Keski-Suomen ELY-keskus

Työttömyys helmikuussa 14,2 prosenttia

Jaa

Keski-Suomessa oli helmikuun lopussa yhteensä 17 910 työtöntä työnhakijaa. Se on 1 057 (6,3 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömistä työnhakijoista oli helmikuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja 1 616, mikä on 509 henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten. Lyhennettyä työviikkoa tekeviä työnhakijoita oli 1 006, mikä on 341 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömyyden pitkäaikainen kehitys ja trendi vuosina 2006-2025.
Työttömyyden pitkäaikainen kehitys ja trendi vuosina 2006-2025.

Helmikuun nostoja

  • Työttömien määrä nousi, lomautettujen määrä laski ja lyhennettyä työviikkoa tekeviä oli enemmän vuoden takaiseen verrattuna.
  • Pitkäaikaistyöttömiä oli 848 enemmän kuin vuosi sitten.
  • Rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijät -ammattiryhmässä työttömyys laski -1,5 %.
  • Uusia avoimia työpaikkoja oli 668 vähemmän kuin vuosi sitten.

Koko Keski-Suomen alueella työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 14,2 %. Työttömien työnhakijoiden määrä laski edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kahdeksassa kunnassa. Suhteellisesti eniten laskua tapahtui Karstulassa (-14,1 %). Suhteellisesti eniten työttömiä työnhakijoita oli Saarijärvellä (16,7 %) ja vähiten Muuramessa (9,5 %).

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömien määrä nousi edellisen vuoden helmikuuhun verrattuna käytännössä kahdeksassa ammattiryhmässä. Eniten työttömyys nousi johtajien keskuudessa (67,2 %). Työttömien määrä laski kahdessa ammattiryhmässä, eniten maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden keskuudessa (-10,6 %). Suhdanneindikaattorina pidetyssä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijät -ammattiryhmässä työttömyys laski -1,5 %.

Keski-Suomessa oli uusia avoimia paikkoja helmikuun aikana 1 495, mikä on 668 vähemmän kuin vuosi sitten. Kaikkiaan helmikuussa oli avoinna 3 678 työpaikkaa, mikä on 1 148 vähemmän kuin vuosi sitten.

Keski-Suomen työllisyyskatsaus, helmikuu 2025 (tyollisyyskatsaus.fi)

Heikkoja signaaleja käänteestä parempaan suuntaan myös Keski-Suomessa

Suomessa ollaan nyt tilanteessa, jossa odotetaan, onko taloudessa lopultakin näkyvissä käänne parempaan suuntaan. Siitä on jo hieman heikkoja signaaleja joillakin aloilla Keski-Suomessakin. Osalla keskisuomalaisista yrityksistä tilauskanta ja myynti ovat paranemassa syksyn tilanteeseen verrattuna. Iso osa yrityksistä on kuitenkin vielä melko suurissa tai erittäin suurissa vaikeuksissa.

"Työllisyyden ja elinkeinoelämän näkymät Keski-Suomessa vaihtelevat merkittävästi eri seutukuntien välillä. Kaikkein positiivisimmat odotukset vaikuttavat olevan Keuruun seutukunnalla. Jyväskylässä tilanne puolestaan näyttää muita maakunnan osia vaisummalta", Työllisyys, osaaminen ja kulttuuri -yksikön päällikkö Marja Pudas Keski-Suomen ELY-keskuksesta summaa.

Keski-Suomen työttömyysaste oli helmikuun lopussa 14,2 %. Se oli koko maan kolmanneksi korkein. Jyväskylän työttömyys oli suurista kaupungeista toiseksi korkein (14,8 %). Eri maakuntien ja suurten kaupunkien väliset erot työttömyysasteissa ovat pienentyneet alkuvuoden aikana. Työttömyys kasvaa Keski-Suomessa kaikissa ikäryhmissä ja lähes kaikissa ammattiryhmissä.

Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna, mutta ero Keski-Suomen ja koko maan välillä ei ole enää yhtä suuri kuin se on ollut aikaisemmin. 

Ulkomaalaisten työttömien määrä on kasvanut vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Sitä selittää pitkälti se, että työllistämistä edistävissä palveluissa olevien ulkomaalaisten määrä on selvästi pudonnut vuodentakaiseen verraten.

Keski-Suomessa ei ole tällä hetkellä juurikaan varsinaisia kohtaanto-ongelmia. Jyvässeudun ulkopuolella ongelmia on kuitenkin hieman enemmän, esim. sosiaali- ja terveysalalla sekä majoitus-, ravitsemis- ja puhtauspalvelualoilla. Seutukuntien ja kuntien väliset erot ovat isoja, ja myös työnantajakohtaiset erot ovat luonnollisesti isoja.

Tässä vaiheessa vuotta etsitään jo kesätyöpaikkoja.

"Näyttää siltä, että kesätyöpaikan löytäminen tulee tänä vuonna olemaan monille opiskelijoille aikaisempaa vaikeampaa. Työttömät ja opiskelijat tavoittelevat samoja kesätyöpaikkoja, jopa ICT-alalla", yksikön päällikkö Marja Pudas toteaa.

Työnantajien ilmoittamia muutosneuvotteluja on ollut alkuvuonna enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Muutosneuvottelujen määrä Keski-Suomessa pysynee jatkossakin korkeana.

"Huolestuttava piirre on se, että viime syksyyn ja ihan alkuvuoteen verrattuna muutosneuvottelut ovat aikaisempaa useammin johtamassa irtisanomisiin lomautusten sijasta", Pudas kertoo.

Lisätietoja työmarkkinatilanteesta liitteenä olevassa Keski-Suomen työmarkkinakatsauksessa (helmikuu 2025).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Työttömyyden pitkäaikainen kehitys ja trendi vuosina 2006-2025.
Työttömyyden pitkäaikainen kehitys ja trendi vuosina 2006-2025.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomessa korjataan toistakymmentä maantiesiltaa kesän 2025 aikana21.3.2025 14:12:16 EET | Tiedote

Huonokuntoisten siltojen korjauksiin on ollut Keski-Suomessa vuosittain käytettävissä noin 3,5–4 miljoonaa euroa. Perusrahoituksen lisäksi Äänekoskella sijaitsevan Ison Pörrin sillan kunnostamiseen on myönnetty 4,3 miljoonaa euroa erillisrahoitusta niin sanottujen suurten ja kalliiden siltahankkeiden ohjelmasta. Kaikki tämä näkyy kesällä Keski-Suomen tieverkolla, kun siltojen kunnostuksia on käynnissä tavallista enemmän.

Keski-Suomessa valmistellaan uutta elinvoimakeskusta14.3.2025 09:07:18 EET | Tiedote

Valtion aluehallintoa uudistetaan vuoden 2026 alusta. Suomeen perustetaan kymmenen elinvoimakeskusta ja valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Keski-Suomeen perustetaan oma elinvoimakeskus, joka palvelee jatkossa ainoana valtion alueellisena virastona maakunnan asukkaita, yrityksiä ja organisaatioita. Hallitus antoi esityksensä eduskunnalle valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi eilen, 13.3.2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye