Elintarvikealalle saatiin päänavaus – ETL ja Pro sopimukseen
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Ammattiliitto Pro ovat tänään 6.3.2025 allekirjoittaneet sopimuksen uudesta, kolmivuotisesta työehtosopimuksesta elintarviketeollisuuden toimihenkilöille.

Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta ETL:ssä johtava Anne Somer antaa neuvottelukumppaneilleen kiitosta rakentavasta toimintatavasta.
– Neuvottelut eivät olleet helpot, mutta molemmilla osapuolilla oli vahva halu löytää ratkaisu. Pron neuvottelijat osoittivat neuvotteluissa ratkaisukeskeisyyttä ja kykyä tarkastella ennakkoluulottomasti erilaisia vaihtoehtoja, mikä mahdollisti sopimuksen syntymisen, Somer sanoo.
Neuvottelujen lopputuloksena isät saavat runsaasti lisää palkallista vanhempainvapaata. Palkkaa maksetaan jatkossa 32 arkipäivän ajalta, mikä on merkittävä lisäys verrattuna päättyneen työehtosopimuksen takaamaan kahteen viikkoon. Vastineeksi tästä työnantajapuoli saa sopimukseen työaikajoustoja.
– Tasa-arvo ja perhemyönteisyys ovat keskeisiä arvoja elintarvikealan yrityksille. Vaikka kyseessä on merkittävä investointi työnantajille, haluamme edistää ratkaisuja, jotka tukevat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, Somer perustelee.
Neuvottelupöydässä keskusteltiin myös eduskunnan kumoamasta leipomotyölaista. Osapuolet totesivat yhteisesti, että leipomotyölain kumoamisella ei ole vaikutusta elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla.
– ETL:n käsitys on aina ollut, että kumottua lakia ei ole sovellettu toimihenkilöihin, Somer toteaa.
Neuvotteluissa sovittiin myös palkankorotuksista. Tänä vuonna toimihenkilöt saavat 2,1 prosentin, ensi vuonna 2,2 prosentin ja vuonna 2027 2,0 prosentin suuruiset yleiskorotukset. Niiden lisäksi maksetaan yritys- tai työpaikkakohtaista erää tänä vuonna 0,5 prosenttia, ensi vuonna 0,6 prosenttia ja vuonna 2027 0,4 prosenttia.
Kumpikin osapuoli voi kuitenkin halutessaan irtisanoa sopimuksen päättymään ennen kolmatta sopimusvuotta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?22.4.2025 10:38:11 EEST | Tiedote
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.
ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.
ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule14.4.2025 13:15:20 EEST | Tiedote
Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.
SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin5.4.2025 11:39:49 EEST | Tiedote
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme