Nuorten naisten HPV-tietoisuus pääosin hyvällä tasolla
Suomessa on osallistujille ilmainen kohdunkaulasyövän seulontaohjelma, mutta seulontaohjelman ulkopuoliset testit ovat yleisiä varsinkin nuorilla naisilla.
Seulontaohjelman ulkopuolisten kohdunkaulasyövän testien ei ole todettu olevan vaikuttavia nuorilla naisilla. Suomen Syöpärekisterin tutkimus selvitti mitkä tekijät ovat yhteydessä nuorten naisten hakeutumiseen näihin seulonnan ulkopuolisiin testeihin, sekä miten seulontaohjelmaan osallistumista voisi lisätä. Tutkimuksessa kartoitettiin myös nuorten naisten yleistä tietämystä papilloomaviruksesta (HPV).
HPV-tietämys on pääosin hyvällä tasolla Suomessa. Viruksesta ylipäänsä oli tietoisia yhdeksän kymmenestä naisesta. Lisäksi 86 prosenttia naisista tiesi, että HPV voi tarttua yhdynnässä ja 67 prosenttia, että HPV voi tarttua myös suuseksissä. Toisaalta vain viidesosa naisista tiesi, että HPV-infektio paranee usein itsestään.
Tietoisuutta ulkopuolisten testien tarpeettomuudesta tulisi lisätä
Vaikka HPV-tietoisuus on nuorilla naisilla korkealla, seulontaohjelmaan osallistuminen on alhaisinta nuorten keskuudessa. Tutkimuksen perusteella se, että osallistuminen on ilmaista, aika on varattu etukäteen, ja sen muuttaminen helppoa, lisäävät halukkuutta osallistua seulontaan. Tärkeää on niin ikään, että näytteenottopaikka helposti saavutettavissa.
– Tietoisuuden kasvattaminen seulonnoista ja seulontakäytäntöjen mukauttaminen voivat parantaa osallistumista seulontaan. Seulontaohjelmassa tapahtuva testaus on ulkopuolista testausta kustannusvaikuttavampaa, sillä se pohjautuu tarkkaan tutkittuihin ikäryhmiin ja seulontaväleihin, tutkija Johannes Lättilä kertoo.
Suomessa on hyvin organisoitu, toimiva kohdunkaulasyövän seulontaohjelma. Seulontaohjelman ulkopuoliset seulontaluonteiset testit ovat silti edelleen yleistä.
– Tutkimuksessa havaitsimme, että seulontaohjelman ulkopuolella kohdunkaulasyövän testissä käyvät enemmän naiset, jotka käyttävät lääkinnällistä ehkäisyä tai käyvät säännöllisesti gynekologilla. Tulokset viittaavat siihen, että terveydenhuollon ammattilaisten tietoisuutta ulkopuolisten testien tarpeettomuudesta nuorilla tulisi lisätä, sanoo tutkija Maija Vahteristo.
Kyselytutkimukseen osallistui 1411 iältään 15–35-vuotiasta naista. Kyselyvastaukset yhdistettiin rekisteritietoihin sosiodemografisista muuttujista, sekä tietoihin seulontaohjelmassa ja sen ulkopuolella tehdyistä testeistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Medical Screening -lehdessä.
Lisätietoja
Tutkija Johannes Lättilä, puh. 040 777 0321 johannes.lattila@cancer.fi
Tutkija Maija Vahteristo, puh. 040 756 2161, maija.vahteristo@cancer.fi
Viestinnän asiantuntija Nina Airisto, puh. 050 560 4334, nina.airisto@cancer.fi
Linkit
Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu kaksitoista alueellista syöpäyhdistystä ja viisi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt
Mediakutsu: Yllättääkö auringon UV-säteily suomalaiset?23.4.2025 09:30:00 EEST | Kutsu
Kutsu Syöpäjärjestöjen, Ilmatieteen laitoksen ja Säteilyturvakeskuksen aamiaistilaisuuteen auringon ultraviolettisäteilystä
Nuorten nikotiinituotteiden käyttö kääntyi nousuun – tarve lopettamisen tuelle kasvaa2.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Syöpäjärjestöt tarjoaa vaikuttavia keinoja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Järjestöjen työn ansiosta nuorille on tarjolla matalan kynnyksen apua, jota ei aina ole muuten saatavilla.
Suomalaiset hyvin tietoisia elintapojen vaikutuksesta syöpäriskiin19.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Syöpäjärjestöjen teettämään kyselytutkimukseen vastanneista 95 % uskoo, että elintavoilla on merkittävä vaikutus syöpäriskiin.
Uusi suositus: Rintasyövän seulonta laajennettava 46–74-vuotiaisiin13.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä ehdottaa rintasyövän seulonnan laajentamista nykyisestä 50–69-vuotiaiden kohdeikäryhmästä 46–74-vuotiaisiin.
Kyselyselvitys: Joka kolmas syöpäpotilas kokee diagnoosin viivästyneen12.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Sairastuneet ovat sitoutuneita ja tyytyväisiä omaan syöpähoitoonsa. He myös arvostavat terveydenhuollon ammattilaisten työtä. Tulokset käyvät ilmi Suomen Syöpäpotilaat ry:n vuodenvaihteessa 2024–2025 toteuttamasta Diagnoosi, syöpähoito ja seuranta -kyselystä (684 vastausta).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme