Henkilöstön hallintoedustusta yrityksissä on vahvistettava
Henkilöstön hallintoedustus toteutuu Suomessa vain harvoin. Jotta tilanne parantuisi, hallintoedustuksen soveltamisrajaa on laskettava muiden Pohjoismaiden tasolle. Henkilöstön hallintoedustus tulisi järjestää ensisijaisesti yrityksen hallituksessa.

Yhteistoimintalain muutoksia valmistelevan työryhmän toinen toimikausi päättyi 31.3. Toisella toimikaudellaan työryhmä käsitteli selvityshenkilö Jukka Ahtelan tekemää selvitystä hallintoedustuksen muutostarpeista.
Työryhmä tuotti muistion, johon palkansaajakeskusjärjestöt jättivät yhteisesti omat näkemyksensä. Vuonna 2022 uudistetun yhteistoimintalain mahdollisia muutoksia hallintoedustuksen osalta arvioidaan kevään puoliväliriihessä.
– Tällä hetkellä henkilöstön edustus yrityksen hallinnossa on järjestettävä yli 150 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Muissa Pohjoismaissa raja on 25–35 henkilöä. Hallintoedustuksen soveltamisrajaa tulisi Suomessa laskea muiden Pohjoismaiden tasolle, STTK:n juristi Sanna Rantala sanoo.
Henkilöstön hallintoedustuksella on tutkimuksissa havaittu olevan myönteisiä taloudellisia vaikutuksia. Se vahvistaa tuottavuutta, lisää työnantajien ja työntekijöiden välistä luottamusta ja sitouttaa henkilöstöä. STTK:n viime syksynä tilaaman selvityksen perusteella mahdollisuutta henkilöstön hallintoedustukseen käytetään Suomessa kuitenkin verrattain vähän, ja merkittävässä osassa yrityksiä sitä ei tehdä lainkaan.
Henkilöstön hallintoedustus tulee toteuttaa yrityksen hallituksessa
Sen lisäksi, että henkilöstön hallintoedustus toteutuu Suomessa vain harvoin, järjestetään se usein yrityksen näennäiseen hallintoelimeen, kuten laajennettuun johtoryhmään, ilman todellisia vaikutusmahdollisuuksia.
– Henkilöstön hallintoedustus tulisi järjestää ensisijaisesti hallituksessa, ja osapuolet voisivat halutessaan sopia hallintoedustuksen järjestämisestä muussa yrityksen toimielimessä, joka kattaa yrityksen kaikki liiketoiminta-alueet, Rantala sanoo.
Henkilöstöedustajan tulee toimia toimielimen varsinaisena jäsenenä ja olla oikeutettu osallistumaan päätöksentekoon samassa laajuudessa kuin muutkin toimielimen jäsenet.
Myös hallintoedustukseen liittyvää neuvotteluprosessia tulisi STTK:n mielestä selkeyttää ja sanktiojärjestelmää vahvistaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna Rantalajuristi
Puh:040 646 9864sanna.rantala@sttk.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 12 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
SAK, Akava ja STTK: Hallitus haluaa työnantajille yksipuolisen oikeuden määritellä lakkojen rajat28.3.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Suojelutyötä koskeva sääntelyhanke on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.
Raskaus- ja perhevapaasyrjintä ei vähene työsuhdeturvaa heikentämällä18.3.2025 09:02:34 EET | Tiedote
Hallitusohjelman kokonaisvaikutukset todennäköisesti lisäävät raskaus- ja perhevapaasyrjinnän riskiä.
STTK selvitti: Työelämä näyttäytyy nuorille vaativana ja epävarmana18.3.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Nuorten työelämän kokemuksilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia paitsi yksilön elämään myös koko yhteiskuntaan.
STTK: Hallituksen lakihankkeet heikentävät naisten asemaa työelämässä7.3.2025 06:30:00 EET | Tiedote
Hallitus aikoo madaltaa irtisanomiskynnystä ja sallia enintään vuoden pituiset määräaikaisuudet ilman perustetta. Määräaikaisuuksia koskeva lakimuutos kasvattaisi väistämättä mahdollisuuksia työsopimusten perusteettomaan ketjuttamiseen ja lisäisi raskaus- ja perhevapaasyrjintää.
STTK: Rahaa on – ainakin, kun kyse on toimitusjohtajien palkitsemisesta6.3.2025 06:25:00 EET | Tiedote
Palkansaaja on huomenna (7.3.2025) tienannut pörssiyhtiön toimitusjohtajan yhden päivän palkan. Palkansaaja tienaa pörssiyhtiön toimitusjohtajan päiväpalkan 46 päivässä. Toimitusjohtajien palkkojen mediaani on kasvanut viime vuodesta 14 prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme