Vapriikki

Vapriikissa kuullaan Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista

Jaa

Pirkanmaan maakuntamuseo kutsuu jälleen kaikkia aiheesta kiinnostuneita kuulemaan uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaari järjestetään lauantaina 5.4.2025 klo 12–16 Vapriikin auditoriossa. Tällä kertaa aiheina on muun muassa arkeologisten metodien käyttö rikostutkimuksessa (Forensic archaeology), Urjalan metallinetsintälöydöt ja historiallisen Sastamalan Laidetien arkeologiset tutkimukset. Seminaariin on vapaa pääsy.

Lauantaina 5.4. Vapriikissa voi kuulla uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaariin on vapaa pääsy.
Lauantaina 5.4. Vapriikissa voi kuulla uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaariin on vapaa pääsy. Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto

Ohjelma: 

klo 12 

FM Siiri Tuomenoja, arkeologi (Maanala Oy) Sastamala Laidetie – Historiallisen kulkuväylän koekaivaus 4.–5.6.2024 

FM Vadim Adel, arkeologi (Pirkanmaan maakuntamuseo) Kihniön Kankarinjärven Pyhäniemen alueen muinaisjäännöksistä 

Metallinetsijät Juho Tamminen, Aki Leppänen ja Jaakko Aarniveräjä sekä FM Kirsi Luoto, arkeologi (Pirkanmaan maakuntamuseo) Urjalan Vohlissaaren harvinaiset nuoremman roomalaisajan metallinetsinlöydöt 

14.00 kahvitauko 

14.30  

FM Eva Herranen, arkeologi (Pirkanmaan maakuntamuseo)  Forensinen arkeologia: Lyhyt katsaus arkeologisten tutkimusmenetelmien käytöstä teknisessä rikostutkinnassa meillä ja muualla 

FM Kreetta Lesell, arkeologi (Pirkanmaan maakuntamuseo) Rapolan linnavuori, kokeilu prospektointitutkimuksesta 

FM Kreetta Lesell, arkeologi (Pirkanmaan maakuntamuseo) Pirkanmaan maakuntamuseon uutiset.  

Tilaisuus loppuu 16.00. Tilaisuuden järjestää Pirkanmaan maakuntamuseo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kreetta Lesell, puh. 040 7631841 kreetta.lesell@tampere.fi tai Kirsi Luoto, puh. 040 520 1281 kirsi.luoto@tampere.fi

Tietoja julkaisijasta

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Tuore suomalaistutkimus paljastaa: keskiajalla imetettiin pidempään – 1800-luvulla vieroitus maidosta alkoi jo yksivuotiaana31.3.2025 10:27:23 EEST | Tiedote

Museokeskus Vapriikin vuonna 2022 käynnistämä tutkimushanke on tuottanut uutta tietoa pikkulasten ravitsemuksesta ja imetyskäytännöistä keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa. FT Tiina Väreen ja Vapriikin tutkija, bioarkeologian dosentti Ulla Nordforsin tutkimuksessa selvitettiin Pälkäneen Rauniokirkolta löydettyjen, 1200–1800-luvuilla eläneiden yksilöiden varhaisia ruokavalioita hampaiden isotooppianalyysin avulla. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä vertaisarvioidussa tiedelehdessä Journal of Archaeological Science: Reports.

Talvilomalla tapahtumia perheille päivittäin Vapriikissa14.2.2025 09:51:46 EET | Tiedote

Talvilomat alkavat, ja museokeskus Vapriikki toivottaa lomalaiset tervetulleeksi myös kahtena maanantaina. Museo on poikkeuksellisesti avoinna 17. ja 24.2. Lisäksi viikolla 9 eli 24.–28.2. museo tarjoaa ohjelmaa perheille päivittäin. Tule mukaan hauskoihin pajoihin ja opi uutta luonnosta, kivistä ja mineraaleista tai tähtitaivaasta. Pelimuseossa päästään pelailemaan tuttuja ja tuntemattomia pelejä niin lauta- kuin konsolipeleinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye