Elintarviketeollisuusliitto ry

Kunnat kiihdyttämään ruoka-alaa kasvuun

Jaa

Kunnat tekevät muun muassa ruokahankintoihin, koulutukseen, työllisyyteen, kaavoitukseen sekä vesi- ja jätehuoltoon liittyviä päätöksiä, joilla on suora vaikutus ruoka-alan yrityksiin. Huhtikuun kunta- ja aluevaaleissa valittavilla päättäjillä on mahdollisuus vauhdittaa ruoka-alan kasvua ja vahvistaa paikallista elinvoimaa.

Sinisävyinen mainos, jossa lukee: "ETL:n terveiset kuntapäättäjille" ja alla neljä kohtaa: "Reilua kilpailua julkisiin ruokahankintoihin," "Osaajapula kuriin koulutuksella ja rekrytoinneilla," "Elinvoimaa kaavoituksella ja vesihuollolla," "Kiertotalous ja biokaasu osaksi kestävää kehitystä." Taustalla kartan kuvioita.
ETL:n viestit kuntapäättäjille

Ruoka-ala on kunnille mahdollisuus! Kunnat voivat omilla päätöksillään edistää alan kehittymistä sekä luoda työpaikkoja, kestävää kehitystä ja hyvinvointia. On tärkeää, että päättäjät tunnistavat päätöksiä tehdessään ruokayritysten merkityksen ja tarttuvat alan tarjoamiin mahdollisuuksiin. 

– Suomen jokaisessa maakunnassa toimii ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä. Ne pitävät maatamme asuttuna. Ruoka-ala antaa kokonaisuudessaan työtä joka kahdeksannelle työikäiselle suomalaiselle, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä huomauttaa. 

Reilua kilpailua julkisiin ruokahankintoihin

Päättäjiltä tarvitaan ruokahankintoihin strategista otetta, jossa kilpailun edistäminen, vastuullisuus ja huoltovarmuus ovat tasapainossa. Riittävien määrärahojen varaaminen ja sitoutuminen kotimaiseen ruokaan takaavat, että joukkoruokailulla ravitaan suomalaisia mallikelpoisesti myös tulevaisuudessa. 

Viesteissään kunta- ja aluepäättäjille ETL korostaa reilua kilpailua julkisiin ruokahankintoihin. Päätöksenteossa on kiinnitettävä huomiota siihen, että erikokoisilla yrityksillä on mahdollisuus osallistua ruokahankintoihin. Hankintojen jakaminen osiin edistää kilpailua ja tukee erityisesti pienempiä toimijoita. 

– Paikallisten tuottajien ja lähiruuan suosiminen vahvistaa ruokaketjun kestävyyttä ja aluetaloutta. Vaikka hinta on ruokahankinnoissa merkittävä tekijä, sen ei pidä olla ainoa ratkaiseva kriteeri päätöksenteossa, Mikko Käkelä sanoo.

Viime vuosien kriisit ja häiriöt globaaleissa toimitusketjuissa osoittavat, että myös huoltovarmuus on otettava huomioon julkisissa ruokahankinnoissa. Lisäksi hankinnoissa on huomioitava kotimaiselta tuotannolta edellytetyt laatu- ja elintarviketurvallisuusvaatimukset sekä toimitusvarmuuteen liittyvät kriteerit. 

Maksuton kouluruoka auttaa lapsia ja nuoria jaksamaan koulupäivän aikana. Kouluruokailulla on myös sosiaalinen merkitys ja se tutustuttaa monipuolisesti ruokakulttuuriin.

– Kouluruoka on suomalainen menestystarina ja kruununjalokivi, joka ansaitsee kunnianpalautuksen. Sen rooli lasten ja nuorten hyvinvoinnissa sekä paikallisessa elinkeinoelämässä on merkittävä, Käkelä korostaa. 

Osaajapula kuriin koulutuksella ja rekrytoinneilla

Kunnat ja alueet voivat edistää ruoka-alan myönteistä kehitystä huomioimalla alan tarpeita osaavasta työvoimasta ja koulutuksesta. Työvoimavaltaisella elintarvikealalla korostuu jatkuvan oppimisen merkitys, kun yrityksissä otetaan käyttöön uusia teknologioita ja kestävän kehityksen periaatteita integroidaan tuotantoon. 

Kuntien tehtävänä on varmistaa, että elintarvikealan koulutusta on tarjolla paikallisesti. Yhteistyö yritysten kanssa auttaa vastaamaan aidosti ruoka-alan tarpeisiin. 
Perusta jatkuvalle oppimiselle luodaan kunnallisessa perusopetuksessa, johon tarvitaan riittävästi panostuksia. Ilman perustaitoja seuraavan asteen opinnot tai työelämään siirtyminen eivät onnistu. 

– Kunnilla on iso vastuu työllisyyden hoidossa. Elintarvikealalle on tärkeää, että yritysten tarpeisiin perustuvien lyhytkestoisten työvoimakoulutusten saatavuus varmistetaan myös uusilla työllisyysalueilla. Esimerkiksi rekry- ja täsmäkoulutus ovat tapoja parantaa työllisyyttä, Käkelä sanoo.

Kunnat voivat tukea ruoka-alan yrityksiä osaajapulan helpottamisessa ja kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa. Suomen kielen koulutus sekä asuntojen ja peruspalvelujen tarjoaminen auttavat houkuttelemaan ja pitämään kiinni alan työntekijöistä.

Elinvoimaa kaavoituksella ja vesihuollolla

Ruoka-alan huomioon ottaminen kaavoituksessa tarkoittaa sopivien teollisuusalueiden varaamista tuotantolaitoksille ja alueiden sovittamista yhteen maankäytön muiden tarpeiden kanssa niin, että olemassa olevia tuotantolaitoksia pystytään kehittämään ja uusiin laitoksiin investoimaan.   

Hyvät liikenneyhteydet turvaavat ruuan ja sen raaka-aineiden siirtymisen sujuvasti maatiloilta elintarviketehtaisiin ja sieltä kauppoihin, joukkoruokailuun ja kuluttajille.

– Kaavoituksella vaikutetaan myös ruuan huoltovarmuuteen, sillä elintarviketeollisuus on erittäin riippuvainen kotimaisesta raaka-ainetuotannosta. Hyvin tuottavia maa-alueita ei pidä ohjata ruuantuotannon asemasta muuhun käyttöön, esimerkiksi aurinkosähköpuistojen rakennusalueiksi, Käkelä linjaa. 

Puhtaan veden saatavuus on elinehto ruoka-alan yrityksille. Sen vuoksi kuntien vesi- ja jätevesiverkostojen ylläpitäminen pelkästään nykyisessä kunnossa ei riitä, vaan verkostot vaativat suuria saneerauksia.  Investoinnit vesihuoltoon eivät silti saa nostaa käyttäjiltä perittäviä maksuja kohtuuttomiksi. Tämä voidaan välttää vesihuollon pitkäjänteisellä kehittämisellä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sinisävyinen mainos, jossa lukee: "ETL:n terveiset kuntapäättäjille" ja alla neljä kohtaa: "Reilua kilpailua julkisiin ruokahankintoihin," "Osaajapula kuriin koulutuksella ja rekrytoinneilla," "Elinvoimaa kaavoituksella ja vesihuollolla," "Kiertotalous ja biokaasu osaksi kestävää kehitystä." Taustalla kartan kuvioita.
ETL:n viestit kuntapäättäjille
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye