Jyväskylän yliopisto

Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola

Jaa

Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma
ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde     

Tervetuloa kuulemaan asiaa linnuista, luonnosta sekä kansalaistieteestä! Tapahtumassa selviää mm. mitä suuren suosion kerännyt Muuttolintujen kevät -sovellus on mahdollistanut tieteelle ja mitä uutta on luvassa.  

Muuttolintujen kevät -sovellusta on käyttänyt kahden vuoden aikana 270 000 suomalaista ja se on tuottanut 20 miljoonaa lintuhavaintoa. Uutena ominaisuutena sovellukseen on juuri avautunut lintupeli, jonka avulla voi oppia tunnistamaan lintuja ja niiden laulua. 

Illan pääpuhuja on palkittu luontotoimittaja, Mikko "Peltsi" Peltola, joka tunnetaan aktiivisena luonnossa liikkujana, eräseikkailijana sekä luonnon puolestapuhujana. Suomalaisille hän tuttu radio- ja televisio-ohjelmista kuten Peltsin Lappi, Peltsin kova vuosi ja Peltsin toinen luonto. Viimeisimmässä televisio-ohjelmassaan Peltsi seikkaili poikansa Osmon kanssa kansallispuistoissa kannustaen ihmisiä liikkumaan Suomen kauniissa luonnossa. "Kaikki syyt olla lähtemättä luontoretkelle ovat tekosyitä." 

Tapahtuma on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy. 

Päivän ohjelma: 

klo 12:00 – 13:00 Kysy luontoviisaalta - lasten luontopaneeli (Tietoniekka) (Ennakkoon ilmoittautuneille alakouluryhmille) 

klo 13:00 – 15:00 Viestejä muuttolinnuilta - Valokuvanäyttely (Lähteen aula) 

Klo 14:45–15:00 Rehtori Jari Ojala 

klo 15:00 – 18:00 Linnut, tiede ja luontokokemus -seminaari (Tietoniekka) 

klo 15:00 – 15:05 Avaussanat ja seminaarin esittely 
Ari Hirvonen, Digijohtaja JYU 

klo 15:05 – 15:35 Kansalaistiede ympäristönmuutoksen seurannassa Heikki Helle, Museomestari Luomus  

klo 15:35 – 16:05 RFJM - Kansalaistieteen avulla tehdyt havainnot  
Ossi Nokelainen, Postdoc-tutkija Digitaalinen kansalaistiedekeskus JYU 

klo 16:05 – 16:20 Tiedekasvatusta linturetkillä 
Anniina Koliseva, Anni Aroluoma, Tiedekasvatuksen asiantuntijat Digitaalinen kansalaistiedekeskus JYU & Maija Ihantola, Järjestöpäällikkö Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto 

klo 16:35 – 17:05 Luontokokemus ihmistieteilijän näkökulmasta  
Anna Kajander, Postdoc-tutkija, Digitaalinen kansalaistiedekeskus JYU 

klo 17:05 – 17:35 Muuttolintujen kevät -sovellus äänten oppimisen tukena Patrik Lauha, Väitöskirjatutkija HY 

klo 17:35 – 17:45 Yhteenveto ja päätössanat 
 

klo 18:00 - 19:00 Illan pääpuhuja, Mikko "Peltsi" Peltola, luontotoimittaja Yle (Tietoniekka) 

Mikä Muuttolintujen kevät? 

Muuttolintujen kevät on Jyväskylän yliopiston Digitaalisen kansalaistiedekeskuksen mobiilisovellus, jonka avulla on mahdollisuus tallentaa linnunlaulua ja tehdä lintuhavaintoja hyödyntäen modernia tekoälyä. Käyttämällä sovellusta autat samalla huippututkimusta. Sovellus toimii sekä Android - että Apple iPhone -älypuhelimilla, ja se on ladattavissa molempien alustojen sovelluskaupoista.  Uusimman päivityksen myötä sovellusta voi käyttää myös suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Lisätietoja:  

Anni Aroluoma, anni.aroluoma@jyu.fi, puh. 040 805 4837 

Anniina Koliseva, anniina.koliseva@jyu.fi, puh. 050 472 4151 

Ossi Nokelainen, ossi.nokelainen@jyu.fi, puh. 050 323 2706 

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.

Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote

Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye