Kannattaa kärsiä! Pelastajat polkevat Espanjasta Suomeen autismityön hyväksi
Neljä satakuntalaista pelastusalan ammattilaista aloittaa 14. huhtikuuta ainutlaatuisen hyväntekeväisyystempauksen, kun he hyppäävät polkupyöriensä selkään Espanjan Barcelonassa ja suuntaavat kohti kotia, Raumaa. Matkaa kertyy yli 3500 kilometriä, ja reitti kulkee halki Euroopan monimuotoisten maisemien ylittäen muun muassa Pyreneiden vuoriston.

Hyvän tähden -nimeä kantava pyöräilyprojekti sai alkunsa liikunnallisten ystävysten pitkän matkan pyöräretkihaaveesta. Vuosi sitten Mikko Puolitaival, Jarmo Hirvelä, Miika Lahtela ja Sami Juntunen päättivät pistää tuumasta toimeen. Projekti sai lisämerkityksen, kun he liittivät siihen hyväntekeväisyyskampanjan autismiymmärryksen lisäämiseksi ja Autismiliiton työn tukemiseksi. Autismitietoisuus on tiimiläisille tärkeä aihe, sillä Jarmo Hirvelällä on autismikirjolla oleva poika.
Kun Jarmo ja hänen poikansa Alvari olivat yhteisellä pyöräretkellä, joku kysyi Alvarilta, mitä hän piti retkipyöräilystä. Vastaus oli, että "En mä tästä niin tykkää, mutta kyllä tätä kannattaa kärsiä, kun näkee niin hienoja asioita."
Tästä lausahduksesta inspiroituneena Hyvän tähden -tiimi on asettanut projektin motoksi ”Kyllä kannattaa kärsiä, että pääsee näkemään hienoja asioita!”
Autismiliitto iloitsee pelastajien aloitteesta ja siitä, että hyväntekeväisyyden ohella tiimi on halunnut lisätä myös ymmärrystä autismikirjosta. Liitto tukee projektia autismisisällön osalta.
- Näinä aikoina, kun Autismiliiton rahoitusta leikataan muiden sote-järjestöjen rinnalla, tällaiset kädenojennukset tuntuvat erityisen arvokkailta. Pidämme pyöräilijöille kovasti peukkuja. Toivottavasti ihmiset innostuvat kannustamaan Hyvän tähden -tiimiä ja osoittavat tukensa myös lahjoittamalla, toivoo Autismiliiton toiminnanjohtaja Satu Taiveaho.
Myös miehet itse toivovat, että mahdollisimman moni seuraaja oppii heidän matkansa aikana uutta autismikirjosta ja lahjoittaa hyvän asian puolesta. Pyöräilijät odottavat edessä olevalta seikkailulta uusia kokemuksia ja myös niitä haasteita, joita väistämättä osuu tielle näin pitkällä matkalla.
- Ongelmien kohtaaminen ja niistä selviäminen on lopulta yksi palkitsevimmista asioista, Mikko Puolitaival summaa tiimin odotuksia.
Hyvän Tähden -tiimin matkaa voi seurata sosiaalisessa mediassa tiimin Instagram-, Facebook- ja TikTok-tileillä.
Pyöräilyurakka päättyy reilun kuukauden kuluttua Rauman torille, missä tiimi toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi kotiin.
Lahjoitukset Autismiliitolle voi tehdä Mobilepaylla numeroon 23957. Lahjoittaa voi myös tekstiviestitse ja verkkopankissa. Tarkemmat lahjoitustiedot: autismiliitto.fi/lahjoita
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
Hyvän Tähden -tiimi:
Mikko Puolitaival, puh. 044 519 7411, mikko.puolitaival@gmail.com
Jarmo Hirvelä, puh. 050 359 4911, jarmo.hirvela@hotmail.com
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu TaiveahoToiminnanjohtaja
Puh:050 4097 940satu.taiveaho@autismiliitto.fiHelin VesalaViestintäkoordinaattori
Haastattelupyynnöt
Kuvat


Linkit
Autismi vaikuttaa siihen, miten ihminen viestii ja on vuorovaikutuksessa muiden kanssa, sekä siihen, miten hän aistii ympäröivän maailman. Kyse on aivojen keskushermoston erilaisesta kehityksestä. Autismikirjon esiintyvyys on eri tutkimusten mukaan noin 1-2 % väestöstä.
Autismiliitto on valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. Liiton jäseniä ovat eri puolilla Suomea toimivat jäsenyhdistykset. Autismiliiton päämääränä on autismimyönteinen yhteiskunta, jossa tunnetaan ja tunnistetaan autismikirjon moninaisuus ja turvataan autismikirjon ihmisten ja heidän läheistensä oikeus hyvään elämään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Autismiliitto ry
Autismikirjon ihmisten osaaminen ja potentiaali työmarkkinoilla valuvat hukkaan26.3.2025 15:38:11 EET | Tiedote
Tutkimusten mukaan vain 30% aikuisista autismikirjon henkilöistä on työelämässä. Työllistymisen haasteet liittyvät erityisesti rekrytointiprosesseihin sekä työpaikkojen esteettömyyteen, joka vaikuttaa usein ratkaisevasti työssä jaksamiseen ja työssä pysymiseen. Autismitietoisuuden viikkoa vietetään 31.3-6.4. Autismiliitto nostaa teemaviikolla esiin autismikirjon ihmisten työllistymiseen liittyviä epäkohtia.
Autismikirjon ihmiset eivät tule lääkärissä ymmärretyksi31.1.2025 07:16:00 EET | Tiedote
Kohtaamisen ongelmat terveydenhuollossa voivat johtaa autismikirjon henkilöiden väärään hoitoon, vääriin diagnooseihin ja väkisin tehtyihin toimenpiteisiin.
Apua tarvitsevat eivät voi taistella tukiensa puolesta – toimiva tuki rakentuu autismikirjon ihmisen tarpeiden ympärille7.2.2024 12:10:00 EET | Tiedote
Samalla kun autismikirjon moninaisuus tunnetaan yhteiskunnassa yhä paremmin, on autismikirjon henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumisessa Suomessa edelleen isoja haasteita. Autismin talvipäivillä Tampereella 9.-10.2.2024 pureudutaan siihen, minkälainen on toimiva tuki autismikirjon ihmisille. Toimiva tuki lähtee asiakkaan ymmärtämisestä ja hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaamisesta. Hyviä ratkaisuja on olemassa jo nyt, ne pitää vain saada käyttöön laajasti.
Autismikirjon ihmisiin kohdistuva kaltoinkohtelu pitää saada loppumaan27.3.2023 07:20:00 EEST | Tiedote
Autismiliitto haluaa nostaa autismitietoisuuden viikolla esiin vahvaa tukea tarvitsevien autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelun ja ylilääkitsemisen. Tämä on ongelma, josta usein vaietaan. Hiljattain julkisuudessa olleet tapaukset ovat vain pieni osa autismikirjon ihmisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä, jotka pitää saada loppumaan. Henkilöstön resurssipula ei riitä selitykseksi. Nyt on aika toimia.
Autismikirjon Käypä hoito -suositus toi uuden käytännön suositusten tekemiseen8.2.2023 09:36:00 EET | Tiedote
Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema tuore Käypä hoito -suositus keskittyy autismikirjon tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. Suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui ensimmäisen kerran autismikirjon ihmisistä ja heidän läheisistään koottu viiteryhmä. Monta suosituksen kohtaa täsmennettiin ja täydennettiin viiteryhmän palautteen pohjalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme