Tulossa webinaarit autismitietoisuudesta sekä leikki-ikäisten lasten kasvatuksen haasteista
Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää huhtikuun alussa kaksi webinaaria, jotka tarjoavat tietoa ja työkaluja autismikirjon henkilöiden sekä leikki-ikäisten lasten vanhempien tueksi. Molemmat tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia eivätkä vaadi ilmoittautumista etukäteen.

Autismitietoisuuden päivänä tietoa, työkaluja ja näkökulmia autismikirjon henkilöiden hyvinvoinnin tueksi
Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää 2.4.2025 klo 17.15–19.15 webinaarin Kohti autismitietoisuutta yhteistyössä Autismin kirjon pohjalaiset -yhdistyksen kanssa. Puheenvuorot ovat suomeksi, mutta kysymyksiä voi esittää myös ruotsiksi.
Elina Havukainen Autismiliitosta esittelee Kirjokartta-sivustoa, joka on käytännöllinen työkalu 14–28-vuotiaiden autismikirjon nuorten ja nuorten aikuisten arjen tueksi. Autismikirjon diagnoosi saadaan usein vasta nuoruusiässä tai myöhemmin. Tiedon puute voi vaikeuttaa tuen tarpeiden, mutta samalla myös omien vahvuuksien tunnistamista ja ilmaisemista. Kirjokarttaa voi käyttää yhdessä esimerkiksi vanhempien tai ohjaajien kanssa, jolloin se auttaa myös heitä ymmärtämään paremmin autismikirjon nuoren vahvuuksia ja tuen tarpeita.
Neurokirjon asiantuntija Salla Hewitt kertoo neurovahvistavasta lähestymistavasta, jonka pohjalta voimme ymmärtää ihmiskunnan luonnollista monimuotoisuutta. Se havahduttaa meitä luopumaan neuronormatiivisuudesta, edistää yhdenvertaisuutta ja luo esteetöntä, kaikille neurotyypeille turvallista maailmaa, jossa neurokirjon lasten, nuorten ja aikuisten ei tarvitse sinnitellä jaksamisensa äärirajoilla ja ohittaa omia tarpeitaan.
Kokemusasiantuntijan puheenvuoron pitää Altti Närä. Lisäksi Nanny Ahde ja Anneli Haapaharju esittelevät Autismin kirjon pohjalaiset -yhdistyksen toimintaa.
Virtuaaliset vanhempainillat leikki-ikäisten lasten vanhemmille omina tilaisuuksinaan suomeksi ja ruotsiksi
Viime syksynä ensimmäistä kertaa järjestetyt virtuaaliset vanhempainillat keräsivät runsaasti kouluikäisten lasten vanhempia. Nyt vuorossa ovat vanhempainillat päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmille.
Kaikille avoimessa virtuaalivanhempainillassa vanhemmilla on asuinpaikasta ja lapsen varhaiskasvatuksesta riippumatta mahdollisuus keskustella ja kuulla alan asiantuntijoita, jotka työskentelevät lasten ja nuorten hyvinvoinnin parissa.
- Suomenkielinen virtuaalivanhempainilta on tiistaina 1.4. klo 18–19.30.
- Vastaava ruotsinkielinen virtuaalivanhempainilta on tiistaina 8.4. klo 18–19.30.
Perheterapeutti ja kehittämispäällikkö Malin Kinnunen (Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus, Turun yliopisto) kertoo myönteisestä kasvatuksesta. Käytännön vinkkejä toimivampaan lapsiperhearkeen antavat lapsiperhetyön asiantuntijat Johanna Salo ja Johanna Nystrand (Barnavårdsföreningen).
Virtuaalivanhempainillassa esitellään myös hyvinvointialueen lapsiperheille suunnattuja digipalveluita, jotka auttavat tunnistamaan mahdollisia huolia ja ohjaavat palveluihin jo varhaisessa vaiheessa.
Pohjanmaalla on käytössä esimerkiksi Omaperhe.fi, joka auttaa lapsiperheitä löytämään oman perheen elämäntilanteeseen sopivaa tietoa esimerkiksi raskaudesta tai synnytyksestä, lasten ikäkausista, vanhemmuudesta tai parisuhteesta. Omaperhe-verkkopalvelusta voi etsiä myös oman asuinalueen palveluita ja tapahtumia.
Sekä autismitietoisuuden päivän webinaari että virtuaalivanhempainillat järjestetään osana hyvinvointialueen EU-rahoitettua Prima Botnia -hanketta.
Lisätietoja ja osallistumislinkit löytyvät verkkosivuiltamme pohjanmaanhyvinvointi.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lilja Öhmanhankekoordinaattori, nepsy-nuoret
Puh:040 525 4793lilja.ohman@ovph.fiAnna Håkansprojektipäällikkö, sähköinen perhekeskus
Puh:+358 40 537 2541anna.m.hakans@ovph.fiKommunikationsenheten - Viestintäyksikkö
Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Linkit
Välkommen till Österbottens välfärdsområde! Vi anordnar social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendets tjänster i Österbotten. I Vårt område bor cirka 176 000 invånare och vi har över 8000 anställda. Vi jobbar från människa till människa.
Tervetuloa Pohjanmaan hyvinvointialueelle! Järjestämme sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjanmaalla. Alueellamme asuu noin 176 000 asukasta ja meillä on yli 8000 työntekijää. Työskentelemme ihmiseltä ihmiselle.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Ny brandstation togs i bruk i Kronoby: ”Nu blir utryckningarna smidigare”28.3.2025 10:15:27 EET | Pressmeddelande
Räddningspersonalen i Kronoby flyttar in i nya, fräscha utrymmen. Den nya brandstationen är anpassad till nutida krav och har gott om plats för både personal och utrustning.
Kruunupyyn uusi paloasema otettiin käyttöön: ”Hälytysten hoito sujuvoituu”28.3.2025 10:14:42 EET | Tiedote
Kruunupyyn pelastushenkilöstö muuttaa uusiin, raikkaisiin tiloihin. Uusi paloasema vastaa nykyajan vaatimuksia, ja siellä on paljon tilaa sekä henkilöstölle että varusteille.
Jourerna förbereder sig på att ta i bruk det nya systemet – fler vårdare och läkare i arbete än normalt27.3.2025 09:08:35 EET | Pressmeddelande
På veckoslutet tas välfärdsområdets nya klient- och patientdatasystem i bruk på de enheter som ännu inte tagit i bruk det. Även jourerna på Vasa centralsjukhus och Malmska sjukhus övergår till det nya systemet.
Päivystyksissä varaudutaan uuden järjestelmän käyttöönottoon – töissä tavallista enemmän hoitajia ja lääkäreitä27.3.2025 09:08:16 EET | Tiedote
Viikonloppuna on hyvinvointialueen uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän viimeinen käyttöönottovaihe. Uuteen järjestelmään siirrytään myös Vaasan keskussairaalan ja Malmin sairaalan päivystyksessä.
Seniorträffar ordnas för 65+ och 80+18.3.2025 09:21:29 EET | Pressmeddelande
Österbottens välfärdsområde ordnar seniorträffar för seniorer som inte får annan regelbunden hjälp, såsom t.ex. hemvård. På seniorträffarna får man tips om hur hälsan kan främjas och funktionsförmågan upprätthållas samt information om stöd för fortsatt tryggt hemmaboende.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme