Metsäkiinteistöistä maksetaan edelleen hintapyyntöjä enemmän – tinkivaraa vain pohjoisessa.
Metsäkiinteistöjen hinnoittelussa on viime vuosina totuttu siihen, että tarjouskilvan voittaminen edellyttää hintapyynnön ylittävää tarjousta. Vaikka perusasetelma on edelleen sama, kauppahintojen ja hintapyyntöjen ero on kutistunut reilusti.

Kuluneen 12 kuukauden aikana (helmikuu 2024 – tammikuu 2025) toteutuneet metsäkiinteistöjen kauppahinnat ovat olleet keskimäärin noin 10 % korkeampia kuin kohteille asetetut hintapyynnöt. Ero on selvästi pienempi kuin pari-kolme vuotta aiemmin, jolloin kauppahinnat olivat keskimäärin jopa 25 % hintapyyntöjä korkeampia.
Viime vuosina metsäkiinteistömarkkinoiden hintataso on ollut aaltoliikkeessä ja vaihdellut ripeästä noususta hienoiseen laskuun ja jälleen viime aikojen orastavaan nousuun. Viime aikojen kehitys näkyy kauppahintojen ja hintapyynnön lähentymisenä. ”Hintapyynnöt kehittyvät jonkin verran markkinahintatason perässä, joten laskevan hintatason markkinassa nähtiin suhteessa korkeampia hintapyyntöjä. Tämä johtaa osaltaan myös siihen, että osa kohteista jää myymättä, jos pyydetty hinta on liian korkea”, toteaa Suomen Sijoitusmetsien perustajayrittäjä ja toimitusjohtaja Mika Venho. ”Myös muutokset ostajakunnassa vaikuttavat hintapyynnön ohjaavaan vaikutukseen. Ammattilaisilla hintapyyntö on vähemmän tärkeä tunnusluku kuin yksityisillä tarjouksentekijöillä,” Venho jatkaa.
Mukana tilastossa on sekä ns. hintanäkemyksiä (ostotarjous voi olla yli tai alle hintapyynnön) että pohjahintoja, jotka määrittävät tarjoustason alarajan. Kauppahintojen ja hintapyyntöjen ero on luonnollisesti suurempi pohjahintaisilla hintapyynnöillä.
Kauppahinnan ja hintapyynnön suhde vaihtelee alueittain, ja siinä havaitaan selvä trendi: Etelä-Suomessa tulee keskimäärin maksaa enemmän yli hintapyynnön kuin Pohjoisessa ja etenkin Lapissa, jossa metsätiloja saa keskimäärin alle pyynnin. Tätä selittää osaltaan, muttei suinkaan kokonaan, alueittain vaihteleva hinnoittelutapa: etelässä sovelletaan pohjoista selvästi enemmän pohjahintaista hinnoittelua.
Myös alueiden sisällä on runsaasti vaihtelua. Yksittäisen kohteen voi etelässäkin saada ostettua alle hintapyynnön, mutta joistakin kohteista joutuu hintapyynnön päälle laittamaan vielä lähes toisen mokoman.
”Yksittäisen metsäkiinteistön hinnanmuodostuksessa on suurta vaihtelua, ja markkina pursuaa nyt tarjontaa. Tästä syystä metsäänsä myyvän metsänomistajan olisi erittäin tärkeää ja myös taloudellisesti kannattavaa hyödyntää markkinat ja niiden hintatason tuntevaa ammattilaista,” Venho muistuttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika VenhoPerustajayrittäjäSuomen Sijoitusmetsät Oy
Puh:045 154 6385mika.venho@sijoitusmetsat.fiEero ViitanenMetsätietopäällikköSuomen Sijoitusmetsät Oy
Puh:050 3274140eero.viitanen@sijoitusmetsat.fiKuvat

Suomen Sijoitusmetsät Oy
Suomen Sijoitusmetsät Oy:n missiona on kaikille osapuolille oikeudenmukaisen ja tehokkaan metsäkiinteistömarkkinan vahvistaminen pohjautuen maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen luotettavaan ja kattavaan metsäkiinteistömarkkinoilta kerättyyn dataan.
Sijoitusmetsien markkinaseuranta ja analyysipalvelut kattavat koko Manner-Suomen. Keräämme kattavat tiedot kaikista julkisesti myyntiintulleista yli 10 metsämaahehtaarin metsäkiinteistöistä ja niiden kaupoista, mikä mahdollistaa monipuoliset analyysit niin julkisen markkinan tarjonnan kuin kysynnän muutoksista. Tilastointi jakaantuu neljään suuralueeseen: Etelä-Suomi, Väli-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa & Kainuu sekä Lappi.
Tietopalveluiden ja arvonmääritysten lisäksi Suomen Sijoitusmetsien palveluvalikoimaan kuuluvat metsäkiinteistöjen hankinta ja hallinnointi asiakkaan lukuun, metsäkiinteistöjenvälitys aputoimen OmallaMaalla LKV:n alla sekä Metsänhaltijan Yhteismetsän hallinnointi. Yritys on henkilöstönsä omistama ja 2013 perustettu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Sijoitusmetsät Oy
Metsäkiinteistömarkkinoiden hintataso piti pintansa myös vuonna 20247.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Metsäkiinteistömarkkinoilla nähtiin vuonna 2024 nousua, kun hintataso kohosi 1,3 % edellisvuoteen verrattuna Suomen Sijoitusmetsien Markkinahintaindeksin mukaan. Myös kauppamäärät ovat kasvaneet, mikä kertoo markkinoiden toimivuudesta.
Metsässä on nyt ostajan markkinat19.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Metsäkiinteistömarkkinoilla on nyt ennätys paljon tarjontaa tiloista. Samalla myyntiajat ovat pidentyneet ja myymättä jääneiden kohteiden osuus on kasvanut.
Vuoden 2023 metsäsijoituksen kokonaistuotto 3,9 %1.10.2024 09:45:47 EEST | Tiedote
Vuoden 2023 yksityismetsien kokonaistuotto jäi 3,9 %:n lukemalla kauaksi edellisten vuosien keskiarvosta. Romahduksen syynä oli metsäkiinteistöjen hinnannousun maltillistuminen.
Metsäkiinteistömarkkinoiden hintatason pohjat toistaiseksi ohitettu28.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Hyvä puunhinta ja ammattimaisten ostajien osittainen paluu markkinoille ovat kääntäneet markkinahintatason hienoiseen nousuun. Metsätilojen tarjonta on ollut kevään ja kesän aikana edellisvuotta runsaampaa.
Korkotason nousu ei ole heijastunut metsätilojen tarjontaan23.4.2024 09:11:20 EEST | Tiedote
Korkotason nousu ei ole heijastunut hintatason lievän laskun (vuositasolla -1,4 %) myötä metsätilojen tarjontaan. Myyntiin tulleiden kohteiden määrät ovat puolivuotistarkastelussa viime vuosien luokkaa (-0,8 %). Julkisesti myytyjen metsäkiinteistöjen kauppamäärät ovat olleet hienoisessa laskussa vuodesta -21 lähtien ennen muuta myymättä jääneiden kohteiden osuuden kasvun myötä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme