Talous & Yhteiskunta 1/2025 | Yritystuet ja teollisuuspolitiikka
Yritystuet ovat harvoja leikkauskohteita, jotka sekä taloustutkijat että kansa hyväksyisivät. Siitä huolimatta tukia tulee koko ajan vain lisää. Eivätkö yritykset pärjää, ellei niitä tueta verovaroin? Mitä tuilla oikeastaan saadaan aikaan?

Maaliskuun Talous & Yhteiskunta -lehdessä perehdytään yritystukiin ja teollisuuspolitiikkaan. Lehden kansijutussa toimittaja Outi Salovaara kysyy, miksi meillä on niin paljon yritystukia, vaikka lähes kaikki taloustieteilijät pitävät niitä haitallisina.
”Ehkä tukien karsimisen vaikeus kertoo siitä, että vaikka joitakin yritystukia voi arvostella, niillä kuitenkin on joku funktio ja tehtävä, miksi niitä on vaikea jättää pois”, sanoo EK:n johtava asiantuntija Paavali Kukkonen jutussa.
Yleensä ensimmäisenä esiin nouseva syy on se, että tukia jakavat kilpailijamaatkin. Tämä selitys ei kuitenkaan ole tyhjentävä, sillä se ei päde kaikissa tilanteissa, eikä tukien vaikuttavuudesta ole kunnollista näyttöä.
”Tukien positiivisesta kilpailukykyvaikutuksesta puhutaan aina, mutta tutkimuksista sitä ei kuitenkaan näytä löytyvän. Se herättää kysymyksen, että miksi tukia sitten on”, Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski sanoo.
Lehden tiedeartikkeleissa käsitellään yritystukien lisäksi teollisuuspolitiikkaa, isyysvapaita ja osakeyhtiölainsäädäntöä:
1) Yritystuille löytyy hyviä perusteita, etenkin kun niistä hyötyvät muutkin kuin tukea saavat yritykset. Tällaiset tuet kohdistuvat yleensä tutkimus- ja kehittämistoimintaan tai esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan. Säilyttävät tuet sen sijaan ovat yleensä haitallisia, koska ne sitovat resursseja tehottomaan toimintaan ja hidastavat talouskasvua, kirjoittaa Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski.
Kiihdyttävätkö yritystuet talouden uudistumista ja kasvua?
2) Teollisuuspolitiikkaa ja sen päämääriä on yritetty määritellä maailmalla yli 200 vuotta ja Suomessakin vähintään Kekkosen ajoista asti, mutta vieläkään asiasta ei löydy yksimielisyyttä. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen raportin pitäisi toimia lähtökohtana hallituksen valmistelemalle teollisuuspoliittiselle strategialle, mutta raportista kuitenkin puuttuu kokoava ja eteenpäin katsova näkemys siitä, mitä teollisuuspolitiikalla Suomessa ylipäänsä tavoitellaan, taloustieteen professori Ari Hyytinen Hankenista kirjoittaa.
Mitä Suomen teollisuuspolitiikan pitäisi tavoitella?
3) Vuoden 2013 isyysvapaauudistuksen tarkoituksena oli saada isät ja äidit jakamaan vanhempainvapaat tasapuolisemmin ja tasoittaa miesten ja naisten välistä epätasa-arvoa työmarkkinoilla. Ainakaan palkoissa mitattuna näin ei näytä käyneen. Uudistuksen jälkeen entistä suurempi joukko isiä on kuitenkin käyttänyt vapaata ja jäänyt lapsensa kanssa kotiin äidin palattua töihin. Tällä saattaa olla vaikutuksia, jotka näkyvät vasta myöhemmin, kirjoittaa erikoistutkija Lauro Carnicelli Laboresta.Eikö isien vapaiden uudistaminen lisännytkään tasa-arvoa?
4) Nykyistä osakeyhtiölakia on muutettu jo 26 kertaa, lähes aina EU:n sääntelyn takia. EU:n yhtiöoikeus on kuitenkin keskittynyt lähes pelkästään julkisiin yhtiöihin ja pörssiyhtiöihin. Tämän seurauksena yksityisten osakeyhtiöiden johdon ja omistajien on entistä vaikeampi ymmärtää, miten osakeyhtiölaki liittyy heidän toimintaansa. Olisiko Suomessa jo aika säätää pienyhtiölaki, kysyvät osuuskuntaoikeuden professori Jukka Mähönen ja kauppaoikeuden professori Seppo Villa Helsingin yliopistosta.
Olisiko Suomessa jo aika säätää pienyhtiölaki?
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika MalirantajohtajaLabore
Puh:050 369 8054mika.maliranta@labore.fiTuomo TamminentuottajaTalous & Yhteiskunta -lehti
Puh:040 3511 196tuomo.tamminen@labore.fiLabore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.
Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
Yritysten väliset erot kasvattavat palkkaeroja Suomessa24.4.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Laboren uudessa tutkimuksessa tarkastellaan Suomen yrityssektorin palkkahajonnan ajureita vuosina 2001–2022. Vaikka yritysten sisäiset palkkaerot muodostavat suurimman osan palkkahajonnasta vuositasolla, yritysten välinen vaihtelu selittää suurimman osan palkkaerojen kasvusta pitkällä aikavälillä. Erityisesti korostuu toimialojen välinen vaihtelu ja pieni joukko toimialoja selittää suuren osan palkkahajonnan kasvusta. Vuosina ennen koronapandemiaa vaikutukset näkyvät erityisen selkeästi. Alueiden välinen palkkahajonta sen sijaan ei ole merkittävä tekijä.
Eläkkeiden inflaatiovakauttajan olisi voinut suunnitella toisin16.4.2025 06:45:00 EEST | Blogi
Tammikuussa sovittu eläkeuudistus toi mukanaan inflaatiovakauttajan, joka leikkaa eläkkeitä inflaatiopiikkien aikana. Uudistuksen tarkoituksena on vakauttaa eläkejärjestelmän rahoitus, mutta onko se onnistunut valinta? Tässä blogissa pohdimme, millaisia seurauksia inflaatiovakauttajalla voi olla eläkeläisten toimeentuloon ja makrotalouden vakauteen – ja olisiko samoihin tavoitteisiin voinut päästä vähemmän haitallisin keinoin.
Ekonomisk prognos 2025-2027: Ekonomin återhämtar sig under osäkra tider3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Enligt Labores konjunkturprognos våren 2025 kommer Finlands ekonomi att växa med 1,4 procent under 2025. Konjunkturläget förbättras 2026 och 2027 då BNP-tillväxten väntas stiga till 1,9 procent respektive 1,4 procent. Långsammare inflation och räntesänkningar kommer att stödja tillväxten i bostadsbyggande, privat konsumtion och export. Den internationella osäkerheten är exceptionellt hög, vilket innebär en ökad risk för långsammare tillväxt än väntat.
Talousennuste vuosille 2025–2027: Jousitus kovilla, talous elpyy epävarmuuden aikana3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Tutkimuslaitos Laboren kevään 2025 suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 1,4 prosenttia vuonna 2025. Suhdanne paranee vuosina 2026–2027, jolloin BKT-kasvu vauhdittuu 1,9 ja 1,4 prosenttiin. Hidastunut inflaatio ja koronlaskut tukevat asuinrakentamisen, yksityisen kulutuksen ja viennin kasvua. Kansainvälinen epävarmuus on poikkeuksellisen suurta, mikä merkitsee kohonnutta riskiä ennustettua hitaamman kasvun toteutumiselle.
Tansanian shokkiherkkä sosiaaliturva – tutkimus peräänkuuluttaa uudistuksia12.3.2025 07:10:00 EET | Tiedote
Tansania kohtaa yhä vakavampia humanitaarisia kriisejä, joita aiheuttavat ilmastonmuutos, terveyskriisit ja lähialueiden konfliktit. Tuore tutkimus korostaa kiireellistä tarvetta shokeilta suojaavan sosiaaliturvan kehittämiselle, jotta kriisien vaikutukset voidaan minimoida ja tarjota väestölle parempaa suojaa. Tutkimuksessa suositellaan sosiaaliturvan rahoituksen lisäämistä, ennakoivaa suunnittelua, lainsäädännön vahvistamista, kriisejä ennakoivien teknisten työkalujen hyödyntämistä ja humanitaarisen avun parempaa integrointia kansallisiin sosiaaliturvajärjestelmiin. Ilman rakenteellisia uudistuksia miljoonat tansanialaiset jäävät taloudelliseen ja sosiaaliseen ahdinkoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme