SEL hylkäsi taas sovintoesityksen – ministeri siirtää liha-alan lakkoa
Sovintoehdotus olisi ratkaissut leipomoiden työehtosopimusta koskevat kiistakysymykset, joten lakkoiluun ei ole järkevää syytä. Sovittelu jatkuu lauantaina.

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) olisi hyväksynyt sovittelija Janne Metsämäen toisen sovintoehdotuksen elintarviketeollisuuden työntekijöiden työriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL kuitenkin hylkäsi esityksen jälleen, mikä tarkoittaa, että lakko saattaa alkaa panimoissa sunnuntaina.
Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa johtava Anne Somer katsoo, että sovittelija oli pyrkinyt rakentamaan molempia osapuolia huomioivan kokonaisuuden leipomoiden yötyölisää koskevan kiistan ratkaisemiseksi.
– Sovintoehdotuksessa leipomoalan työehtosopimukseen olisi tuotu vuorotyön tekijöille 100 prosentin yötyölisä, joka muilla toimialoilla on noin 30 prosenttia. Samalla työnantajan tavoitteet työehtosopimuksessa olisivat vastaavasti edenneet ja asiaan olisi saatu tasapainoinen ratkaisu, Somer selventää.
SELin päätös sovintoehdotuksen hylkäämisestä ja lakon mahdollisesta aloittamisesta on Anne Somerin mielestä vastuuton ja vaarantaa työntekijöiden työpaikat. Sovintoehdotus olisi taannut elintarvikealoille yleisen linjan mukaiset korotukset.
– En ymmärrä enkä hyväksy SELin toimintaa. Varsinainen kiistakysymys koskee leipomoita, mutta lakkoon ollaan laittamassa panimot. On nurinkurista ja täysin poikkeuksellista, että panimoita rangaistaan, jotta leipomoalalle saataisiin muita parempi työehtosopimus ja yleisen linjan ylittävä ratkaisu.
Työministeri Arto Satonen on päättänyt siirtää liha- ja peruselintarvikealojen yrityksiin ajalle 25.–27. maaliskuuta ilmoitetun lakon valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran esityksestä. Lakko siirtyy kahdella viikolla eteenpäin. Perusteena siirrolle on yhteiskunnan ruokahuollon ja eläinten hyvinvoinnin turvaaminen.
– Eläinten hyvinvointi on koko liha-alalle keskeistä ja se on pystyttävä turvaamaan kaikissa tilanteissa. Tärkeää on myös, että voimme tässä maailmantilanteessa turvata kansalaisten ruokahuollon ilman häiriöitä. Siirrolla voimme varata lisäaikaa sovittelumenettelylle ja ratkaisun löytämiselle, Somer sanoo.
Työministerin tekemän siirtopäätöksen mukaan liha- ja elintarvikealojen lakko voi alkaa tiistaina 8. huhtikuuta klo 00.00. Työriidan sovittelua jatketaan lauantaina 22.3.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiKuvat

Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
ETL paheksuu SELin uusia lakkoja – ”Koko ruoka-alan kurittaminen on kohtuutonta”14.3.2025 16:34:04 EET | Tiedote
Suurten taloudellisten vahinkojen aiheuttaminen vaikuttaa nousseen ay-liikkeen toiminnan päämääräksi elintarvikealalla, työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa (ETL) johtava Anne Somer sanoo.
ETL olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen, SEL hylkäsi – lakko leipomoalalla alkaa10.3.2025 15:10:47 EET | Tiedote
Sovintoehdotus olisi ratkaissut neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset, joten lakkoiluun ei ole järkevää syytä.
Elintarvikealalle saatiin päänavaus – ETL ja Pro sopimukseen6.3.2025 15:31:56 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Ammattiliitto Pro ovat tänään 6.3.2025 allekirjoittaneet sopimuksen uudesta, kolmivuotisesta työehtosopimuksesta elintarviketeollisuuden toimihenkilöille.
ETL kiittää hallitusta makeisten ja suklaan alv-korotuksen perumisesta4.3.2025 09:38:40 EET | Tiedote
Maan hallitus on ilmoittanut luopuvansa aikeista korottaa makeisten ja suklaan arvonlisäveroa. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiittää ratkaisua, joka poistaa epävarmuutta toimialan yltä. Päätös mahdollistaa investoinnit alan kasvuun ja sitä kautta elintarvikeviennin kasvattamiseen. – Olen tyytyväinen, että lausuntokierroksen kriittinen palaute esityksen EU-oikeudellisista ja käytännöllisistä ongelmista vakuutti poliittiset päättäjät ja päätöstä arvioitiin uudelleen, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo. Valtiovarainministeriön valmistelema hallituksen esitysluonnos makeisten ja suklaan arvonlisäveron korotuksesta yleiseen arvonlisäverokantaan olisi johtanut keskenään kilpailevien tuotteiden erilaiseen verokohteluun ja vaikuttanut syrjivästi yritysten välisen kilpailuun. Näin se olisi ollut EU-oikeuden vastainen.
Suomalaisen ruuan viennissä kasvua, pelkona kauppasodan laajeneminen4.3.2025 07:55:00 EET | Tiedote
Ruokaa vietiin Suomesta vuonna 2024 aiempien vuosien tapaan eniten EU-alueelle. Vienti kasvoi viisi prosenttia muun muassa alkoholijuomien, voin, kauran ja suklaan vetämänä. Elintarvikkeisiin kohdistuvan kauppasodan leviäminen Kiinan, Yhdysvaltojen ja EU:n välille aiheuttaisi markkinoille epävarmuutta. EU:n sisämarkkinoille syntyvä ylitarjonta voisi johtaa Suomessa jopa ruokatuonnin räjähdysmäiseen kasvuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme