Vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket – Dataunderlaget är till hjälp vid planeringen av åtgärder inom skogsbruket
Det nationella dataunderlaget över vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket är färdigt. Syftet med dataunderlaget är att hjälpa till att beakta vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket, redan i det skedet då man börjar planera skötselåtgärder. Dataunderlaget har sammanställts i samarbete mellan NTM-centralerna och Finlands miljöcentral (SYKE) och de geografiska objekten kan granskas på en karta. Dataunderlaget är avsett för att underlätta planeringsarbetet, så att skadlig inverkan på vattendrag kan förebyggas och minskas.

Det nyss publicerade dataunderlaget – Vattendrag känsliga för åtgärder inom skogsbruket ger stöd vid både planeringen och utförandet av skogsbruksåtgärder på ett sätt som är skonsamt för vattenmiljön.
I dataunderlaget samlas och sammanställs information från olika källor, om olika faktorer som påverkar vattnens känslighet. I underlaget ingår vattendrag som identifierats som känsliga för åtgärder inom skogsbruket. Dessa åtgärder är till exempel ny- och iståndsättningsdikning, förnyelseavverkning och kraftig markberedning i samband med den, åtgärder i strandskogen i samband med avverkning eller vid överfart av fåror. Åtgärderna påverkar vattenkvaliteten genom att öka belastningen av fasta partiklar, humus- och näringsämnen och för att de kan minska på fårans skuggning och skyddszonens egenskaper.
Känslighetsklassen inverkar på åtgärderna som planeras
Vattendragen i dataunderlaget delas in i två olika klasser: känsliga och mycket känsliga vattendrag. Flera faktorer inverkar på känslighetsklassen, till exempel vattnets färgvärde, vattnets uppehållstid, problem med syrebrist, brunifieringsutveckling samt hotade arter som är beroende av vattenmiljön.
Den som planerar skogsbruksåtgärder som har inverkan på ett känsligt vattendrag ska göra en bedömning över hur skogsbruksåtgärderna påverkar vattendraget. I förhållande till åtgärderna ska man även välja tillräckligt effektiva vattenvårdsåtgärder. Vilka vattenvårdsåtgärder som är tillräckligt effektiva bedöms från fall till fall.
Vid verksamhet på områden som har inverkan på mycket känsliga vattendrag är det nödvändigt att redan i planeringsskedet beakta bland annat Tapios rekommendationer för skogsbruk med betoning på naturvärdesperspektivet samt övrig tillgänglig information. Vid behov kan man vara i kontakt med den regionala NTM-centralen. Dataunderlaget uppdateras i samband med uppdateringen av vattenvårdsplanerna vart sjätte år.
− När man använder sig av dataunderlaget är det viktigt att notera att det inte innehåller alla vattendrag som kan vara känsliga för skogsbruksåtgärder. Det är heller inte säkert att vattendrag, från vilka det helt saknas vattenprovtagning eller annan bakgrundsinformation som använts vid bedömningen, lyfts fram som känsliga i dataunderlaget. Små vattendrag är redan på grund av sin ringa storlek känsliga för åtgärder inom skogsbruket och de bör alltid beaktas i samband med skogsbruksåtgärder. Dataunderlaget eliminerar inte behovet av fältgranskning i samband med planeringen klargör överinspektörerna Anne Mäkynen och Jaana Rintala från NTM-centralerna i Birkaland och Norra Österbotten.
Materialet är offentligt och riktar sig i synnerhet till skogsägare, skogsbruksaktörer och till myndigheter, till exempel som stöd för skogsbruksplanering, rådgivning, utlåtanden, projektplanering och anmälningsförfaranden för dikning.
Dataunderlaget har sammanställts av NTM-centralerna i samarbete Finlands miljöcentral (SYKE). I Beredningsgruppens arbete har Miljöministeriet, Jord- och Skogsbruksministeriet, Naturresursinstitutet, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, Finlands Skogscentral och Tapio deltagit.
Varför är det viktigt att identifiera känsliga vatten?
Alla vatten har sin egen begränsade förmåga att utstå belastning som inverkar skadligt på vattenkvaliteten, och via den på hela vattenekosystemet och möjligheterna att nyttja vattendraget. Oberoende om det är fråga om till exempel ett stort eller brunt, humusrikt vattendrag, så har även de sin egen brytningspunkt som inte bör överskridas. Små vattendrag är känsliga för även små förändringar redan på grund av sin ringa storlek och vattenvolym. Det är viktigt att identifiera känsligheten redan i början av planeringsprocessen för åtgärder inom skogsbruket.
Så här fungerar dataunderlaget – delta i utbildningen
Den 7.4.2025, kl. 13–14 ordnas en informationstillställning om innehåll och användning via Teams. Tillställningen är öppet för alla.
Man kan ansluta till informationstillställningen via den här länken: Anslut till mötet nu
Efter tillställningen hittas mötesinspelningen i NTM-centralernas utbildingskalender: https://www.ely-keskus.fi/tapahtumat-ja-koulutukset
Dataunderlaget finns tillgängligt via WMS- och WFS-gränssnitten: https://paikkatiedot.ymparisto.fi/geoserver/syke_metsataloudelleherkatvesistot/wms?request=GetCapabilities
Som ett nedladdningsbart paket på Finlands Miljöcentrals (SYKE) ”Avoin tieto”-sidor:
https://www.syke.fi/fi-FI/Avoin_tieto/Paikkatietoaineistot/Ladattavat_paikkatietoaineistot
Därtill strävar vi efter att under april-maj få dataunderlaget publicerat på ”Paikkatietoikkuna” (https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?lang=sv ) som är en karttjänst öppen för alla. På karttjänsten kan man granska vattnen på kartan.
Nyckelord
Kontakter
NTM-centralen i Norra Österbotten (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus) Tarvitseeko kääntää
Överinspektör Jaana Rintala (frånvarande 27–28.3.)
jaana.rintala(at)ely-keskus.fi
Tel.nr. 0295 038554
NTM-centralen i Birkaland (Pirkanmaan ELY-keskus)
Ylitarkastaja Anne Mäkynen (frånvarande 31.3.–4.4.)
anne.makynen(at)ely-keskus.fi
Tel.nr.p. 0295 036 352
NTM-centralen i Södra Österbotten (besvarar frågor på svenska)
Överinspektör Lotta Eklund (frånvarande 28.3. ja 4.4)
lotta.eklund(at)ely-keskus.fi
Tel.nr. 0295 027 792
Länkar
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Följ ELY-keskukset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16.4.20253.4.2025 07:35:55 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien maantieverkon talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen aloitetaan Väyläviraston ohjeen mukaisesti keskiviikkona 16.4.2025. Merkit tulevat vaihdetuksi koko alueella viimeistään perjantaina 18.4.2025. Tiekohtaiset nopeusrajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu.
Keskimääräistä tai vaikeaa kelirikkoa Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen2.4.2025 13:44:40 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan rannikkoalueille ennustetaan keskimääräistä ja osalle Koillismaan ja Kainuun sorateille jopa vaikeaa kelirikkoa. Kelirikon vaikeusasteessa voi olla isoja paikallisia vaihteluita ja kevään sää vaikuttaa kelirikon kehittymiseen. Aurinkoinen ja tuulinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa ennustettua kelirikkoa merkittävästi.
Totalt 2 miljoner euro utlyses för projekt inom kommersiellt fiske och vattenbruk i EHFVF:s tidsbundna ansökningsomgångar2.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfondens (EHFVF) tidsbundna ansökningsomgångar har inletts. Finansiering kan sökas för utveckling, innovationer och rådgivning som gäller kommersiellt fiske och vattenbruk, för fiskeriekonomiska restaureringar och för forskning som gäller miljö och fiskresurser. Under ansökningsomgångarna utlyses totalt 2 miljoner euro. Ansökningstiden pågår till 5.5.2025.
Kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn hankkeisiin haettavissa yhteensä 2 miljoonaa euroa EMKVR:n määräaikaisissa hauissa2.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) määräaikaiset hakumenettelyt ovat auenneet. Haettavissa on rahoitusta kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn kehittämiseen, innovaatioihin ja neuvontaan, kalataloudellisiin kunnostuksiin sekä ympäristön ja kalavarojen tutkimukseen. Hakumenettelyissä on jaossa yhteensä 2 miljoonaa euroa. Rahoitusta on haettavissa 5.5.2025 saakka.
Kelirikko- ja painorajoituskausi käynnistyi Keski- ja Itä-Suomessa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)1.4.2025 08:56:49 EEST | Tiedote
Kelirikkokausi on alkanut ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä on jo paikoin pystytetty teiden varsille. Kelirikon lopullinen vaikeusaste riippuu kuitenkin vielä paljon kevään säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa tilannetta. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum