Tillsammans mot bättre vattenförvaltning - föreslå lösningar och påverka Skärgårdshavets tillstånd!
Översiktsplanerna för att minska närings- och partikelbelastningen i Skärgårdshavsprogrammets pilotområden har färdigställts, och arbetet framskrider nu i samarbete med markägare för att genomföra verksamma vattenskyddsåtgärder. Planerna utgör grunden för åtgärderna, men lösningarna utvecklas tillsammans med markägarna, med lyhördhet för deras behov och utmaningar. Översiktsplanerna underlättar prioriteringen och verkställandet av verksamma åtgärder på avrinningsområdet och koordineringen av arbetet. och underlättar för olika aktörer att delta i arbetet. Ett brett samarbete är nyckeln till en förbättrad status för Skärgårdshavet, och alla aktörer i området är välkomna att delta.

Med Skärgårdshavets avrinningsområde menas det geografiska område från vilket regnvattnet från markytan eller efter att ha uppsugits i marken rinner ut i Skärgårdshavet. Det avrinnande vattnet för med sig näringsämnen, vilket är orsaken till att det är av primär betydelse att genomföra åtgärder som minskar näringsbelastningen, brett inom hela avrinningsområdet.
Översiktsplanerna har utarbetats utgående från kartmaterial, och härr beskrivs bl.a. erosions- eller översvämningskänsliga områden, källor för näringsbelastning och andra faktorer som påverkar belastningen på vattendragen. Utöver översiktsplanerna har man på alla pilotområden valt ut mindre delavrinningsområden, för vilka utarbetas mer detaljerade åtgärdsplaner i samarbete med markägarna. I de mer detaljerade åtgärdsplanerna föreslås lämpliga platser för t.ex. våtmarker, tvåstegsdiken och andra konstruktioner för naturlig vattenkontroll. Översiktsplanerna kan läsas på hemsidorna för de organisationer som koordinerar pilotområdet och på Skärgårdshavsprogrammets hemsida.
För avrinningsområdet till Pemar å uppgörs mer detaljerade planer för avrinningsområdena till Tarvasjoki och Paimionjärvi, på Kimitoön för Rekuåns och Östanåbäckens avrinningsområden och för Aura å för avrinningsområdena till Auraåns övre lopp (Oripää) och Patis å. På områdena kartläggs olika åtgärder för att kontrollera vattnets strömning och avrinningen av näringsämnen. Om terrängbesök i anslutning till planeringen överenskoms alltid med markägarna. Planerna för avrinningsområdena används som verktyg, och de åtgärder som föreslås i planerna används som exempel på eventuella åtgärder som markägarna själva besluter om. Målet är att få fram hållbara åtgärder som är nyttiga för jordbruket, för att hålla kvar näringsämnena på åkern och effektivt kontrollera vattnets rörelse.
Markägarna är de som bäst känner sin mark, och därför önskar pilotområdenas koordinatörer att markägarna föreslår potentiella platser där olika vattenskyddskonstruktioner bäst kunde anläggas. Man kan också ta kontakt om man t.ex. har återkommande problem med översvämning på åkrarna eller problem med åkerns vattenhushållning, torka eller problem med erosion på åkrar eller i diken. Med hjälp av planerna över avrinningsområdena kan man förutom åtgärder för vattenkontroll också tillsammans med jordbrukarna fundera på, hurdana åtgärder som förutom på åkrarna kunde vidta utanför dem för att förbättra vattenhushållningen och markbördigheten. Också vattenkontrollsåtgärder som görs utanför jordbruksskiftena, såsom förbättring av utfallsdiken och våtmarker, kan förbättra odlingsjordens vattenhushållning och fastläggningen av näringsämnen för odlingsväxterna.
Ta gärna kontakt med pilotområdenas koordinatörer
- Aura å-stiftelsen Jussi Saari, tfn. 044 901 1265,
jussi.saari@aurajoki.net - Föreningen för Pemar å, Eveliina Sulo, tfn. 0400 211 857,
eveliina.sulo@paimio.fi - Kimitoöns kommun, Sanna Bergström, tfn. 040350 0783,
sanna.bergstrom@kimitoon.fi
Hur kan vi främja användningen av vattendrag och vattendragens tillstånd i Skärgårdshavets avrinningsområde? Hjälp till genom att besvara enkäten!
Med hjälp av planerna över avrinningsområden vill vi identifiera och förverkliga effektiva metoder för vattenkontroll, men de lokala observationerna och erfarenheterna är lika viktiga. Därför bjuder vi in alla jordbrukare, skogsägare, företag samt fast bosatta och fritidsboende i området att berätta, var de har observerat utmaningar som gäller vattnens tillstånd eller användning.
Du kan delta genom att besvara en enkät där vi kartlägger såväl problemställen som områden där vattenskyddsåtgärder redan gjorts. På det sättet kan vi tillsammans hitta de ställen där man behöver utföra åtgärder för att förbättra vattenkontrollen eller främja områdets rekreationsbruk.
Enkäten är öppen 10.2.–30.11.2025, och kan besvaras på Skärgårdshavsprogrammets hemsida eller direkt via länken nedan Enkät om användningen av och tillståndet i vattendragen i Skärgårdshavets avrinningsområde
Ytterligare information om Skärgårdshavsprogrammet och planeringen av avrinningsområdet
Essi Hillgren, programchef
tfn. 0295 022 022, essi.hillgren@ely-keskus.fi
NTM-centralen i Egentliga Finland
Skärgårdshavet - Regionalt samarbete för Skärgårdshavets bästa (ntm-centralen.fi)
Nyckelord
Andra språk
Följ ELY-keskukset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset
Totalt 2 miljoner euro utlyses för projekt inom kommersiellt fiske och vattenbruk i EHFVF:s tidsbundna ansökningsomgångar2.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfondens (EHFVF) tidsbundna ansökningsomgångar har inletts. Finansiering kan sökas för utveckling, innovationer och rådgivning som gäller kommersiellt fiske och vattenbruk, för fiskeriekonomiska restaureringar och för forskning som gäller miljö och fiskresurser. Under ansökningsomgångarna utlyses totalt 2 miljoner euro. Ansökningstiden pågår till 5.5.2025.
Kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn hankkeisiin haettavissa yhteensä 2 miljoonaa euroa EMKVR:n määräaikaisissa hauissa2.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) määräaikaiset hakumenettelyt ovat auenneet. Haettavissa on rahoitusta kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn kehittämiseen, innovaatioihin ja neuvontaan, kalataloudellisiin kunnostuksiin sekä ympäristön ja kalavarojen tutkimukseen. Hakumenettelyissä on jaossa yhteensä 2 miljoonaa euroa. Rahoitusta on haettavissa 5.5.2025 saakka.
Kelirikko- ja painorajoituskausi käynnistyi Keski- ja Itä-Suomessa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)1.4.2025 08:56:49 EEST | Tiedote
Kelirikkokausi on alkanut ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä on jo paikoin pystytetty teiden varsille. Kelirikon lopullinen vaikeusaste riippuu kuitenkin vielä paljon kevään säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa tilannetta. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua.
Lapin matkailuyrityksille suunnattu määräaikainen JTF-haku 31.3.–11.5.202531.3.2025 10:39:15 EEST | Tiedote
Rahoitusta voi hakea Lapin ympärivuotista matkailua edistäviin ohjelmapalveluhankkeisiin, jotka monipuolistavat matkailualueen palvelutarjontaa ja pidentävät sesonkia. Matkailualan yrityksiä halutaan kannustaa toteuttamaan innovatiivisia hankkeita, joiden avulla voidaan uudistaa alaa ja kehittää uusia tuotteita ja palveluja kansainvälisille asiakkaille.
Vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket – Dataunderlaget är till hjälp vid planeringen av åtgärder inom skogsbruket27.3.2025 09:55:00 EET | Pressmeddelande
Det nationella dataunderlaget över vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket är färdigt. Syftet med dataunderlaget är att hjälpa till att beakta vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket, redan i det skedet då man börjar planera skötselåtgärder. Dataunderlaget har sammanställts i samarbete mellan NTM-centralerna och Finlands miljöcentral (SYKE) och de geografiska objekten kan granskas på en karta. Dataunderlaget är avsett för att underlätta planeringsarbetet, så att skadlig inverkan på vattendrag kan förebyggas och minskas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum