Aikuiskoulutukseen löydettävä pysyvä ratkaisu, pilotin kohdennuksessa muistettava osaajapula-alat
KT vaatii pysyvää ratkaisua aikuiskoulutuksen rahoitukseen ja muistuttaa, että tuki on kohdennettava jatkossakin aloille, joilla osaajapula on suurin.

Lakkautetun aikuiskoulutustuen tilalle tullut 10 miljoonan euron rahoitus tulee jatkossakin kohdentaa osaajapula-aloille, vaatii Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.
Suomen hallituksen pilottihankkeen alkuperäisenä tarkoituksena oli helpottaa työn ohessa uuteen ammattiin opiskelua sote-, kasvatus- ja opetusalojen ammateissa. Työnantajalle korvataan työn ohessa toteutetusta opiskelusta aiheutuvia kustannuksia. Ensimmäisessä vaiheessa pilotista on hakenut rahoitusta 21 koulutuksen toteuttajaa ja yli 70 kuntaa, hyvinvointialuetta ja yksityistä sote-alan yritystä.
KT muistutti jo pilotin alkaessa, että 10 miljoonan euron rahoitus ei riitä turvaamaan henkilöstön saatavuutta edes sote-, kasvatus- ja opetusaloilla. Näillä aloilla lakkautettua aikuiskoulutustukea käytettiin eniten.
– Raha on kohdennettava myös jatkossa alkuperäisen tavoitteen mukaisesti sote-, kasvatus- ja opetusaloille tarvittavan työvoiman turvaamiseen. Arvioiden mukaan sairaanhoitajia ja lähihoitajia tarvitaan palveluntarpeen kasvun vuoksi yli 20 000 lisää vuoteen 2030 mennessä ja 40 000 lisää vuoteen 2040 mennessä. Lisäksi suurimmista ammattiryhmistä opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta eläköityy arviolta joka neljäs seuraavan kymmenen vuoden kuluessa, painottaa KT:n neuvottelujohtaja Anna Kukka.
Henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi on välttämätöntä, että aikuiskoulutuksen tukemiseen löydetään pysyvämpi ratkaisu.
KT ehdottaakin, että 10 miljoonan määräraha voitaisiin jatkossa kohdentaa työnantajille maksettavaan koulutuskorvaukseen ja mahdollistaa korvauksen hakeminen, kuntien ja hyvinvointialueiden lisäksi, myös yksityisille kasvatus-, opetus- ja sote-alan työnantajille.
Riittävä rahoitus edellytys kuntien ja hyvinvointialueiden toimiville palveluille
KT:n tiedustelun mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden lomautukset ovat vuonna 2025 korona-ajan tasolla ja irtisanomiset 1990-laman tasolla. Tämä kertoo kuntien ja hyvinvointialueiden tiukasta taloudellisesta tilanteesta.
– Mikäli kunnille annetaan uusia tehtäviä, on niiden kustannukset huomioitava täysimääräisesti kuntien rahoituksessa. Tämä on tärkeää esimerkiksi juuri tehdyn TE-palveluiden uudistuksen osalta. Heikkenevä työllisyystilanne iskee kuntien talouteen samalla, kun kuntien rahoitusosuus työttömyysetuuksista kasvaa, painottaa KT:n toimitusjohtaja Henrika Nybondas-Kangas.
Toisaalta mikäli hyvinvointialueiden tehtäviä kevennetään, rahoitusta ei saa leikata etupainotteisesti, vaan vasta säästöjen toteuduttua. Julkisen talouden tilanne kokonaisuutena ei kohene rahaa taskusta toiseen siirtämällä
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henrika Nybondas-KangastoimitusjohtajaKT
Puh:050 357 4233henrika.nybondas-kangas@kt.fiAnna KukkaneuvottelujohtajaKT / Henkilöstövoimavarojen kehittäminen
Puh:050 347 9342anna.kukka@kt.fiTietoa julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. Jäseniämme ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointialueyhtymät sekä niiden omistamat yritykset.
Neuvottelemme alan työ- ja virkaehtosopimukset, kehitämme työelämää ja osallistumme lainvalmisteluun. Työmme on lakisääteistä, ja sitä tehdään virkavastuulla. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää Suomessa joka viidennen palkansaajan. Tavoitteenamme on turvata suomalaisille laadukkaat hyvinvointipalvelut ja puolustaa veronmaksajien etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Hyvinvointialueilla on täyttämättä yli tuhat lääkärintehtävää27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Terveyskeskusten lääkäripula ei ole helpottanut, vaikka vakanssien määrää on lisätty. Toisaalta hyvinvointialueet ovat saaneet vähennettyä vuokralääkärien käyttöä.
Kunnat ja hyvinvointialueet ennakoivat tälle vuodelle poikkeuksellisia lomautuksia ja irtisanomisia: ”Puhutaan lama-ajan lukemista”20.3.2025 14:15:00 EET | Tiedote
Rahapulan lisäksi palvelujen järjestämistä vaikeuttaa hyvinvointialueilla eniten ministeriöiden tiukka ohjaus. Myös palveluverkkoa joudutaan karsimaan.
Kutsu: Millaisia henkilöstösäästöjä kunnat ja hyvinvointialueet suunnittelevat vuodelle 2025?13.3.2025 10:48:01 EET | Kutsu
Paljonko lomautuksia ja irtisanomisia kunnissa ja hyvinvointialueilla ennakoidaan? Mitä henkilöstösäästöjä tehtiin vuonna 2024? Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n uusi toimitusjohtaja Henrika Nybondas-Kangas kertoo lisäksi, mistä lähtökohdista työnantajat lähtevät työmarkkinaneuvotteluihin.
Yli 70 prosenttia kunta- ja hyvinvointialan työnantajista uskoo, että tekoäly lisää alan tuottavuutta7.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan organisaatioista 85 prosenttia hyödyntää tekoälyä vähintään jonkin verran. Vuosi sitten vastaava osuus oli 70 prosenttia.
KT kiirehtii suojelutyötä koskevia lakimuutoksia4.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Suojelutyön turvaava lainsäädäntö tulee saada pian voimaan, jotta elintärkeät sosiaali- ja terveyspalvelut voidaan varmistaa myös työtaistelun oloissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme