Onko järkevää syödä ”parempaa” lihaa?
Iskulauseeseen ”Vähemmän mutta parempaa” kiteytetty ajatus tähtää lihan kokonaiskulutuksen vähentämiseen ja asettaa kestävästi tuotetut ja laadukkaat tuotteet etusijalle. Tuoreessa tutkimuksessa ei kuitenkaan löydetty mainittavaa näyttöä siitä, että laadukkaamman lihan saatavuus välttämättä vähentäisi lihankulutusta.

Lihantuotantoon ja -kulutukseen on tavoiteltu kestävää muutosta, sillä karjankasvatuksella on jo pitkään ollut merkittäviä ympäristövaikutuksia.
Helsingin yliopiston sekä Tukholman yliopiston Stockholm Resilience Centre -tutkimuslaitoksen tutkijoiden äskettäin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin sitä, onko aiempaa laadukkaamman lihan valitsemisella yhteyttä lihansyönnin vähenemiseen. Tutkijat haastattelivat 21 suomalaiskuluttajaa, jotka ostivat luonnonlaidunlihaa eli lihaa, joka on peräisin monimuotoisilla ja luonnonmukaisilla laitumilla laiduntaneesta, lähes yksinomaan paikallista ruohoa syöneestä karjasta.
Tutkimuksen vetäjä, vanhempi yliopistonlehtori Irina Herzon kuvaa tutkimuksen painopistettä:
– Halusimme selvittää, miten kuluttajat järkeistävät lihan kokonaiskulutustaan päästessään ostamaan laadukkaampaa lihaa. Toisin sanoen tutkimme, näkevätkö he yhteyden lihan laadun ja sen vähäisemmän kulutuksen välillä.
Kaikkien haastateltujen mielestä liha voi olla osa kestävää ruokavaliota. Suurin osa myös myönsi lihankulutuksen maailmanlaajuisen vähentämisen tarpeen, mutta piti vähentämistä tärkeämpänä muualla kuin Suomessa. Kuluttajien valintoihin vaikuttivat terveyshyödyt, luonnollisuus ja lihan alkuperä. Haastatellut suosivat kotimaassa tuotettuja vaihtoehtoja, etenkin suomalaista naudanlihaa, joka yhdistettiin ympäristöystävällisyyteen ja paikallisiin tuottajiin.
Käsitykset laadukkaammasta lihasta vaihtelivat. Eläinten hyvinvointi oli yksi keskeisistä huolenaiheista, vaikka maku säilyikin ensisijaisena ostopäätökseen vaikuttavana tekijänä. ”Paremman” ja ”vähemmän” välinen suhde oli monitahoinen: joidenkin haastateltujen mielestä luonnonlaidunlihan kalliimpi hinta oli syy syödä vähemmän lihaa, mutta toiset perustelivat aiemman kulutustason säilyttämistä tai kulutuksen lisäämistä lihan korkealla laadulla.
Tulokset korostavat sitä, kuinka haastavaa on edistää kestävää ruokavaliota sillä perusteella, että kannattaisi syödä nykyistä vähemmän, mutta samalla laadukkaampaa lihaa. Tutkimus osoittaa, että laadukkaampi liha on määriteltävä tarkemmin suhteessa kestävyyteen ja kulttuurisidonnaisiin mieltymyksiin. Lisäksi tarvitaan vahvempaa ohjausta siihen, kuinka paljon lihankulutusta tulee vähentää kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi.
Herzon korostaa molempien näkökulmien tärkeyttä:
– Samalla kun kannustetaan kuluttamaan vähemmän lihaa, on edistettävä laadukkaita ja kestäviä tuotantotapoja.
Kestävän lihankulutuksen kriteerit on määritettävä jatkotutkimuksissa, minkä lisäksi tarvitaan keinoja muokata kulutustottumuksia niin, että ne vastaavat kestävän ruokajärjestelmän tavoitteita.
Alkuperäinen julkaisu
- Mazac, R., Sahlin, K.R., Hyypiä, I. et al. Does “better” mean “less”? Sustainable meat consumption in the context of natural pasture-raised beef
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iryna Herzonvanhempi yliopistonlehtoriHelsingin yliopisto / Maataloustieteiden osasto
Puh:0504617265iryna.herzon@helsinki.fiwww.helsinki.fi/fi/tutustu-meihin/ihmiset/henkilohaku/iryna-herzon-9063286Marjaana LindyViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto / Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Puh:+358 (0)50 5186195marjaana.lindy@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lastenkirjailija Tiina Nopola ja ympäristötutkija Carl Folke Helsingin yliopiston kunniatohtoreiksi13.3.2025 10:53:01 EET | Tiedote
Filosofisen tiedekunnan promootiossa vihitään kuusi uutta kunniatohtoria keväällä 2025.
Koululaisia on yhä vähemmän – onko etäopetus osa tulevaisuuden perusopetusta?12.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen kuntien väestönkehitys ja nuorisoikäluokkien pieneneminen asettavat haasteita perusopetuksen järjestämiselle. Etäopetus nousee esiin potentiaalisena ratkaisuna, joka voi helpottaa opetuksen saatavuutta.
Älypotkupuku mittaa tarkasti vauvan liikkumistaitojen kehitystä11.3.2025 09:06:12 EET | Tiedote
MAIJU-älypotkupuku tarjoaa uudenlaisen tavan seurata vauvojen liikunnallista kehitystä kotona. Tämä Helsingin yliopiston ja HUS Uuden lastensairaalan yhteistyönä kehitetty innovatiivinen älyvaate yhdistää lääketieteen, mittausteknologian ja tekoälyn asiantuntemuksen, ja sen avulla voidaan arvioida lapsen motorisia taitoja objektiivisesti ja tarkasti ilman tutkijoiden läsnäoloa.
Uusi teknologia parantaa immuunisolujen muokkaukseen perustuvien syöpähoitojen tarkkuutta10.3.2025 09:39:52 EET | Tiedote
Sherpabody-teknologia mahdollistaa syöpäsolujen tarkemman tunnistamisen ja tuhoamisen sekä tarjoaa lupaavia uusia työkaluja syöpäkasvaimien hoitoon.
Tutkijat suosittavat: Suomen luonnon monimuotoisuuden seurantoja tulee kehittää ja laajentaa nopean muutoksen myötä7.3.2025 13:37:47 EET | Tiedote
Biodiversiteettimuutos on aikamme keskeisimpiä ympäristöhaasteita. Suomen luonnon pitkäaikaisseurannoista on paljastunut, miten nopeasti pohjoinen luonto mullistuu ympäristömuutosten seurauksena. Helsingin yliopiston tutkijat ehdottavat joukon toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden seurantojen kehittämiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme