuan viennissä kasvua, pelkona kauppasodan laajeneminen
Ruokaa vietiin Suomesta vuonna 2024 aiempien vuosien tapaan eniten EU-alueelle. Vienti kasvoi viisi prosenttia muun muassa alkoholijuomien, voin, kauran ja suklaan vetämänä. Elintarvikkeisiin kohdistuvan kauppasodan leviäminen Kiinan, Yhdysvaltojen ja EU:n välille aiheuttaisi markkinoille epävarmuutta. EU:n sisämarkkinoille syntyvä ylitarjonta voisi johtaa Suomessa jopa ruokatuonnin räjähdysmäiseen kasvuun.

Tullin ulkomaankauppatilaston mukaan suomalaista ruokaa vietiin 2,3 miljardilla eurolla vuonna 2024. Vuoteen 2023 verrattuna vienti kasvoi arvoltaan viisi prosenttia ja määrältään 18 prosenttia.
Jalostettujen elintarvikkeiden vienti kasvoi arvoltaan viisi prosenttia ja määrältään kuusi prosenttia. Hyvän sadon ansiosta etenkin maataloustuotteiden vienti korostui, esimerkiksi kauraa vietiin lähes 140 miljoonan euron edestä. Maataloustuotteiden viennin arvo kasvoi kuusi prosenttia ja viennin määrä jopa 35 prosenttia.
Elintarviketeollisuuden viennin kilohinta pysyi lähes edellisen vuoden tasolla 2,25 eurossa.
Maitotuotteet viennin kärjessä
Suomalaisen ruokaviennin merkittävin tuoteryhmä viime vuonna olivat maitotuotteet, joita vietiin lähes 480 miljoonalla eurolla. Seuraavaksi tärkeimmät tuoteryhmät olivat alkoholi- ja virvoitusjuomat (274 milj. euroa), tuore ja jalostettu kala (235 milj. euroa), lihatuotteet (181 milj. euroa), viljat (157 milj. euroa) ja makeiset (155 milj. euroa).
Eniten kasvoi voin ja muun maitorasvan, alkoholijuomien, kauran ja suklaan vienti.
70 prosenttia viennistä EU:hun,
tuplaamistavoite karkaamassa
Suomalaisten elintarvikkeiden vienti Ruotsiin kasvoi viime vuonna huomattavasti ja oli lähes 470 miljoonaa euroa. Viro säilyi toiseksi suurimpana kohteena (213 milj. euroa) ja Saksa kolmantena (158 milj. euroa).
Muita merkittäviä vientikohteita olivat Alankomaat (117 milj. euroa), Puola (117 milj. Euroa), Tanska (115 milj. euroa) ja Ranska (111 milj. euroa).
EU on Suomelle elintarvikkeissa selkeästi tärkein vientikohde. Sinne suuntautui viime vuonna 70 prosenttia ruokaviennistämme. Vienti Kiinaan pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2023 eli noin 90 miljoonassa eurossa.
– Hallituksen tavoite viennin tuplaamisesta vuoteen 2031 mennessä näyttää tuoreiden tilastolukujen valossa karkaavan. Viennin pitäisi kasvaa vuosittain 10 prosenttia, jotta tavoite saavutettaisiin, Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail laskee.
Myös ruuan tuonti kasvoi,
kauppatase yhä reilusti pakkasella
Ruuan kauppatase (vienti miinus tuonti) pysyi vuonna 2024 edelleen 3,5 miljardia euroa negatiivisena. Elintarvikkeiden tuonti Suomeen kasvoi kolme prosenttia ja oli peräti 5,9 miljardia euroa. Siitä jalostettujen elintarvikkeiden osuus oli 4,4 miljardia euroa. Niiden tuonnin kasvuvauhti oli neljä prosenttia.
Eniten tuotiin alkoholi- ja virvoitusjuomia, tuoretta ja jalostettua kalaa sekä muita elintarvikkeita, kuten makaronia, kahvi- ja teevalmisteita sekä mausteita ja kastikkeita.
– Kotimaisen elintarviketuotannon kilpailukyvyn vahvistaminen korvaisi tarvetta tuoda ruokaa ja parantaisi samalla asemiamme vientimarkkinoilla. Vahvistamalla yritysten toimintaedellytyksiä kotimaassa ulkomaiseen kilpailuun pystyttäisiin vastaamaan paremmin, Bate Ismail sanoo.
Kauppasodista haittaa monta kautta
Yhdysvaltojen, Kiinan ja EU:n mahdolliset tullit ruokatuotteille aiheuttavat huolta Suomessa. Tullit haittaisivat vientiämme, mutta samaan aikaan ne synnyttäisivät epävarmuutta EU:n sisämarkkinoille.
EU on maailman suurin ruokaviejä ja jos sen vienti hidastuisi, tuotteille pitäisi löytää korvaavia markkinoita.
– Vientikysynnän heikkeneminen aiheuttaisi haasteita ruokamarkkinoilla, koska tuotanto ei ehtisi sopeutua muutokseen nopeasti. Esimerkiksi eläinperäisten tuotteiden kohdalla raaka-ainetarjontaa pitää katsoa vuosia eteenpäin. Uusia markkinoita olisi vaikea löytää yhtäkkiä EU:n ulkopuolelta, Bate Ismail selvittää.
Jos Kiinaan ja Yhdysvaltoihin nyt vietäville tuotteille pitäisi löytää uudet asiakkaat EU:n sisältä, seurauksena olisi suurtakin järkkymistä EU:n kaupan sisäisessä tasapainossa. Se taas voisi johtaa tiettyjen tuoteryhmien huomattavaan ylitarjontaan markkinoilla.
– Tullien vuoksi nopeasti syntyvä ylitarjonta voisi aiheuttaa hintatason äkillistä laskua. Tuotettu ruoka pitäisi saada myytyä nopeasti ennen sen pilaantumista. Tällöin esimerkiksi Suomeen kohdistuva tuonti voisi kasvaa räjähtävän nopeasti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Bate IsmailEkonomistiETL
Puh:040 526 0942bate.ismail@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.
ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule14.4.2025 13:15:20 EEST | Tiedote
Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.
SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin5.4.2025 11:39:49 EEST | Tiedote
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.
SEL hylkäsi sovintoesityksen jo kolmannen kerran – ”Osoittaa täyttä piittaamattomuutta leipomoalan tulevaisuudesta”30.3.2025 16:25:34 EEST | Tiedote
Elintarvikealan työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää käsittämättömänä, että työntekijäliitto SEL on jälleen hylännyt yleisen linjan mukaisen ja tasapainoisen sovintoehdotuksen.
ETL ja MVL sopimukseen – palkalliset perhevapaat pidentyvät27.3.2025 15:02:11 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Meijerialan Ammattilaiset MVL ry ovat tänään 27.3.2025 hyväksyneet uuden, kolmivuotisen työehtosopimuksen elintarviketeollisuuden toimihenkilöille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme