Maaseuturahoitus luo uusia työpaikkoja Pohjois-Karjalan maaseudulle – katsaus vuoteen 2024
Maaseuturahoitus vauhditti uusien työpaikkojen syntymistä Pohjois-Karjalassa. Viime vuonna rahoitetut yrityshankkeet toivat arviolta 48 uutta työpaikkaa, ja maatalous tarjoaa edelleen mahdollisuuksia uusille yrittäjille. Vuonna 2024 hankkeiden aiheina korostuivat huoltovarmuus ja varautuminen.

EU:n maatalous- ja maaseuturahoitusta myönnettiin Pohjois-Karjalassa viime vuonna yhteensä noin 83 miljoonaa euroa. Summasta noin 68 miljoonaa euroa maksettiin maatalouden tukina ja korvauksina. Maaseudun kehittämiseen myönnettiin maaseuturahoitusta noin 14 miljoonaa euroa.
Vuosi 2024 oli ensimmäinen uuden ohjelmakauden täysipainoinen toimintavuosi, jolloin kaikki Suomen CAP-suunnitelman mukaiset toimenpiteet olivat käytettävissä.
Pohjois-Karjalan ELY-keskus julkaisee maaseuturahoituksen vuosikatsauksen, johon on koottu tietoa EU:n maaseuturahoituksen toimenpiteistä Pohjois-Karjalassa sekä keskeisiä tunnuslukuja maataloustuotannosta ja sen muutoksista.
Pohjois-Karjalan tilamäärä vähenee tilakohtaisen peltoalan kasvaessa
Maatilatalouden jatkuva rakennemuutos merkitsee tilamäärän vähenemistä ja samalla yksikkökoon kasvua. Maatilojen keskimääräinen peltoala on Pohjois-Karjalassa 46 hehtaaria ja maidontuotanto yli 400 000 litraa vuodessa tilaa kohti. Maidontuotanto väheni viime vuonna 105:sta 102:een miljoonaan litraan ja maitotilojen määrä 253:sta 227:een.
– Maakunnan maidontuotanto on kuitenkin edelleen valtakunnallisesti merkittävää. Aktiivista kehittämistä silti tarvitaan maidontuotannon volyymin ylläpitämiseksi, toteaa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Timo Tanskanen.
Luomusitoumuksen piirissä on Pohjois-Karjalan peltoalasta noin 23 %, mikä on edelleen korkein pelto-osuus valtakunnallisesti.
Maataloustuotanto tarjoaa työmahdollisuuksia uusille viljelijöille
Myönteistä kehitystä on tapahtunut maatilojen sukupolvenvaihdosten määrässä. Tuotantoon investoiminen ja uusien yrittäjien saaminen alalle ovat jatkuvuuden kannalta avainasemassa.
– Maataloustuotannossa on jatkossakin työpaikkoja uusille maatalousyrittäjille, Tanskanen lisää.
Pohjois-Karjalan viljelijät panostivat viime vuonna tuottavuuden kehittämisen lisäksi eläinten hyvinvointiin, ympäristön tilaa ja kestävää tuotantotapaa edistäviin hankkeisiin sekä energian tuotantoon.
Yrityshankkeet lisäävät arviolta 48 uutta työpaikkaa maaseudulle
Tanskasen mukaan yritysrahoituksen kysyntä ei yltänyt aikaisempien vuosien tasolle.
– Osasyynä saattavat olla tukimuotojen muutokset, mutta toisaalta yritykset voivat olla myös odottavalla kannalla investointien suhteen, hän pohtii.
Yrityshankkeisiin sidotun 2,2 miljoonan euron arvioidaan kuitenkin vaikuttavan kuuden uuden yrityksen perustamiseen ja 48 uuden työpaikan syntymiseen Pohjois-Karjalan maaseudulle.
Huoltovarmuus ja varautuminen liikuttivat hankkeissa
Kehittämishankkeisiin käytettiin huomattavasti tavanomaista tasoa enemmän rahoitusta yhteensä noin 7 miljoonaa euroa. Erityisesti Älykkäät kylät – digitoimenpiteet sekä huoltovarmuus nousivat kehittämishankkeiden ytimeen vuonna 2024. Hankkeilta odotetaan vaikuttavuutta maaseudun kehittämiseen.
Leader-ryhmien kautta haettavan rahoituksen kysyntä on ollut erittäin vilkasta. Erityisesti kertakorvauksena myönnettävät pienet yritystuet olivat viime vuonna hyvin kysyttyjä. Leader-hankkeisiin myönnettiin julkista tukea vuonna 2024 kaikkiaan 2,7 miljoonaa euroa.
– Kasvanut tietoisuus varautumisen merkityksestä näkyi myös Leader-hankkeissa, joissa varautuminen nousi yhdeksi hankkeiden pääteemoista, kertoo Tanskanen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Timo Tanskanen
Maaseutuyksikön päällikkö, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 170
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Anna Romo
Maaseutuviestinnän koordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 236
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Yhteystiedot
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen vuosikatsaus v. 202425.3.2025 14:41:37 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus saavutti viime vuoden tulostavoitteet hyvin. ELY-keskusten toimintaa ohjaavat neljä yhteistä tavoitetta: lisäämme elinvoimaa, toteutamme kestävää ja puhdasta siirtymää, edistämme varautumista ja kokonaisturvallisuutta, sekä turvaamme hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.
Pohjois-Karjalassa oli helmikuussa 11 107 työtöntä25.3.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli helmikuun lopussa 11 107 työtöntä työnhakijaa, 1 086 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuna oli 1 104. Lomautettujen määrä vähentyi 66 henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna.
Helmikuu oli Pohjois-Karjalassa keskimääräistä lämpimämpi24.3.2025 13:32:50 EET | Tiedote
Kuukauden keskilämpötila oli noin 3,7 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Vedenkorkeudet olivat maakunnan isoissa vesistöissä vielä matalalla. Lunta satoi keskimääräistä vähemmän. Jäänpaksuudesta suuri osa oli edelleen teräsjäätä.
Järvi-Suomen vesistöihin 1,3 miljoonaa euroa5.3.2025 11:18:58 EET | Tiedote
Järvi-Suomen vesistöjen kunnostamiseen myönnettiin viime vuonna 1,3 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta ns. JÄSMY-teemahaun kautta. Rahoituksen sai kuusi hanketta, joista viisi sijaitsee osin Pohjois-Karjalassa.
Pohjois-Karjalassa oli tammikuussa 11 139 työtöntä25.2.2025 08:02:00 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli tammikuun lopussa 11 139 työtöntä työnhakijaa, 865 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuna oli 1 116. Lomautettujen määrä vähentyi 107 henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme