Nuorten nikotiinituotteiden käyttö kääntyi nousuun – tarve lopettamisen tuelle kasvaa
Syöpäjärjestöt tarjoaa vaikuttavia keinoja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Järjestöjen työn ansiosta nuorille on tarjolla matalan kynnyksen apua, jota ei aina ole muuten saatavilla.
Moni nuori haluaisi päästä eroon tupakka- ja nikotiinituotteista pian aloittamisen jälkeen. He kuitenkin hakeutuvat harvoin itse avun luo.
– Nuorilla tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen ei ala tiedon etsimisellä. Vain pieni osa nuorista päätyy terveydenhuollon tukipalveluiden piiriin. Lisäksi tukikäytännöt vaihtelevat, eikä tukea edes ole aina saatavilla. Siksi lopettamisen tuen on mentävä nuorten luo, terveyden edistämisen asiantuntija Tuulia Råmark Syöpäjärjestöistä sanoo.
Kaikki nikotiinituotteet ovat nuorille haitallisia, ja oikea-aikainen tuki voi ehkäistä käyttöä jatkumasta aikuisuuteen. Terveysjärjestöt ovat tärkeä voimavara nuorten terveyden ja nikotiinittomuuden edistämisessä.
Lempeää tuuppausta käytön lopettamiseen
Nikotiinituotteiden käyttö on jälleen yleistynyt nuorten keskuudessa, erityisesti sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien myötä.
– Vapetus ja nikotiinipussien käyttö on joissain ikäryhmissä yleisempää kuin tupakointi tai nuuska, ja moni nuori käyttää useampaa tuotetta samanaikaisesti. Riippuvuus voi syntyä nopeasti, ja nikotiinista voi olla pysyvää haittaa nuorten kehittyville aivoille. Huolestuttavaa on, että riippuvuutta havaitaan yhä nuoremmilla, jopa lapsilla, Råmark kertoo.
Nuorten nikotiinituotteiden käyttöön puuttuminen edellyttää päättäväisiä toimia niin oppilaitoksilta, terveydenhuollolta kuin järjestöiltä. Lainsäädännön tulee tukea työtä. Syöpäjärjestöt on sitoutunut tukemaan nuorten nikotiinittomuutta tarjoamalla tietoa, työkaluja ja konkreettista apua lopettamiseen. Esimerkiksi jo noin 600 nuorta on saanut viime vuosina apua lopettamiseen yhdessä nuorten kanssa kehitetystä Erovirasto-sovelluksesta. Maksuton sovellus tukee itsenäistä lopettamista ja auttaa muuttamaan asenteita nikotiinituotteita kohtaan.
– Nuoret tarvitsevat lempeää tuuppausta käytön lopettamiseen. Tänä vuonna sovellusta kehitetään kattamaan kaikki nikotiinituotteet.
Varhaisella tuella on väliä
Nuoret itse toivovat, että nikotiinituotteiden käyttöön puututtaisiin kouluissa nykyistä aktiivisemmin. Puheeksi ottaminen ja motivointi ovat keskeisiä keinoja lopettamisen tukemisessa.
– Varhainen tuki lyhentää käyttövuosia ja on ratkaisevaa koko väestön nikotiinittomuuden edistämisessä. Aikuisilla on vastuu suojella nuoria ja tarjota heille luotettavaa tietoa sekä tukea lopettamiseen, Råmark painottaa.
Näin Syöpäjärjestöt tuki nuoria nikotiinittomuuteen 2024
- Erovirasto-sovelluksella oli 1950 käyttäjää, joista 300 suoritti koko 30 päivän lopettamispolun. Polun läpäisseistä tupakoivista 88 % ja nuuskaa käyttävistä 90 % onnistui lopettamaan tuotteiden käytön. Erovirastoa kehitetään vuonna 2025 kattamaan myös muut nikotiinituotteet.
- Sosiaalisen median vaikuttajien kanssa yhteistyössä tehty Hei Lopeta! -kampanja tavoitti yli 970 000 nuorta. Kampanjan aikana yli 700 nuorta päätti lopettaa nikotiinituotteiden käytön.
- Lisäksi Fressis-hankkeessa on onnistuttu motivoimaan ja tukemaan tuhansia nuoria käytön lopettamiseen monipuolisten verkko- ja somesisältöjen avulla.
- Syöpäjärjestöjen kehittämä lopettamisen tukimalli tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille konkreettisia keinoja nikotiiniriippuvuuden hoitoon. Malli perustuu Käypä hoito -suosituksiin ja sisältää nelivaiheisen ohjeistuksen, joka kattaa motivaation lisäämisen, lopettamisen valmistelun ja päätöksessä pysymisen. Malli laajenee hyvinvointialueille vuonna 2025.
Yhteyshenkilöt
Tuulia RåmarkTerveyden edistämisen asiantuntijaSyöpäjärjestöt
Puh:050 564 5844tuulia.ramark@cancer.fiNina AiristoViestinnän asiantuntijaSyöpäjärjestöt
Puh:050 560 4334nina.airisto@cancer.fiSyöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu kaksitoista alueellista syöpäyhdistystä ja viisi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt
Suomalaiset hyvin tietoisia elintapojen vaikutuksesta syöpäriskiin19.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Syöpäjärjestöjen teettämään kyselytutkimukseen vastanneista 95 % uskoo, että elintavoilla on merkittävä vaikutus syöpäriskiin.
Uusi suositus: Rintasyövän seulonta laajennettava 46–74-vuotiaisiin13.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä ehdottaa rintasyövän seulonnan laajentamista nykyisestä 50–69-vuotiaiden kohdeikäryhmästä 46–74-vuotiaisiin.
Kyselyselvitys: Joka kolmas syöpäpotilas kokee diagnoosin viivästyneen12.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Sairastuneet ovat sitoutuneita ja tyytyväisiä omaan syöpähoitoonsa. He myös arvostavat terveydenhuollon ammattilaisten työtä. Tulokset käyvät ilmi Suomen Syöpäpotilaat ry:n vuodenvaihteessa 2024–2025 toteuttamasta Diagnoosi, syöpähoito ja seuranta -kyselystä (684 vastausta).
Nuorten naisten HPV-tietoisuus pääosin hyvällä tasolla10.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Suomessa on osallistujille ilmainen kohdunkaulasyövän seulontaohjelma, mutta seulontaohjelman ulkopuoliset testit ovat yleisiä varsinkin nuorilla naisilla.
Syöpää hoidettaessa pitää nähdä koko ihminen, ei pelkkää tautia3.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Huomenna vietetään Maailman syöpäpäivää, jolloin Kansainvälisen syöpäunionin jäsenjärjestöt kautta maailman muistuttavat ihmislähtöisyyden tärkeydestä syövän hoidossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme