Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteella pohdittiin hyvinvoinnin edistämisen rooleja, vastuita ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde järjesti Hyvinvoinnin edistämisen roolit, vastuut, tehtävät ja yhteistyö -työpajan uuden OYSin tiloissa viime maanantaina 31.3.2025. Työpajaan osallistui valmistelijoiden lisäksi yhteensä 28 henkilöä 18 eri organisaatiosta. Osallistujat edustivat kuntia, järjestöjä, seurakuntaa, Kansaneläkelaitosta, Pohjois-Pohjanmaan liittoa, aluehallintovirastoa, koulutus- ja tutkimusorganisaatioita, Pohdetta ja Pohteen vaikuttamistoimielimiä ja Pohteen yhdyspintalautakuntaa.

Kaiken ikäisiä ihmisiä yhdessä.

Työpaja on osa lakisääteisen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointisuunnitelman 2024–2025 toimeenpanoa. Pohteen aluevaltuusto hyväksyi suunnitelman syyskuussa 2024. Suunnitelmassa on seitsemän kaikkia ikäryhmiä koskevaa hyvinvointitavoitetta: mielen hyvinvointi, yksinäisyyden ehkäisy, rahahuolten väheneminen, terveellisemmät liikunta- ja ruokailutottumukset, päihde- ja rahapelihaittojen ehkäisy, lähisuhdeväkivallan ehkäisy ja kaatumisten ehkäisy.

Tämän vuoden aikana on tarkoitus selventää eri toimijoiden rooleja, vastuita, tehtäviä ja yhteistyötä. ”Saamme palautetta siitä, että nämä eivät ole selviä, joten niitä on tarpeen selventää. Niin tehdään tai on tehty muillakin hyvinvointialueilla”, Pohteen hyvinvoinnin edistämisen päällikkö Sanna Salmela toteaa. 

Valmistelua on toteutettu yhteistyössä eri organisaatioiden kanssa

Työpajaa varten oli valmisteltu ensimmäisiä, keskeneräisiä luonnoksia rooleista, vastuista ja tehtävistä. Luonnosten valmistelussa on pyritty siihen, että valmistelusta vastaavat sellaiset henkilöt, joilla on aiheeseen liittyvää erityisosaamista organisaatiosta riippumatta. Useimpien luonnosten valmisteluun osallistui Pohjois-Pohjanmaalla toimivia hyvinvoinnin teemaverkostoja. Niiden kautta esimerkiksi moni kunta ja järjestö on jo voinut vaikuttaa luonnoksiin.  Työpajassa jatkokehitettiin yhdessä kuvauksia sekä käytiin keskustelua toimijoiden rooleista sekä yhteistyöstä ja yhteisistä käytännöistä.

Loppupuheenvuoroissaan valmistelijat nostivat esille, että päivän anti oli hyvä ja että luonnosten kehitystyössä kasvokkain tapahtuvia tapaamisia tarvitaan. Valmistelijat saivat täydennyksiä ja uusia näkökulmia keskusteluissa eri toimijoiden kanssa.

Kuvausten työstämistä jatketaan työpajan jälkeen. Touko-kesäkuussa Pohde järjestää tunnin pituisia Teams-tilaisuuksia, joissa jatkokehitetään yhdessä seuraavia versioita. Kaikille avoimet tilaisuudet löytyvät Pohteen tapahtumakalenterista. Sanna Salmelan mukaan tavoitteena on, että vuoden 2025 aikana kuvaukset voidaan hyväksyä maakunnallisiksi roolien ja vastuiden sekä yhteistyön kuvauksiksi.

Pohteen yhdyspintalautakunnan puheenjohtaja Sanna Laine totesi loppupuheenvuorossaan, että työpaja oli tärkeä ja kiitti kaikkia osallistujia hyvistä keskusteluista ja yhteisestä kehittämisestä.

Kuvausten valmistelijat ja heidän taustaverkostot

  1. Mielen hyvinvointi (positiivinen mielenterveys): Liisa Kiviniemi, Oulun ammattikorkeakoulu, ja Päivi Vuokila Oikkonen, Diakonia-ammattikorkeakoulu sekä Pohjois-Pohjanmaan ehkäisevän mielenterveys-, päihde- ja lähisuhdeväkivallan verkosto (Miepäväki-verkosto)
  2. Yksinäisyyden ehkäisy: Piritta Pietilä-Litendahl, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö ja Suvimaria Saarenpää, Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sekä Pohjois-Pohjanmaan osallisuusverkosto
  3. Rahahuolten väheneminen: Ulla Sotaniemi, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus sekä Pohjois-Pohjanmaan taloudellisen hyvinvoinnin verkosto Tahvo
  4. Terveellisemmät liikunta- ja ruokailutottumukset: Anne-Mari Ehrola, Pohde sekä Pohjois-Pohjanmaan elintapaverkosto ja ravitsemusterveyden edistämisen verkosto
  5. Päihde- ja rahapelihaittojen ehkäisy: Sirpa Hyyrönmäki, Pohde sekä Pohjois-Pohjanmaan Miepäväki-verkosto
  6. Lähisuhdeväkivallan ehkäisy: Iida-Maria Bimberg, Pohde sekä Pohjois-Pohjanmaan Miepäväki-verkosto ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn asiantuntijatiimi
  7. Kaatumisten ehkäisy: Katri Korolainen ja Marjaana Teerikangas, Pohde sekä kaatumisen ehkäisyn verkostot

Tutustu verkostoihin täällä: Yhteistyön tavat, ryhmät ja verkostot - Pohde

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Aluehallitus käsitteli Pohteen tytäryhteisöjen toimintakertomuksia ja päätti pysäköintimaksuista2.4.2025 10:57:27 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 1.4.2025 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitus kuuli infot Esko Systems Oy:n sekä kiinteistöosakeyhtiöiden Medikomppanian, Heikinharjun ja Päivärinteen viime vuoden toimintakertomuksista ja tilinpäätöksistä. Lisäksi päätettiin Eskon 24/7-sovellusvalvonnan hankinnasta ja muutoksista pysäköintihinnastossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye