Yrittäjät: Yritysten erilaisuus huomioitava henkilöstön hallintoedustuksessa
Henkilöstön hallintoedustuksen kehittämisessä on huomioitava yritysten erilaisuus. – Pienissä yrityksissä luottamus ja tiedonkulku toimivat jo tällä hetkellä erittäin hyvin. Yrittäjät huomioivat työntekijät päätöksenteossa ja keskustelua käydään jatkuvasti. Emme tarvitse työpaikoille jäykkää sääntelyä, vaan joustavuutta toteuttaa edustus yrityksen johtamisjärjestelmään sopivalla tavalla, toteaa johtaja Atte Rytkönen-Sandberg Suomen Yrittäjistä.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti tänään yhteistoimintalain uudistamista valmistelleen työryhmän muistion hallintoedustuksen muutostarpeista.
Hallintoedustuksella tarkoitetaan henkilöstön edustusta yrityksen hallinnossa, esimerkiksi hallituksessa tai johtoryhmässä. Nykylainsäädännön mukaan henkilöstöllä on oikeus osallistua liiketoimintaa, taloutta ja henkilöstön asemaa koskevien tärkeiden kysymysten käsittelyyn, kun yrityksen työsuhteessa olevan henkilöstön määrä Suomessa säännöllisesti on vähintään 150.
– Nyt on ensiarvoisen tärkeää säilyttää nykyisen lain joustava perusrakenne niin, että myös jatkossa yrityksissä voidaan yhdessä löytää parhaiten kullekin työpaikalle sopivat ratkaisut ja että henkilöstön edustus sekä osallistaminen toteutuu tarkoituksenmukaisella ja yrityksen toimintaan sopivalla tavalla, johtaja Atte Rytkönen-Sandberg sanoo.
Työryhmän muistiossa on nostettu esiin hallintoedustuksen tavoitteet, suhde muihin osallistumisjärjestelmiin sekä yritysten erilaisuuden ja johtamis- ja hallintojärjestelmien variaation huomioiminen.
– Pienemmissä yrityksissä hallinto on usein organisoitu siten, ettei hallintoedustuksen toteuttaminen yhden nimenomaisen laissa säädetyn mallin mukaisesti olisi kenenkään kannalta järkevää, Rytkönen-Sandberg korostaa.
Työryhmän muistiossa on lisäksi nostettu esiin mahdollisuudet tehdä laissa määritellyn hallintoedustukseen käyttöönotosta houkuttelevampaa sekä mahdolliset sääntelyn lisäksi käytettävissä olevat keinot, edistää henkilöstön hallintoedustuksen toteutumista.
– Ensisijaisesti tulisi pohtia toimenpiteitä, joilla voidaan edistää voimassa olevan lainsäädännön tuomia mahdollisuuksia sekä kannustaa yrityksiä löytämään työpaikoille parhaiten sopivat hallintoedustuksen mallit ja kehittämään niitä yhdessä henkilöstön kanssa, Rytkönen-Sandberg toteaa.
Työryhmän tehtävänä oli käsitellä selvityshenkilö Jukka Ahtelan laatimaa raporttia hallintoedustuksen muutostarpeista. Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus arvioi muutostarpeita puoliväliriihessään keväällä 2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Atte Rytkönen-Sandbergjohtaja
Puh:040 359 1986atte.rytkonen@yrittajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Raju tyrmäys nykyiselle hankintapolitiikalle2.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Julkisia hankintoja tehdään aivan liian suurissa kokonaisuuksissa. Vain yksitoista prosenttia yrittäjistä kokee, että julkiset hankinnat on jaettu riittävästi osiin niin, että pk-yritykset voivat niihin osallistua. Asia on ajankohtainen kunta- ja aluevaaleissa, joiden ennakkoäänestys alkaa tänään.
Yrittäjägallup: Yrittäjät odottavat selkeää käännettä parempaan31.3.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Yritykset arvioivat taloudellisen tilanteensa selkeästi parantuvan seuraavan vuoden aikana. 36 prosenttia arvioi, että tilanne paranee, kun tammikuussa osuus oli 32 prosenttia. Tilanteen heikkenemistä ennakoi 18 prosenttia, kun tämä osuus oli tammikuussa 19 prosenttia. – Käänne on selkeä. Optimismi vahvistuu yrittäjien parissa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Tutkimus: Kuntapäättäjät kannattavat markkinavuoropuhelua ja monituottajamallia30.3.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Suomen Yrittäjien teettämä tutkimus kuntapäättäjien keskuudessa paljastaa, että kuntapäättäjät tahtovat yritykset vahvemmin mukaan palvelutuotantoon. Esimerkiksi monituottajamallille (58 % kannattaa), tukipalveluiden ostolle (62 %) ja markkinavuoropuheluiden järjestämiselle (84 %) on vahva kannatus.
Kuntavaaleissa ehdolla 5 000 yrittäjää, aluevaaleissa 1 400 yrittäjää28.3.2025 11:11:29 EET | Tiedote
Kunta- ja aluevaaleissa riittää valittavaksi yrittäjiä, joista äänestää: 5 025 yrittäjää on ehdolla kuntavaaleissa ja 1 371 aluevaaleissa eri puolueiden listoilta. Kuntavaaliehdokkaista 16,8 prosenttia on yrittäjiä ja aluevaaliehdokkaista 13,6 prosenttia. Kokoomuksella on eniten yrittäjäehdokkaita molemmissa vaaleissa. Yrittäjäehdokkaiden suhteellinen osuus on suurin kokoomuksen ja Liike Nyt:n listoilla kummassakin vaalissa.
Yrittäjät: Vaadimme jälkiselvitystä korona-ajan elinkeinovapauden rajoituksista22.3.2025 10:36:00 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät esittää, että korona-ajan rajoituksista laaditaan riippumaton jälkiselvitys. Korona-aikana elinkeinovapautta rajoitettiin merkittävästi ja pitkään. Moni yrittäjä ajautui suuriin ongelmiin. Esimerkiksi ravintolat ja liikuntakeskukset määrättiin kiinni ja tapahtumia ei järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme