Kuulutus Ruotsin Varbergin uuden ydinvoimalan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä
Vattenfall suunnittelee Ruotsin Varbergin kuntaan uutta ydinvoimalaa Ringhalsin ydinvoimalan viereen. Ydinvoimalan ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn liittyvä kuuleminen on käynnissä. Suomen ympäristökeskus julkaisi asiaa koskevan kuulemisen 7.3.2025.
Vattenfall AB:n suunnittelema uusi ydinvoimala koostuisi joko kahdesta suuresta ydinreaktorista tai vaihtoehtoisesti kolmesta viiteen pienestä modulaarisesta ydinreaktorista. Voimala rakennettaisiin Ruotsin Varbergin kuntaan, Ringhalsin ydinvoimalan viereen. Varberg sijaitsee noin 50 kilometriä etelään Göteborgista. Voimala-alueelta on Ahvenanmaalle alle 600 kilometriä ja Manner-Suomeen lyhimmillään alle 700 kilometriä.
Uuden ydinvoimalan reaktoreiden yhteenlaskettu sähköteho olisi enintään 2 800 megawattia sähkötehona (MWe). Kahden suuren reaktorin mallissa sopiviksi arvioidaan noin 1 200–1 400 MWe painevesireaktorit. Pienten modulaaristen reaktoreiden teho olisi noin 300–500 MWe per reaktori. Reaktorit perustuisivat kevytvesiteknologiaan. Polttoaineena käytettäisiin uraanidioksidia, jäähdytteenä ja moderaattorina vettä. Reaktorien tekniset ratkaisut tarkentuvat hankkeen edetessä.
Hankkeen tuleva lupahakemus kattaa ydinvoimalan rakentamisen ja käytön, muttei ydinreaktoreiden käytöstä poistamista eikä ydinjätteen välivarastointia tai loppusijoitusta. Hankkeesta vastaava Vattenfall on arvioinut, että vain hypoteettisella onnettomuudella, jossa reaktorisydän sulaisi, voisi olla seurauksia Ruotsin rajojen ulkopuolelle.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus antaa asiasta lausuntoja ja esittää mielipiteitä 8.4.2025 asti. Tässä vaiheessa kootaan palautetta erityisesti siitä, onko Suomen syytä osallistua ydinvoimalahankkeen YVA-menettelyyn ja onko hankkeella todennäköisiä merkittäviä rajat ylittäviä ympäristövaikutuksia Suomen kannalta. Palautetta kootaan myös kuulemisasiakirjojen sisällöstä. Jos Suomi päättää osallistua ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn, tulee ympäristövaikutusten arviointiselostus myöhemmässä vaiheessa nähtäville ja lausuttavaksi Suomessa. Päätöksen YVA-menettelyyn osallistumisesta tekee Suomen ympäristökeskus.
Lausunnot ja mielipiteet kokoaa Suomen ympäristökeskus, joka huolehtii Suomea velvoittavan kansainvälisen Espoon yleissopimuksen mukaisten tehtävien hoidosta toisen valtion ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä. Lausunnot ja mielipiteet tulee jättää kirjallisesti viimeistään 8.4.2025 lausuntopalvelu.fi-sivulla julkaistuun lausuntopyyntöön. Vaihtoehtoisesti ne voi toimittaa Suomen ympäristökeskukseen sähköpostitse tai postitse.
Kuulutus ja asiaa koskevat asiakirjat ovat kokonaisuudessaan nähtävillä 7.3.–8.4.2025 ymparisto.fi-verkkopalvelussa. Kuulutus on julkaistu myös Suomen ympäristökeskuksen verkkosivulla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäasiantuntija Eija Järvinen, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 242, s-posti: etunimi.sukunimi@syke.fi
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Viikkokatsaus 28.4.–2.5.202524.4.2025 12:40:26 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Viikkokatsaus 22.–25.4.202517.4.2025 13:31:13 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen laadintaan saatavilla uusia ohjeita sekä purkumateriaalilaskuri16.4.2025 09:47:54 EEST | Tiedote
Tammikuussa käyttöönotetun purkumateriaalin ja rakennusjätteen selvitystietojärjestelmän (Rapu) kehitys jatkuu aktiivisena. Tietojärjestelmän käyttöön on nyt julkaistu täyttöohje ja selvityksen laatimista tukeva pienten rakennusten arviointiin tarkoitettu purkumateriaalien arviointilaskuri.
Ekologinen kompensaatio auttaa luontotavoitteiden saavuttamisessa mutta vaatii sitoutumista15.4.2025 12:15:22 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskuksen ekologisen kompensaation pilotoinneista kokoamat havainnot osoittavat, että luontohaittojen hyvittäminen on mahdollista, mutta vaatii onnistuakseen strategista sitoutumista, olipa kyse yritysjohdosta tai kuntapäättäjistä.
Selvitys: Muovinkierrätyksen läpimurto edellyttää monipuolisia toimia ja selkeyttä julkiseen ohjaukseen15.4.2025 09:01:00 EEST | Uutinen
Tuoreen selvityksen mukaan muovinkierrätyksen läpimurto Suomessa vaatii vielä runsaasti toimenpiteitä ja niitä tukevaa julkisen vallan ohjausta, eivätkä esimerkiksi suunnitteilla olevat laitosinvestoinnit yksin riitä muovinkierrätysasteen merkittävään kohentumiseen. Nykyisin noin 80 prosenttia Suomessa syntyneestä kaikesta muovijätteestä päätyy energiahyödyntämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme