Teknologian tulo vei työstä huokoiset hetket – nyt tutkitaan pitkäaikaisvaikutuksia

Jaa

Teknologian käyttöön liittyvä teknostressi on kasvattanut nopeasti suosiotaan tutkimuskohteena. Teknologian käyttöä ja kuormittavuutta tutkitaan laajasti Jyväskylän yliopistossa. Tulossa on uutta tietoa teknologian pitkäaikaisvaikutuksista sekä digitalisaation tuoreimmasta käänteestä, tekoälystä. Tekoälyyn perustuva teknologia muuttaa työpaikoilla rooleja, suhteita ja valtaa.

Professori Taru Feldt, professori Markus Salo ja tutkijatohtori Antti Hämäläinen tutkivat teknostressiä Jyväskylän yliopistossa.
Professori Taru Feldt, professori Markus Salo ja tutkijatohtori Antti Hämäläinen tutkivat teknostressiä Jyväskylän yliopistossa. Jyväskylän yliopisto Jyväskylän yliopisto

Työelämä on kiihtynyt, intensiivistynyt ja tehostunut. Teknologiat ovat kehittyneet nopeasti ja niillä on ollut tuntuvia vaikutuksia työoloihin – sekä työhyvinvointiin ja motivaatioon.

”Teknologia on mahdollistanut työn ulkoisen tehostamisen. Samalla työstä ovat vähentyneet niin sanotut huokoiset hetket, jotka ovat ajattelulle ja palautumiselle tärkeitä”, sanoo työhyvinvointia ja motivaatiota tutkiva professori Taru Feldt Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta. 

Feldt on tutkinut työelämän kiihtymistä vuodesta 2017 alkaen. Ryhmineen hän hakee parhaillaan tutkimusnäyttöä digitalisaation pitkäaikaisvaikutuksista.

Teknologian käyttöä ja sen kuormittavuutta tutkitaan myös Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa.

Tietojärjestelmätieteen professori Markus Salo ryhmineen tutkii teknologian käytön myönteisiä ja kielteisiä seurauksia sekä kielteisten seurausten hallintaa. Katse on käännetty työajan ohella vapaa-aikaan.

”Teknologian aiheuttama stressi on yleinen ilmiö myös vapaa-ajalla, jossa esimerkiksi sosiaalisen median käyttö saattaa lisätä uni- ja keskittymisvaikeuksia sekä painetta omasta identiteetistä ja julkikuvasta”, sanoo Salo.

Tiedejutussa tutkijatohtori Antti Hämäläinen kertoo, mistä teknologiaan liittyvä stressi syntyy – ja antaa neuvot, miten sitä käytännössä hallitaan. 

Lue lisää: https://www.jyu.fi/fi/artikkeli/teknologian-tulo-vei-tyosta-huokoiset-hetket-nyt-tutkitaan-pitkaaikaisvaikutuksia

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye