Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Goda erfarenheter av att stöda hemvård med distanstjänster

Dela

I Egentliga Finlands välfärdsområde har man fått goda erfarenheter av att stöda hemvården för äldre med distanstjänster. Tekniken ökar också tryggheten i boendet.

Två lila grafiska element som liknar hjärtan eller V-bokstäver mot mörk bakgrund. I övre högra hörnet finns Varhas logo.

I Varha används distanstjänster som en del av hemvården för äldre. För närvarande omfattar distanstjänsterna 17 kommuner i Egentliga Finland och cirka 350 kunder i regelbunden hemvård. Erfarenheterna har i huvudsak varit positiva.

– Praktiken har visat att distansbesök är ett bra sätt att stöda och komplettera hemvården, säger Mari Pilpola, serviceansvarig för centraliserade distanstjänster i Varha.

Vid ett distansbesök tar man kontakt med hemvårdskunden via en videoförbindelse som öppnas automatiskt. På distans kan man sköta många sådana funktioner som kunden kan utföra så att personalen ger instruktioner åt honom eller henne, till exempel att ta mediciner. Även närstående kan använda samma utrustning för att hålla kontakt.

Hemvårdskunden är aldrig enbart beroende av distansförbindelsen

Om det uppstår misstanke om förändringar i kundens hälsotillstånd, rapporteras detta till hemvårdsteamet som ansvarar för vården.

Distanstjänsterna bidrar till att förbättra personalens tillgänglighet och möjliggör en mer effektiv resursfördelning. När vissa hembesök kan ersättas med distansbesök, kan hemvårdspersonalen fokusera mer på de kunder som behöver mycket hjälp.

I Egentliga Finland finns, förutom landsbygden, en omfattande skärgård dit hemvårdspersonalen måste resa med färjor. Om en del av arbetet kan utföras med mindre resande, frigörs mer tid för det viktigaste, det vill säga kunderna.

– Distansbesök är interaktiva. Många tycker om att skötaren inte samtidigt behöver syssla med annat, utan kan fokusera på att lyssna, säger Pilpola.

Distansförbindelsen ökar trygghetskänslan

I Varha pågår även ett pilotprojekt där kundernas funktionsförmåga övervakas med sensorer som installeras i hemmet. De mäter rörelse och olika vardagliga aktiviteter, såsom besök vid kylskåpet. På detta sätt kan vården och bedömningen av funktionsförmågan stödas med data om kundens rutiner och verkliga aktivitetsnivå.

Även anhöriga får en applikation på sina telefoner där de kan följa den information som sensorerna samlar in och de kan ringa videosamtal. Videoförbindelsen till den närståendes bostad öppnas automatiskt genom ett samtal via applikationen, och man kan ropa på sin närstående att komma fram till skärmen – den äldre behöver inga digitala färdigheter. Det ger alla en känsla av trygghet, då man till exempel under arbetsdagen kan ringa och kolla att ens närstående har allt bra.

Hur distanstjänsterna lämpar sig för kunden bedöms individuellt, och ingen tvingas använda dem. Kundens funktionsförmåga och behov av hembesök utvärderas regelbundet.

– Distanstjänsterna har många fördelar, men de löser inte alla utmaningar. Vi utvecklar våra arbetssätt och vi är glada över den positiva respons vi fått från de äldre, sammanfattar Pilpola.

Tills vidare koordineras distansbesöken centraliserat från Åbo, Salo och Vemo. Målet är att vid slutet av året ha hemvårdens distanstjänster tillgängliga i alla kommuner inom Varha, med totalt 500 kunder. Målet är också att kunna erbjuda distanstjänster på svenska för de svenskspråkiga kunderna.

Priset på distansbesök debiteras enligt normal hemvårdstaxa. Anhöriga får tillgång till distansförbindelsen kostnadsfritt.

Läs mer om kundernas och personalens erfarenheter av distanstjänster: "Man glömmer inte ansiktet" – positiva erfarenheter av distanstjänster inom äldreomsorgen | Varha

De intervjuade kan kontaktas via serviceansvarig Mari Pilpola.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En person sitter med ryggen snett mot kameran och har hörlurar på sig. Framför hen på bordet finns en datorskärm där en annan person syns. De samtalar med varandra.
Närvårdare Reetta Sorosuo och Kalle Nyholm visar hur distansbesök görs.
Emmi Nuppula/Varha
Ladda ned bild

Egentliga Finlands välfärdsområde

”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi

Andra språk

Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Milli 25 år – tillhandahåller tjänster som förnyas efter kundernas behov, på ett och samma ställe27.3.2025 14:31:41 EET | Pressmeddelande

Personer som injicerar droger och deras närstående som bor i Åbo och närbelägna kommuner kan få hjälp och stöd vid Hälsorådgivningen Milli i Åbo centrum. Syftet är att minska de negativa effekterna av narkotikamissbruk – både mänskligt lidande och samhällskostnader. Vid Milli följer man samhällsutvecklingen och anpassar tjänsterna efter nya behov som uppstår, genom ett nära samarbete med andra aktörer inom området.

Milli 25 vuotta – asiakkaiden tarpeiden mukaan uudistuvia palveluja yhdestä paikasta27.3.2025 14:31:41 EET | Tiedote

Pistämällä huumeita käyttävät sekä heidän läheisensä voivat Turun ja lähikuntien alueella saada tukea Turun keskustassa toimivasta Terveysneuvontapiste Millistä. Toiminnalla pyritään vähentämään huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja - niin inhimillistä kärsimystä kuin yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Millissä eletään yhteiskunnan muutoksissa mukana ja palveluja uudistetaan esiin nousevien tarpeiden mukaan laajassa yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye