Jyväskylän yliopisto

Tutkimus paljastaa: Urashokit voivat johtaa työpaikan vaihtoon sote-alalla

Jaa

Tuoreessa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksessa selvitettiin sote-alan työntekijöiden kokemia urashokkeja ja niiden vaikutuksia työuraan. Tutkimus paljastaa, että urashokit voivat muuttaa työntekijöiden suhtautumista työhön ja jopa johtaa työpaikan tai alan vaihtoon.

Yli neljäsosa (27 %) urashokin kokeneista sote-alan työntekijöistä oli vaihtanut työpaikkaa urashokin seurauksena. Moni harkitsi myös alanvaihtoa.
Yli neljäsosa (27 %) urashokin kokeneista sote-alan työntekijöistä oli vaihtanut työpaikkaa urashokin seurauksena. Moni harkitsi myös alanvaihtoa. Mostphotos

Urashokki, eli pysäyttävä työuran tienhaaratapahtuma, käynnistää työntekijässä syvällisen pohdinnan oman työuran tulevaisuudesta ja siihen liittyvistä mahdollisista muutostarpeista. Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, kuinka urashokit liittyvät sote-alan työntekijöiden hyvinvointiin ja uran suunnan muuttamiseen.

Kyselyyn vastasi 3415 sote-alan työntekijää eri puolilta Suomea. Heistä 63 % oli kokenut merkittävän urashokin uransa aikana. Tutkijat pystyivät jakamaan urashokkien syyt viiteen eri päätyyppiin.

Työhön liittyvät syyt yleisin urashokin aiheuttaja

Tutkimuksen mukaan työhön liittyvät syyt olivat yleisin urashokin tyyppi (39 %). Näitä olivat muun muassa työn muutokset, työuupumus, haastavat asiakaskokemukset, väkivaltatilanteet ja työssä koetut eettiset ristiriidat.

Noin viidennes (21 %) urashokeista liittyi työpaikan suhteisiin, kuten konflikteihin esihenkilöiden, johdon tai muun työyhteisön kanssa, epäoikeudenmukaiseen kohteluun tai työpaikkakiusaamiseen.

Urashokki saattoi kummuta myös organisaation tai yhteiskunnan rakenteista ja niiden muutoksista. Organisaatioon liittyviä tekijöitä (18 %) olivat muun muassa työyksikön lakkautus, organisaatiomuutokset, hyvinvointialuesiirtymä ja muutosneuvottelut. Myös maailmanlaajuinen tai yhteiskunnallinen tilanne (7 %), kuten lainsäädännön ja käytäntömuutosten vaikutukset (esimerkiksi henkilöstömitoitukset, rokotepakko), alan matala arvostus ja koronapandemia aiheuttivat urashokkeja.

Ulkoisten tekijöiden lisäksi urashokkeja aiheuttivat myös henkilökohtaiset syyt (15 %), esimerkiksi oma tai läheisen sairastuminen.

Yhteiskunnallinen tilanne ajaa vaihtamaan alaa

Tutkimus osoitti, että mitä ennakoimattomampi, hallitsemattomampi ja ajankohtaisempi urashokki oli, sitä voimakkaammin se oli yhteydessä alhaiseen hyvinvointiin. Tämä ilmeni muun muassa työuupumuksena sekä työn ja muun elämän epätasapainona. Lisäksi tällaiset urashokit olivat yhteydessä alhaisempaan itsearvioituun työssä suoriutumiseen.

Urashokit kytkeytyivät myös pohdintoihin työpaikan ja alan vaihtamisesta.

”Erityisesti ennakoimattomat ja hallitsemattomat urashokit lisäsivät ajatuksia työpaikan tai alan vaihdosta. Huomionarvoista on, että 27 prosenttia urashokin kokeneista työntekijöistä oli jo vaihtanut työpaikkaa urashokin seurauksena. Alan vaihtoaikeita taas liittyi erityisesti maailmanlaajuiseen tai yhteiskunnalliseen tilanteeseen liittyviin urashokkeihin”, projektitutkija Sanna Markkula kertoo.

Urashokki voi olla mahdollisuus kasvuun ja muutokseen

"Urashokkien vaikutukset työntekijälle voivat olla myös myönteisiä – etenkin pitkällä aikavälillä. Kokemus voi toimia merkittävänä mahdollisuutena itsetutkiskeluun ja uran suunnanmuutokseen", kertoo professori Taru Feldt. "Työntekijät voivat pohtia, mitä he todella arvostavat työssään ja elämässään, ja hakea tarvittaessa tukea mentoroinnista tai uravalmennuksesta."

Organisaatioiden on tärkeää tukea työntekijöitään tarjoamalla avoimia keskusteluja ja henkistä tukea, tutkijat painottavat. Hyvin rakennettu tukiprosessi voi parantaa työntekijöiden motivaatiota ja organisaatioon sitoutumista urashokkitilanteissa.

Yhteiskunnan tukirakenteet eivät aina tue muutostilanteissa

Myös yhteiskunnalla on merkittävä rooli urashokkien merkityksen ymmärtämisessä ja käsittelyssä.

"Yhteiskunnan tulisi luoda joustavia tukirakenteita, jotka auttavat työntekijöitä sopeutumaan työelämän ennakoimattomiin ja vaikeasti hallittaviin muutoksiin", Feldt korostaa. "Valitettavasti viimeaikaiset päätökset, kuten aikuiskoulutustuen poistaminen, eivät tue tätä kehitystä."

Urashokkien merkitys sote-alan työuriin kiinnittymisessä -hanketta rahoittaa Työsuojelurahasto (hanketunnus 240093).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taru Feldt, professori, hankkeen vastuuhenkilö
taru.feldt@jyu.fi, puh. +358408053485

Sanna Markkula, projektitutkija
sanna.m.markkula@jyu.fi, puh. +358504737133

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Johtajien eettisten haasteiden tarkastelu huolenpidonetiikan kautta haastaa vallitsevia käsityksiä johtajuudesta ja tutkijan roolista28.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote

KTM Ida Okkonen tarkasteli väitöstutkimuksessaan vastaanottokeskusten johtajien työssään kohtaamia eettisiä haasteita sekä haavoittuvuuden kokemuksia ja huolenpitoa niin johtamistyössä kuin tutkijan ja tutkittavan välillä organisaatiotutkimuksessa. Haavoittuvuuden kokemuksilla todettiin olevan merkitystä johtamistyön merkityksellisyyden ja johtamisroolin kestävyyden kuin myös organisaatiotutkijan moraalisen vastuun suhteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye