ETL paheksuu SELin uusia lakkoja – ”Koko ruoka-alan kurittaminen on kohtuutonta”
Suurten taloudellisten vahinkojen aiheuttaminen vaikuttaa nousseen ay-liikkeen toiminnan päämääräksi elintarvikealalla, työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa (ETL) johtava Anne Somer sanoo.

Leipomoissa parhaillaan käynnissä olevan lakon lisäksi Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on ilmoittanut tulevista lakoista panimo- ja virvoitusjuoma-alalle, liha- ja elintarvikealoille sekä uudesta lakosta leipomoalalle.
– On kohtuutonta, että SEL kurittaa koko ruoka-alaa, vaikka kiistassa on kyse ainoastaan leipomoiden yötyölisästä.
Tähän asti leipomoalan työehtosopimuksessa ei käytännössä ole ollut lainkaan yötyölisää vuorotyön tekijöille, mutta työntekijäliitto vaatii 100 prosentin yötyölisää. Yötyölisä on muilla toimialoilla noin 30 prosenttia. ETL olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen, jossa työntekijät olisivat saaneet 100 prosentin lisän, mutta SEL ei ehdotukseen suostunut.
– Jos 100 prosentin yötyölisä tuodaan uutena elementtinä työehtosopimukseen, se edellyttää, että myös työnantajan tavoitteet etenevät työehtosopimuksen sisällöissä. Työnantaja hakee tasapainoista ratkaisua, joka täyttää yleisen linjan sekä tekstien että korotusten osalta, Somer selventää.
Elintarviketeollisuuden tuotanto Suomessa on laskussa, ja yhä suurempi osa ruuasta tulee ulkomailta. Tuonti on lisääntynyt eniten elintarvikkeissa, joita voitaisiin valmistaa myös Suomessa.
– Lakoilla ay-liike vaarantaa elintarvikealan työpaikat sekä heikentää Suomen huoltovarmuutta, avaa portit tuontiruualle ja vaarantaa eläinten hyvinvoinnin, Somer toteaa.
Elintarviketeollisuuden työriidan sovittelu jatkuu maanantaina 17.3.2025. Edellisen sovintoehdotuksen jälkeen osapuolet eivät ole istuneet yhdessä sovittelijan pöydän ääreen.
– Lakkojen sijaan nyt pitäisi keskittyä hakemaan ratkaisua. Se syntyy vain neuvottelemalla, Somer muistuttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
ETL olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen, SEL hylkäsi – lakko leipomoalalla alkaa10.3.2025 15:10:47 EET | Tiedote
Sovintoehdotus olisi ratkaissut neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset, joten lakkoiluun ei ole järkevää syytä.
Elintarvikealalle saatiin päänavaus – ETL ja Pro sopimukseen6.3.2025 15:31:56 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Ammattiliitto Pro ovat tänään 6.3.2025 allekirjoittaneet sopimuksen uudesta, kolmivuotisesta työehtosopimuksesta elintarviketeollisuuden toimihenkilöille.
ETL kiittää hallitusta makeisten ja suklaan alv-korotuksen perumisesta4.3.2025 09:38:40 EET | Tiedote
Maan hallitus on ilmoittanut luopuvansa aikeista korottaa makeisten ja suklaan arvonlisäveroa. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiittää ratkaisua, joka poistaa epävarmuutta toimialan yltä. Päätös mahdollistaa investoinnit alan kasvuun ja sitä kautta elintarvikeviennin kasvattamiseen. – Olen tyytyväinen, että lausuntokierroksen kriittinen palaute esityksen EU-oikeudellisista ja käytännöllisistä ongelmista vakuutti poliittiset päättäjät ja päätöstä arvioitiin uudelleen, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo. Valtiovarainministeriön valmistelema hallituksen esitysluonnos makeisten ja suklaan arvonlisäveron korotuksesta yleiseen arvonlisäverokantaan olisi johtanut keskenään kilpailevien tuotteiden erilaiseen verokohteluun ja vaikuttanut syrjivästi yritysten välisen kilpailuun. Näin se olisi ollut EU-oikeuden vastainen.
Suomalaisen ruuan viennissä kasvua, pelkona kauppasodan laajeneminen4.3.2025 07:55:00 EET | Tiedote
Ruokaa vietiin Suomesta vuonna 2024 aiempien vuosien tapaan eniten EU-alueelle. Vienti kasvoi viisi prosenttia muun muassa alkoholijuomien, voin, kauran ja suklaan vetämänä. Elintarvikkeisiin kohdistuvan kauppasodan leviäminen Kiinan, Yhdysvaltojen ja EU:n välille aiheuttaisi markkinoille epävarmuutta. EU:n sisämarkkinoille syntyvä ylitarjonta voisi johtaa Suomessa jopa ruokatuonnin räjähdysmäiseen kasvuun.
Leipomoiden häiritseminen lakoilla vahingoittaa kaikkia osapuolia24.2.2025 15:51:44 EET | Tiedote
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on ilmoittanut leipomoita koskevista lakoista, jotka voivat johtaa työpaikkojen menetyksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme