Lapsen oikeuksien viestinnän teema 2025: lapsella on oikeus kuulua

Jaa

Lapsen oikeuksien viestinnässä juhlitaan tänä vuonna jokaisen lapsen oikeutta kuulua, aihetunnistein #OikeusKuulua, #SaanKuulua ja #SaatKuulua. Teemalla on kaksi merkitystä: lapsella on oikeus kuulua yhteisöön ja yhteiskuntaan, sekä toisaalta oikeus tulla paitsi nähdyksi, myös kuulluksi.  Lapsen oikeuksien teemaviikkoa vietetään 17.-23.11.2025.

Lapsi huutaa kovaääniseen Lapsella on oikeus kuulua
Lapsella on oikeus kuulua Lastensuojelun Keskusliitto Lapsen oikeuksien viestintäverkosto

Lapset ovat aktiivisia yhteiskunnan ja yhteisöjen jäseniä, joilla on omat näkemyksensä. Vanhan sanonnan mukaan lapset saavat näkyä, mutta eivät kuulua. Lapsen oikeuksien viestinnän vuoden 2025 teema julistaa, että lapset saavat ehdottomasti myös kuulua – ja aikuisten tulee heitä kuunnella.

49 % lapsista ja nuorista kokee, että heidän mielipidettään kysytään liian harvoin heitä koskevissa asioissa (LSKL 2024). YK:n lapsen oikeuksien sopimus kuitenkin muistuttaa, että jokaisella lapsella on oikeus kuulua ja tulla kuulluksi. Sopimuksen pääperiaatteisiin kuuluu lapsen näkemyksen kunnioittaminen, joka tulee ottaa huomioon lapsen ikä ja kehitystaso huomioiden. Lapsi voi ilmaista mielipiteensä suullisesti, kirjallisesti, taiteen keinoin tai vaikka mielenosoitukseen osallistumalla. Lapsella on myös oikeus sananvapauteen sekä kokoontumis- ja yhdistysvapauteen.

Yhteenkuuluvuuden tunne toisten ihmisten kanssa on tärkeä jokaiselle, ja erityisen tärkeä se on lapsille ja nuorille. Lapsuus ja nuoruus ovat identiteetin kehittymisen aikaa, ja yhteisöön kuuluminen tarjoaa mahdollisuuden rakentaa minäkuvaa ja aktiivista kansalaisuutta. Kun lapsi saa kokemuksen siitä, että hän kuuluu yhteiskuntaan, hän oppii myös osallistumaan sen toimintaan rakentavasti.

Ihmisellä on tarve kuulua

Lapsen oikeuksien kansallista viestintäverkostoa koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu. Lapsiasiavaltuutetun työssä painottuu tänä vuonna erityisesti koulutuksen yhdenvertaisuus.

– Jokaisella lapsella on oikeus kuulua yhteisöönsä: tuntea olevansa tervetullut omaan kouluunsa, varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen ja olla oman yhteisönsä ja sen eri ryhmien merkityksellinen jäsen. Koulupolun tulee tukea jokaista lasta, auttaa haaveilemaan mielekkäästä tulevaisuudesta ja työskentelemään myös muiden hyväksi. Ketään ei saa syrjiä tai kiusata. Jokaisen aikuisen velvollisuus on puuttua epäkohtiin ja huonoon kohteluun, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen painottaa.

Joidenkin lapsiryhmien kohdalla näiden oikeuksien toteutuminen vaatii erityistä huomiota ja toimia. Esimerkiksi vammaisille ja erilaisiin vähemmistöihin kuuluville lapsille on luotava mahdollisuuksia ja tapoja osallistua ja vaikuttaa.

Kun maailma ja tulevaisuus tuntuvat epävarmoilta, lapsen on erityisen tärkeää tuntea olevansa osa yhteisöä ja yhteiskuntaa. Kun hän saa huolensa, näkemyksensä ja mielipiteensä kuulluiksi, hän kasvaa uskomaan omaan merkitykseensä ja vaikutusmahdollisuuksiinsa.

Jokainen voi vaikuttaa – auta lasta kuulumaan

Lapsen oikeuksien viestintäverkosto kutsuu jokaista läpi vuoden pohtimaan lapsen oikeuksia kuulua. Kuinka voimme vaikuttaa positiivisesti nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemuksiin? Miten vahvistamme lasten osallisuutta? Haluamme kannustaa erityisesti lapsia ja nuoria sekä heidän parissaan työskenteleviä aikuisia keskustelemaan ja jakamaan kokemuksiaan, ajatuksiaan ja oivalluksiaan vuositeemaan liittyen. Teeman tunnisteina käytetään #OikeusKuulua, #SaanKuulua ja #SaatKuulua.

Vuositeeman juhlinta huipentuu marraskuussa Lapsen oikeuksien viikkoon. Lapsen oikeuksien viestintäverkosto järjestää 17.-23.11.2025 toiminnallisen teemaviikon, jonka aikana lapset ja nuoret saavat perehtyä oikeuksiinsa erilaisten harjoitusten, tiedon ja oppimateriaalien kautta niin kouluissa, varhaiskasvatuksessa kuin vapaa-ajallakin. Lapsen oikeuksien sivustolta löytyvien maksuttomien viestintämateriaalien avulla kuka tahansa voi edistää lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsen oikeuksien teemaviikon tapahtumia voidaan järjestää esimerkiksi kerhoissa, harrastuksissa tai erilaisissa tempauksissa.

Lapsen oikeuksien viikon tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa.  Jokainen järjestö, kunta tai muu organisaatio voi myös edistää lasten oikeuksia ja niistä puhumista järjestämällä toimintaa Lapsen oikeuksien viikon aikana. Liity mukaan!

Lapsen oikeuksien sopimus

  • YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989.
  • Suomessa YK:n Lapsen oikeuksien sopimus tuli laintasoisena voimaan vuoden 1991 alusta. 
  • Lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus, jonka ulkopuolella on YK-valtioista vain Yhdysvallat.
  • Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa valtioita huolehtimaan lapsen oikeuksien toteutumisesta sekä tiedottamaan niistä. 
  • Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20.11., joka on Suomessa vakiintunut liputuspäivä.
  • Lapsen oikeuksien viikon 2025 teemana on oikeus kuulua. Teemaviikon järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu.
  • Lapsen oikeuksien viikon perjantaina 21.11. järjestetään myös Lapset mukaan töihin -päivä, jolloin tuhannet lapset tutustuvat työpaikkoihin eri puolilla Suomea.

Lue lisää:


Lisätietoja:

Viestinnän asiantuntija Kaisu Nikki, kaisu.nikki@lskl.fi, p. 040 868 0260

Johtaja, viestintä ja vaikuttaminen, Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533 480

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lapsi huutaa kovaääniseen Lapsella on oikeus kuulua
Lapsella on oikeus kuulua
Lastensuojelun Keskusliitto Lapsen oikeuksien viestintäverkosto
Lataa

Lapsen oikeuksien viestintäverkosto

Kansallisen lapsen oikeuksien viestintäverkoston muodostavat yhdessä valtion ja kirkon toimijat sekä lapsi- ja nuorisojärjestöt ja lapsiasiavaltuutetun toimisto. Verkoston tavoitteena YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuuden lisääminen ja lapsen oikeuksien toteutumisen edistäminen.  

Lapsen oikeuksien viestintäverkoston toimintaa koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto / Lapsen oikeudet

Lapsella on oikeus voida hyvin – ja aikuisilla velvollisuus huolehtia siitä20.11.2023 01:00:00 EET | Tiedote

Epävakaassa maailmantilanteessa sekä taloushuolien kasvaessa lasten ja nuorten unelmia ja hyvinvointia on erityisen tärkeää tukea. On lyhytnäköistä, jos tällaisessa tilanteessa heikennämme päätöksillämme lasten ja nuorten hyvinvointia. Lapsen oikeuksien kansallinen viestintäverkosto muistuttaa lapsen oikeuksien päivänä, että emme saa menettää yhtäkään lasta tai nuorta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye