Yrittäjägallup: Alv-korotus heikensi laajalti pk-yritysten myyntiä ja kannattavuutta
Syksyllä tehty alv-korotus vaikeutti monen yrityksen tilannetta. Vain runsas puolet (58 %) yrittäjistä pystyi nostamaan hintojaan alv-korotuksen vuoksi, kun 41 prosenttia ei pystynyt korottamaan hintojaan. "Alv-korotus vaikeutti monen pk-yrityksen tilannetta ja on osaltaan kiihdyttänyt yrittäjämäärän laskua sekä yritysten vaikeuksia. Se oli varsinkin yksinyrittäjien ja pienten työnantajayrittäjien kannalta onneton päätös”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Vähiten alv-korotuksen seurauksena hintoja pystyttiin nostamaan asiantuntijapalveluissa (50 %) ja yksinyrittäjien yrityksissä (45 %).
Yleinen arvonlisäverokanta nousi 24 prosentista 25,5 prosenttiin syyskuussa 2024.
Tämä vähensi myyntiä joka neljännellä yrittäjällä. Myynti säilyi samana 60 prosentilla. Eniten laskevasta myynnistä raportoivat kaupan alan (35 %) ja Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella toimivat (32 %). Vähiten myynnin laskua oli asiantuntijapalveluissa (14 %).
”Veronkorotus vaikutti laajalti varsinkin pieniin yrityksiin ja erityisesti kaupan alalla, jossa on jo muutenkin ollut vaikeaa. Korotus söi kasvua ja heikensi jo ennestään heikkoa kannattavuutta. Kaupan alalla joka neljäs yritys on huonossa taloudellisessa tilanteessa.”
Kannattavuus heikentyi alv-korotuksen vuoksi kolmanneksella (34 %). Samana kannattavuus pysyi valtaosalla (57 %). Eniten kannattavuus on heikentynyt kaupan alalla (48 %), Uudellamaalla pk-seudun ulkopuolella (40 %) ja naisyrittäjillä (37 %).
”Veronkorotus oli myös suhdannepoliittisesti huonosti ajoitettu. Ymmärrämme julkisen talouden tilan, mutta pitäisi myös ymmärtää, että verojen kiristyksillä on laajalti kielteisiä vaikutuksia”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjämäärät pudotuksessa
Yrittäjämäärät ovat laskeneet rajusti viime vuosina. Työnantajayrittäjien määrä on laskenut vuodesta 2021 22 prosenttia ja kaikkien yrittäjien määrä 12 prosenttia. Erityisen paljon on vähentynyt naisyrittäjien määrä. Heitä on yrittäjistä enää 31 prosenttia.
”Taustalla on useita tekijöitä, joista yksi on syksyllä tehty alv-korotus. Myös huono suhdanne, inflaatiopiikki, sote-alan ongelmat ja YEL-maksujen korotukset vaikuttavat kehitykseen.”
Yrittäjägallupin toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Gallupiin vastasi 1 128 pk-yritysten edustajaa 12.–19.3.2025. Tulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät: Synkkä päivä maailmantaloudelle3.4.2025 07:07:25 EEST | Tiedote
Presidentti Donald Trumpin ilmoitus nostaa rajusti tuontiveroja on erittäin valitettava, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. ”Tämä on synkkä päivä maailmantaloudelle. Kauppasodasta ei hyödy kukaan, ja vähiten Suomen kaltainen pieni viennistä riippuvainen maa. Kauppasodat ovat meille myrkkyä”, Pentikäinen arvioi.
Yrittäjägallup: Raju tyrmäys nykyiselle hankintapolitiikalle2.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Julkisia hankintoja tehdään aivan liian suurissa kokonaisuuksissa. Vain yksitoista prosenttia yrittäjistä kokee, että julkiset hankinnat on jaettu riittävästi osiin niin, että pk-yritykset voivat niihin osallistua. Asia on ajankohtainen kunta- ja aluevaaleissa, joiden ennakkoäänestys alkaa tänään.
Yrittäjät: Yritysten erilaisuus huomioitava henkilöstön hallintoedustuksessa1.4.2025 11:12:46 EEST | Tiedote
Henkilöstön hallintoedustuksen kehittämisessä on huomioitava yritysten erilaisuus. – Pienissä yrityksissä luottamus ja tiedonkulku toimivat jo tällä hetkellä erittäin hyvin. Yrittäjät huomioivat työntekijät päätöksenteossa ja keskustelua käydään jatkuvasti. Emme tarvitse työpaikoille jäykkää sääntelyä, vaan joustavuutta toteuttaa edustus yrityksen johtamisjärjestelmään sopivalla tavalla, toteaa johtaja Atte Rytkönen-Sandberg Suomen Yrittäjistä.
Yrittäjägallup: Yrittäjät odottavat selkeää käännettä parempaan31.3.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Yritykset arvioivat taloudellisen tilanteensa selkeästi parantuvan seuraavan vuoden aikana. 36 prosenttia arvioi, että tilanne paranee, kun tammikuussa osuus oli 32 prosenttia. Tilanteen heikkenemistä ennakoi 18 prosenttia, kun tämä osuus oli tammikuussa 19 prosenttia. – Käänne on selkeä. Optimismi vahvistuu yrittäjien parissa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Tutkimus: Kuntapäättäjät kannattavat markkinavuoropuhelua ja monituottajamallia30.3.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Suomen Yrittäjien teettämä tutkimus kuntapäättäjien keskuudessa paljastaa, että kuntapäättäjät tahtovat yritykset vahvemmin mukaan palvelutuotantoon. Esimerkiksi monituottajamallille (58 % kannattaa), tukipalveluiden ostolle (62 %) ja markkinavuoropuheluiden järjestämiselle (84 %) on vahva kannatus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme