Vasta 24 suomalaisyritystä on allekirjoittanut naisten voimaannuttamisen periaatteet (WEPs)
Sukupuolten tasa-arvon edistäminen tuo merkittäviä hyötyjä yrityksille koosta riippumatta. Suomalaisyrityksistä vasta 24 on sitoutunut edistämään sukupuolten tasa-arvoa ja naisten voimaannuttamista allekirjoittamalla kansainväliset WEPs-periaatteet (Women’s Empowerment Principles).

Naisten voimaannuttamisen periaatteet (Women’s Empowerment Principles, WEPs) ohjeistavat yrityksiä edistämään tasa-arvoa ja naisten voimaannuttamista niin työelämässä, markkinoilla kuin yhteisöissäkin. Suomalaisyrityksistä kuitenkin vasta 24 on allekirjoittanut periaatteet. Maailmanlaajuisesti allekirjoittaneita yrityksiä on yli 10 000.
WEPsit ovat tärkeä väline yksityiselle sektorille YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseen. Allekirjoittamalla periaatteet yritys sitoutuu tasa-arvoon kaikilla toimintaansa ohjaavilla tasoilla ja käytännöissään. Näihin lukeutuvat muun muassa samapalkkaisuus, sukupuolisensitiiviset toimitusketjukäytännöt ja nollatoleranssi työpaikalla tapahtuvan seksuaalisen häirinnän suhteen.
Periaatteet ovat syntyneet YK:n yritysvastuualoite UN Global Compactin sekä UN Womenin yhteistyössä 15 vuotta sitten, vuonna 2010.
”Yksi syy vähäisille allekirjoituksille Suomessa on varmasti se, etteivät yritykset ole tietoisia WEPs-periaatteiden olemassaolosta tai ymmärrä, miten ne voivat hyödyntää periaatteita omassa liiketoiminnassaan. Moni yritys tekee työtä sukupuolten tasa-arvon eteen jo nyt, mutta ilman selkeää viitekehystä tai konkreettisia tavoitteita. WEPsit tarjoavat juuri tällaisen työkalun”, arvioi UN Global Compact Suomen sosiaalisen vastuun asiantuntija Sophia Lawson Hellu.
Kaikki yritykset hyötyvät sukupuolten tasa-arvosta
Suomea on pitkään pidetty tasa-arvon mallimaana, mutta on vielä paljon tehtävää, jotta tasa-arvo toteutuisi kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Esimerkiksi vuonna 2021 Suomen suurimpien pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä vasta reilu kolmasosa oli naisia (36 %). Se oli vähemmän kuin esimerkiksi Ranskassa (46,3 %) mutta enemmän kuin EU:ssa keskimäärin (30,6 %).
Yritykset kuitenkin hyötyvät tasa-arvotyöstä. Esimerkiksi kansainvälisen työjärjestön (ILO) mukaan tasapainoinen sukupuoliedustus hallituksissa lisää yrityksen todennäköisyyttä parantaa liiketoiminnan tuloksia jopa 20 prosentilla.
Naisten edustusta yritysten hallituksissa on säännelty myös EU-tasolla. EU:n kaikkien suurten pörssiyhtiöiden hallituksissa on oltava 40 prosenttia naisia vuoteen 2026 mennessä.
”Tasa-arvo ei ole arvovalinta – se on liiketoiminnan elinehto. Monimuotoisten ja tasa-arvoisten työyhteisöjen tiedetään olevan innovatiivisempia, tuottavampia ja kestävämpiä pitkällä aikavälillä. Yritykset, jotka panostavat sukupuolten tasa-arvoon, eivät ainoastaan luo oikeudenmukaisempaa työelämää, vaan vahvistavat myös kilpailukykyään ja houkuttelevat osaavimpia tekijöitä. Myös EU:n vaatimukset sääntelevät tätä”, sanoo Lawson Hellu.
WEPs – Naisten voimaannuttamisen 7 periaatetta
- Yrityksen ylimmän johdon tulee asettaa tasa-arvo ja naisten voimaannuttaminen korkeimman tason strategiseksi päämääräksi.
- Työpaikan kaikkia naisia ja miehiä tulee kohdella oikeudenmukaisesti ja syrjimättä.
- Työntekijöiden terveys, hyvinvointi ja turvallisuus tulee asettaa etusijalle, ja esimerkiksi seksuaalista häirintää ja väkivaltaa kohtaan on nollatoleranssi.
- Yrityksen käytäntöjen noudattaminen varmistetaan ja naisten ammatillista etenemistä tuetaan koulutuksilla.
- Toimitusketjujen tulee olla inklusiivisia ja tasa-arvoa edistetään myös markkinoinnissa ja mainonnassa.
- Yritysten tulee tehdä aloitteita yhteisöjen kehittämiseksi ja sukupuolten tasa-arvon ja naisten voimaannuttamiseksi.
- Saavutuksia ja edistystä tulee seurata mittaus- ja raportointikäytännöillä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sophia Lawson HelluProgramme Manager, Social Responsibility & Human RightsUN Global Compact Suomi
Puh:+358 50 313 1351sophia.lawsonhellu@globalcompact.fiInka HyytiäinenCommunications & Marketing ManagerUN Global Compact Suomi
Puh:+358505676524inka.hyytiainen@globalcompact.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
YK:n Global Compact on maailman laajin yritysvastuuverkosto, johon kuuluu yli 20 000 yritystä yli 160 maasta. UN Global Compactiin sitoutuneet organisaatiot edistävät yritysvastuun kymmentä periaatetta sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, jotka muodostavat vastuullisuustyön globaalin viitekehyksen. UN Global Compact Suomi tarjoaa jäsenilleen kansainvälisen vertaisoppimisverkoston ja laajan koulutustarjonnan vastuullisuustyön kehittämiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UN Global Compact Network Finland
Tieteenmukaisiin päästövähennyksiin sitoutuneiden yritysten määrä kasvanut – nettonollatavoitteissa Suomi perässä muita Pohjoismaita19.11.2024 12:10:00 EET | Tiedote
YK:n ilmastokokous COP29 on parhaillaan käynnissä Bakussa. Yksityiseltä sektorilta tarvitaan kunnianhimoisia toimia, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin hidastumaan riittävästi. Päästövähennyksiin sitoutuneiden yritysten määrä on reippaassa kasvussa, mutta suomalaiset yritykset jäävät silti tällä hetkellä muita Pohjoismaita jälkeen nettonollatavoitteiden määrässä.
Yli 100 organisaatiota liputtaa 25. syyskuuta YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden puolesta23.9.2024 08:10:00 EEST | Tiedote
25. syyskuuta vietetään YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden vuosipäivää, jonka kunniaksi järjestetään kansainvälinen SDG Flag Day -liputuskampanja. Viime vuonna päivässä oli mukana Suomesta noin 80 yritystä, 40 järjestöä, 30 oppilaitosta, 6 suurinta kaupunkia, 5 ministeriötä ja kymmeniä yksityishenkilöitä. Tänä vuonna etukäteen ilmoittautuneita on yli 100.
Selvitys: Suomalaisyritykset kohtaavat useita vastuullisuushaasteita toimitusketjuissaan – EU-lainsäädäntö lisää työmäärää21.8.2024 08:00:54 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten mukaan suurimmat kipukohdat toimitusketjujen vastuullisuuden kehittämisessä liittyvät toimittajien suureen määrään ja kirjavuuteen sekä prosessien puutteellisuuteen, selviää yritysvastuuverkosto UN Global Compact Suomen selvityksestä. Selvityksen mukaan kiristyvä EU:n yritysvastuulainsäädäntö lisää yritysten työmäärää, vaikka yleisesti lainsäädäntö koetaankin tarpeelliseksi.
Uusi seitsemän vuoden aloite kirittää yrityksiä vastuullisempaan liiketoimintaan – mukana 26 suomalaisyritystä21.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote
YK:n yritysvastuuverkosto UN Global Compact on käynnistänyt uuden Forward Faster -aloitteen, jonka tarkoituksena on kirittää yritysten työtä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi maailmanlaajuisesti.
Yhä useampi yritys kehittää luontotyötään uuden viitekehyksen avulla22.4.2024 08:18:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi suomalaisyritys pyrkii kehittämään luontotyötään tuoreen, maailmanlaajuisen Science Based Targets Networkin (SBTN) viitekehyksen avulla. SBTN tarjoaa yrityksille uskottavat ja tieteeseen perustuvat raamit kunnianhimoisten luontotavoitteiden asettamiselle. Yritysten suurimmat haasteet luontotavoitteiden asettamisessa liittyvät datan keruuseen ja toimittajayhteistyöhön, mutta tuore viitekehys nähdään yleisesti hyödyllisenä, selviää UN Global Compact Suomen tuoreesta raportista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme