Vasemmistoliitto Euroopan parlamentissa

VAS Mepit: Suomi ei saa jäädä EU:n yhteisen puolustuksen maksumieheksi

Jaa

Vasemmistoliiton europarlamentaarikot Li Andersson, Merja Kyllönen ja Jussi Saramo korostavat oikeudenmukaisia ja vastuullisia ratkaisuja EU:n puolustuksen vahvistamisessa.

Matteo Aletta The Left

Erityisesti EU:n ulkorajoilla olevilla jäsenvaltioilla on koko Euroopan turvallisuuden kannalta sotilaallisessa puolustuksessa keskeinen rooli. Vasemmistoliiton europarlamentaarikot vaativat, että tämän tulisi näkyä myös EU:n ratkaisuissa puolustuksen kehittämisen osalta. 

Ei ole tarkoituksenmukaista, että esimerkiksi Portugali tai Irlanti alkaisivat keinotekoisesti kasvattaa puolustusmenojaan. Toisaalta ei ole oikeudenmukaista, jos vain Venäjän naapurimaat yksinään panostavat puolustukseen – ja myös yksinään maksavat siitä koituvat kustannukset.

– Puolustuksen osuus bruttokansantuotteesta nousee, kun vaikkapa palkka-armeijamaiden eläkkeitä korotetaan. Olisi järjetöntä väittää, että Euroopan turvallisuus kasvaisi sotilaseläkkeiden mukana. On nurinkurista kasvattaa menoja vain eurojen tai prosenttien vuoksi. Investoinnit tulee kohdistaa tarpeiden mukaan. Puolustusta pitää parantaa käytännössä, ei vain paperilla. Siinä Suomella on keskeinen rooli Euroopassa, Saramo huomauttaa.

Vasemmistoliiton europarlamentaarikot korostavat, että asiantuntijoiden tunnistamat puolustuksen heikot kohdat täytyy korjata ja tälle on varmistettava rahoitus. He myös näkevät ongelmallisena, jos Suomessa yleistä asevelvollisuutta ei edes lasketa osaksi puolustusmenoja. Samalla he peräänkuuluttavat EU:lta yhteistä taakanjakoa ja strategista suunnittelua puolustuksen kehittämisessä.

– Miten Suomen hallitus voi olla tyytyväinen vaihtoehtoon, jossa Suomi nostaa puolustusta varten jopa miljoonittain lainaa ilman mitään takeita siitä, että kaikki muut jäsenvaltiot osallistuvat tähän yhteiseen työhön? Olisi koko Euroopan turvallisuutta parantava ratkaisu, että koko EU yhdessä rahoittaisi Suomen kaltaisten kriittisten jäsenvaltioiden puolustuskykyä, Andersson sanoo.

Parlamentaarikot myös korostavat, että puolustusinvestoinnit eivät saa johtaa leikkauksiin esimerkiksi ilmastotyöstä, sosiaaliturvasta tai koulutuksesta. Laaja käsitys turvallisuudesta kattaa myös kansalaisten hyvinvoinnin ja muihinkin kuin sotilaallisiin uhkiin varautumisen. Myös tästä näkökulmasta yhteiseurooppalaiset ratkaisut olisivat oikeudenmukaisempia.

Riippumattomuutta Yhdysvalloista

Vasemmistoliitto on aina suhtautunut kriittisesti Euroopan riippuvuuteen Yhdysvalloista. Nyt tämän riippuvuuden riskit ovat realisoitumassa, joka on vihdoin laajemminkin herättänyt tarpeen vahvistaa Euroopan autonomiaa. Ainoa järkevä tie eteenpäin on laaja strategisten riippuvuuksien minimointi sekä itsenäisyyden kasvattaminen nopeasti ja hallitusti niin puolustuksen, digitalouden kuin energian osalta. EU:n on luotava strateginen suunnitelma Yhdysvalloista irrottautumiseksi.

– Itsenäinen Eurooppa on turvallinen Eurooppa. Eurooppalainen rahoitus on Yhdysvaltain aseteollisuuden sijasta ohjattava eurooppalaisiin vaihtoehtoihin. Näin puramme riippuvuuttamme Yhdysvalloista, lisäämme omavaraisuuttamme sekä luomme Eurooppaan työtä. Euroopan maiden tulee ostaa puolustustarvikkeita ja teknologiaa ensisijaisesti Euroopasta. Samalla EU:n on varmistettava alan teollisuuden mahdollisuudet vastata tähän kasvavaan tarpeeseen, Kyllönen linjaa.

EU:n komission esittämä velvoite siitä, että 65 % uusista lainarahoitteisista puolustusmateriaaliostoista tulisi ostaa EU:sta ei vasemmistoliiton europarlamentaarikoiden mukaan ole pidemmällä aikavälillä riittävä. Käytännössä tämä voisi johtaa tilanteeseen, jossa Eurooppa ostaisi velkarahalla entistä enemmän aseita Yhdysvalloilta. 

– Eli Trump hyötyisi ja eurooppalaiset maksaisivat viulut, kolmikko summaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vasemmistoliitto Euroopan parlamentissa

Merja Kyllönen vaatii komissiolta Venäjän jäädytettyjen varojen vapauttamista Ukrainalle1.4.2025 13:42:45 EEST | Tiedote

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen on jättänyt Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen Venäjän jäädytettyjen varojen vapauttamisesta Ukrainan tueksi, saaden vaatimukselleen 26 europarlamentaarikon tuen. Kyllönen painottaa, että varojen käyttö on ainoa riittävän suuri ja nopea keino auttaa Ukrainaa tilanteessa, jossa Yhdysvallat on lakkauttanut tukensa.

Li Andersson: EU:n taloussäännöt tarvitsevat laajemman uudistuksen – nykyinen geopoliittinen tilanne osoittaa sen11.3.2025 15:25:22 EET | Tiedote

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Li Andersson korostaa, että komission suunnitelmat asettaa puolustusmenot EU:n alijäämä- ja velkasääntöjen ulkopuolelle on hyvä alku. Vielä tärkeämpää olisi luopua taloussäännöistä myös muiden Euroopan tulevaisuuden kannalta kriittisten investointien turvaamiseksi esimerkiksi koulutuksessa ja vihreässä siirtymässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye