Jyväskylän yliopisto

Esikoislasten vanhempien välinen yhteistyö kehittyy eri tahtiin: ”Tarvitaan aikaa, sopeutumista ja tukea”

Jaa

KM Minna Ranta havaitsi aikuiskasvatustieteen väitöstutkimuksessaan varhaisen yhteisvanhemmuuden kehityksessä neljä erilaista kehityskulkua.

Tuoreiden vanhempien olisi hyvä antaa aikaa uusien, yhteisten toimintatapojen löytymiselle niin erilaisten elämäntilanteiden vaatimusten kuin ilojen keskellä. KM Minna Rannan aikuiskasvatustieteen väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina 22.3.2025.
Tuoreiden vanhempien olisi hyvä antaa aikaa uusien, yhteisten toimintatapojen löytymiselle niin erilaisten elämäntilanteiden vaatimusten kuin ilojen keskellä. KM Minna Rannan aikuiskasvatustieteen väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina 22.3.2025. Mostphotos

KM Minna Rannan väitöstutkimuksessa tarkasteltiin vanhempien välisen yhteistyön kehitys- ja oppimisprosesseja. Tarkastelussa olivat esikoislapsen vanhemmat odotusvaiheesta siihen saakka, kunnes esikoislapsi oli noin 1,5-vuotias. Jyväskylän yliopistossa tehdyssä pitkittäistutkimuksessa havaittiin neljä varhaisen yhteisvanhemmuuden rakentumisen kehityspolkua yhdessä asuvien pariskuntien välillä. Väitöstutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa CopaGloba – yhteisvanhemmuuteen oppimassa -konsortiotutkimushanketta.

”Tutkimus toi näkyviin vanhempien yksilölliset kehityskulut aikuisuudessa ja vanhemmuudessa sekä kuinka nämä prosessit nivoutuvat yhteen puolisoiden välillä”, Ranta kertoo.

Vanhemmuuteen sopeutumisessa eroja

Tutkimuksen mukaan vanhemmat sopeutuivat vanhemmuuteen samantahtisesti tai eritahtisesti. Vanhemmuuteen sopeutuminen oli merkittävä siirtymä, joka aloitti vanhempien välisen yhteistyön aktiivisen muodostumisen joko jo odotusaikana tai lapsen syntymän jälkisinä kuukausina. Ranta kuvaili tutkimuksessaan neljä yhteisvanhemmuuden kehityskulkua.

Tasavertainen puolisoiden välisen tuen matka kuvasi sujuvaa, molempien aktiivista osallistumista ja yhteistä kasvua yhteisvanhemmuuteen.

Matka eriaikaisesta sopeutumisesta sujuvaan yhteisvanhemmuuteen sisälsi vanhempien välillä haasteita erityisesti lapsen syntymän jälkeen, johtuen vanhempien eritahtisesta kasvusta vanhemmuuteen.

Matka äidin ensisijaisuudesta kommunikoivaan tiimiin kuvasi vanhempien yhteistyötiimin rakentumista, kun vanhemmat oppivat keskustelemaan ja sopimaan tasapuolisemmasta työnjaosta.

Matka haastavalla yhteisvanhemmuuden vuoristoradalla näyttäytyi intensiiviseltä elämää ravisuttavalta matkalta, jossa vanhemmat kuvasivat yhteistyötään vaikeana johtuen kommunikointi-, ja sopeutumisvaikeuksista elämänmuutokseen.

”Yhteisvanhemmuuden kehityksessä on ajallista vaihtelua pariskuntien välillä, mutta myös yhteisesti koettuja virstanpylväitä, jolloin mahdolliset haasteet yhteistyössä usein vaihtuvat sujuvampaan perhe-elämään. Tällainen aika oli tutkimuksen osallistujilla usein lapsen ollessa noin 6–9 kuukauden ikäinen”, Ranta kertoo tutkimuksen tuloksista.

Esikoisen syntymä muuttaa vanhempien ajatusmalleja

Yhteisten sujuvien toimintatapojen löytyminen vaatii pariskunnilta aikaa ja kärsivällisyyttä. Usein samanaikaisesti tapahtuu sekä yksilö-, että parisuhdetasolla syvällistä, arvoja ja asenteita muokkaavaa oppimista ja kasvamista.

”Esikoisen syntymä on merkittävä elämänvaihe aikuisen kehityksen kannalta. Vanhemmaksi tulo merkitsee enemmän kuin tietojen ja taitojen oppimista, se usein johtaa myönteisesti koettuihin muutoksiin myös ajattelutavoissa, käyttäytymisessä ja kokemuksissa ja on siten aikuisen kehityksen kannalta keskeinen merkkipaalu aikuisen elämässä”, Minna Ranta kuvaa.

Tutkijan mukaan vanhempien olisikin hyvä tunnistaa niin yhteisvanhemmuuteen kuin lapsen kehitykseen liittyvien muutosten jaksottaisuus. Yhteisten toimintatapojen löytymiselle on hyvä antaa aikaa niin erilaisten elämäntilanteiden vaatimusten kuin ilojen keskellä.

Yhteisvanhemmuuteen kaivataan tukea myös yhteiskunnalta

Tutkimuksen mukaan yhteisvanhemmuus on keskeinen perhe-elämän osa-alue, joka ulottuu niin yksilö-, kuin perhesuhteiden tasoille, kuin myös yhteiskunnan työkulttuuriin ja lastenhoidollisiin ratkaisuihin. Väitöstutkimus toi näkyviin tasavertaisen vanhemmuuden ihanteet sekä omannäköiset yhteisvanhemmuutta toteuttavat käytännöt.

”Aikuisen oppimiseen ja elämänkulkuun nivoutuva kasvun näkökulma kuvaa nykyaikaa, jossa on tarve vahvistaa vanhemmuutta, parisuhteiden jatkuvuutta ja koko perheen hyvinvointia. Tämä tehdään yhteensovittamalla eri tavoin perhe-elämää, työuria ja vapaa-aikaa. Yhteisvanhemmuus tulisikin nähdä kehittyvänä ilmiönä, johon pariskunnat voivat tarvita tukea myös yhteiskunnalta”, toteaa Minna Ranta.

KM Minna Rannan aikuiskasvatustieteen väitöskirjan "Yhteisvanhemmuuden kehitys- ja oppimisprosessit siirtymävaiheessa vanhemmuuteen" tarkastustilaisuus järjestetään lauantaina 22.3.2025 kello 12 alkaen Jyväskylän yliopiston Vanhassa juhlasalissa (S212).

Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Henna Pirskanen (Lapin yliopisto) ja kustoksena professori Anna Rönkä (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0476-1.

Lisätietoja

Minna Ranta kirjoitti ylioppilaaksi Keuruun lukiosta 1997. Hän valmistui kasvatustieteen kandidaatiksi lastentarhanopettajan koulutuksesta Savonlinnan opettajankoulutuslaitokselta vuonna 2001. Ranta on työskennellyt lasten ja perheiden parissa varhaiskasvatuksessa sekä järjestöjen, seurojen ja vapaan sivistystyön kentällä. Ranta valmistui kasvatustieteen maisteriksi vuoden 2018 alussa, jonka jälkeen hän on toiminut työsuhteessa Jyväskylän yliopiston erilaisissa perhe- ja lapsuustutkimuksen kehitysprojekteissa, yliopistonopettajan tehtävissä sekä väitöskirjatutkijana.

Väitöskirjatyötä ovat rahoittaneet Suomen Akatemia (osana CopaGloba, yhteisvanhemmuuteen oppimassa konsortiotutkimushanketta) ja Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitos, yhteensä neljän vuoden ajan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Ranta
minna.s.ranta@jyu.fi
puh. 040 805 3965

Kuvat

Tuoreiden vanhempien olisi hyvä antaa aikaa uusien, yhteisten toimintatapojen löytymiselle niin erilaisten elämäntilanteiden vaatimusten kuin ilojen keskellä. KM Minna Rannan aikuiskasvatustieteen väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina 22.3.2025.
Tuoreiden vanhempien olisi hyvä antaa aikaa uusien, yhteisten toimintatapojen löytymiselle niin erilaisten elämäntilanteiden vaatimusten kuin ilojen keskellä. KM Minna Rannan aikuiskasvatustieteen väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina 22.3.2025.
Mostphotos
Lataa
KM Minna Rannan aikuiskasvatustieteen väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina 22.3.2025.
KM Minna Rannan aikuiskasvatustieteen väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina 22.3.2025.
Jyväskylän yliopisto
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye