Työterveyslaitos

Förstavårdarnas egen FirstFit-metod ger stöd vid fysiskt belastande arbete

Dela

Förstavårdarens arbete är fysiskt belastande: man lyfter, bär och flyttar. Uppgifterna kräver muskelstyrka, funktionsförmåga i andnings- och cirkulationsorganen och god motorisk förmåga. FirstFit-metoden är en nationellt enhetlig metod för bedömning, uppföljning och främjande av den fysiska funktionsförmågan som utvecklats för förstavårdare. Syftet med metoden är att stödja förstavårdarens arbetsförmåga under hela yrkeskarriären och att motivera hen att ta hand om sin funktionsförmåga och sitt välbefinnande. Samtidigt förebygger man olycksfall och förlänger yrkeskarriären.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 27.3.2025

Syftet med FirstFit-metoden, som utvecklats gemensamt av Arbetshälsoinstitutet och aktörer inom akutvårdsbranschen, är att hjälpa och motivera förstavårdare att ta hand om sitt viktigaste arbetsredskap: den egna kroppens funktionsförmåga.

FirstFit-metoden bedömer förstavårdarens fysiska funktionsförmåga i nuläget och jämför den med förstavårdarnas egna referensvärden som härletts i undersökningen.

– I och med testresponsen ökar förståelsen för den egna fysiska funktionsförmågan. Dessutom får förstavårdaren ett skräddarsytt träningsprogram, som stöder utvecklingen av den fysiska funktionsförmågan och uppnåendet av träningsmål som främjar arbetsförmågan. I takt med att metoden sprids nationellt kan förstavårdaren med hjälp av den följa sin egen funktionsförmåga och dess utveckling ända från läroanstalten till pensionsåldern, berättar ledande forskare Anne Punakallio vid Arbetshälsoinstitutet.

Rörelserna i FirstFit-metoden för förstavårdare är skräddarsydda för yrkeskårens behov, eftersom motion som planerats enligt arbetets belastningsfaktorer främjar arbetsförmågan mest effektivt. Programmets olika delområden är allmän uthållighet, muskelstyrka och -uthållighet samt rörlighets- och rörelsekontroll.

Metoden syftar också till att förebygga olycksfall och på så sätt minska sjukfrånvaron.

– I träningsrörelserna betonas rätt tekniker och rörelsemodeller som är relevanta för arbetet. Målet är att stödja särskilt de som tränar mindre att börja motionera. Den mångsidigt förbättrade funktionsförmågan som är resultatet av träningen bidrar samtidigt till att förebygga olycksfall och skador, symtom och kostnader som orsakas av dem, säger specialsakkunnig Janne Halonen från Arbetshälsoinstitutet.

”Som en del av företagshälsovårdens process”

Den första versionen av FirstFit-metoden lanserades redan 2021.  Den versionen har nu fördjupats bland annat med referensvärden för den egna yrkeskåren och detaljerade träningsinstruktioner. FirstFit-metoden har testats eller tagits i bruk av 11 räddningsverk, sju aktörer som erbjuder företagshälsovård för förstavårdare och ett antal läroanstalter inom akutvårdsbranschen. Vid räddningsverket i Östra Nyland togs FirstFit-metoden i bruk år 2022.

– Mottagandet och erfarenheterna har varit positiva hos oss, och bedömningar av funktionsförmågan har redan kunnat göras upprepade gånger för en del av akutvårdarna. Med hjälp av upprepade bedömningar har vi kunnat uppmuntra till att upprätthålla och utveckla funktionsförmågan. Nu är målsättningen att integrera FirstFit-metoden som en del av företagshälsovårdens process och därigenom stödja akutvårdarna under hela deras arbetskarriär i att upprätthålla och främja funktionsförmågan redan i förebyggande syfte, berättar koordinator för funktionsförmåga Arttu Tennberg från räddningverket i Östra Nyland.

FirstFit-metoden har utvecklats för förstavårdare, men den lämpar sig bra för att stödja arbetsförmågan även inom andra branscher, där den fysiska belastningen är specifikt relaterad till lyft och bärande.
 

FirstFit-undersökningen

  • Utvecklingen av FirstFit-metoden inleddes 2019, och initiativet kom från akutvårdsaktörerna själva. Utvecklingen av den forskningsbaserade metoden fortsätter och målet är att skapa en nationellt enhetlig metod. Europeiska arbetsmiljöbyrån har lyft fram FirstFit-metoden som ett exempel på god praxis för att hantera risker för besvär i stöd- och rörelseorganen inom social- och hälsovårdsbranschen.
  • I den senaste undersökningen Utveckling av testinstruktioner, testrespons och träningsinstruktioner gällande FirstFit-metoden (2023–2025) var samarbetspartnerna räddningsverk som producerar akutvårdstjänster, Norra Österbottens välfärdsområde (OYS Ensihoito) och Egentliga Finlands välfärdsområde (ÅUCS Akuten). Förutom av samarbetspartnerna finansierades projektet av Arbetarskyddsfonden.
  • Projektets slutrapport i Julkari (på finska): https://URN.fi/URN:ISBN:978-952-391-206-9
  • Projektets webbplats (på finska): FirstFit-menetelmän testiohjeistuksen, testipalautteen ja harjoitteluohjeiden kehittäminen

Ytterligare information

Nyckelord

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

I Finland upplevs tidspress som den näst vanligaste arbetssäkerhetsrisken – långvarigt sittande är fortfarande den främsta risken i Europa26.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande

Enligt en färsk ESENER-undersökning som beställts av Europeiska arbetsmiljöbyrån är långvarigt sittande (64 %) och upprepade hand- eller armrörelser (63 %) de vanligaste riskfaktorerna på europeiska arbetsplatser. I Finland är den största risken upprepade hand- eller armrörelser (73 %) och på andra plats, till skillnad från övriga Europa, är stress orsakad av upplevd tidspress (71 %).

Suomessa aikapaine koetaan toiseksi yleisimmäksi työturvallisuusriskiksi – pitkittynyt istuminen yhä ykkössijalla Euroopassa26.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston teettämän tuoreen ESENER-tutkimuksen mukaan eurooppalaisten työpaikkojen yleisimmät riskitekijät ovat pitkään jatkunut istuminen (64 %) ja toistuvat käsien tai käsivarsien liikkeet (63 %). Suomessa merkittävimmäksi riskiksi nousee toistuvat käsien tai käsivarren liikkeet (73 %) ja toiselle sijalle muusta Euroopasta poiketen koetun aikapaineen aiheuttama stressi (71 %).

In Finland, time pressure is perceived as the second most common occupational safety risk – prolonged sitting still ranks first in Europe26.3.2025 08:00:00 EET | Press release

According to the ESENER survey, newly commissioned by the European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA), the most common risk factors in European workplaces are prolonged sitting (64%) and repetitive hand or arm movements (63%). In Finland, the most significant risk is repetitive hand or arm movements (73%) and, unlike in the rest of Europe, stress caused by time pressure (71%).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye