Uusi Rinnekodit Merikajo tarjoaa koteja asunnottomille Oulussa
Rinnekotien tarjoamat Asunto ensin -palvelut laajenevat huhtikuun alussa, kun Rinnekodit Merikajo avaa ovensa Oulussa. Yksikkö tarjoaa alkuvaiheessa kodin 15 asunnottomalle, myöhemmin toiminta laajenee mahdollisesti myös tuettuun asumiseen.

Oululaisten asunnottomien henkilöiden tilanne kohenee huhtikuussa, kun Rinnekodit avaa Oulun Puolivälinkankaalle uuden ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavan Rinnekodit Merikajon. Merikajo toimii Asunto ensin -periaatteella ja tarjoaa kodin 15 asunnottomalle, päihteitä aktiivisesti käyttävälle henkilölle, joilla on mielenterveyshaasteita. Ensimmäinen asukas muutti yksikköön huhtikuun alussa.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tuoreiden tilastojen mukaan asunnottomien määrä on valtakunnallisesti kääntynyt nousuun ensimmäisen kerran sitten vuoden 2012. Oulussa asunnottomuus pysyi viime vuonna ennallaan edellisvuoteen verrattuna. Kuitenkin esimerkiksi ulkona ja rappukäytävissä sekä ensisuojissa oleilevien asunnottomien määrä on lisääntynyt myös Oulun alueella.
”Hyvinvointialueen kanssa käymiemme keskustelujen perusteella tälle palvelulle on Oulussa selvä tilaus ja tarve. On hienoa, että voimme olla omalta osaltamme mukana ratkaisemassa alueen asunnottomien henkilöiden tilannetta”, toteaa Rinnekotien palvelujohtaja Hanna Ekman.
Tilapäisestä pysyvään asumiseen
Rinnekodeilla on pitkä kokemus vastaavista yksiköistä. Tarjoamme Asunto ensin -palveluja myös Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä ja Jyväskylässä.
Asunto ensin -periaate on kansainvälisestikin tarkasteltuna menestystarina, joka on Suomessa vähentänyt tehokkaasti asunnottomuutta. Malli pohjautuu ajatukseen siitä, että jokaisella on oikeus omaan kotiin.
”Asunto ensin -mallissa lähdetään siitä, että ensimmäinen ihmiselle tarjottava tuki on oma asunto. Asunto on ihmisoikeus ja perusta kuntoutumiselle. Keskeistä mallissa on asumisen pysyvyys ja palveluun kytkeytyvä muu yksilöllinen tuki”, kertoo Rinnekotien palvelualuejohtaja Taru Åkerfelt.
Uusi yksikkö toimii Metsolan Kartanossa, entisen Rinnekodit Metson tiloissa. Naapurustolle järjestettiin mahdollisuus tutustua yksikköön maaliskuun puolivälissä ja myös alueella toimivat yrittäjät, koulu ja päiväkoti on kontaktoitu. Seuraava naapurustotapaaminen järjestetään toukokuun alussa.
”Aktiivinen naapurustotyö on tärkeä osa toimintaamme. Järjestämme naapurustolle tilaisuuksia ja ylipäänsä työntekijämme ovat aktiivisesti läsnä naapurustossa, jotta meidät on helppo tavoittaa ja saamme mahdollisimman nopeasti tietoomme naapureidemme toiveet ja mahdolliset huolenaiheet”, Åkerfelt kertoo.
Alkuvaiheessa Merikajo tarjoaa palveluasumista henkilöille, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa ja tukea. Myöhemmin toiminta laajenee mahdollisesti myös tuettuun asumiseen, jolloin asumisen tuki tarjotaan asiakkaiden omiin vuokra- ja omistusasuntoihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna EkmanPalvelujohtajaRinnekodit
Puh:050 403 2920hanna.ekman@rinnekodit.fiTaru ÅkerfeltPalvelualuejohtajaRinnekodit
Puh:040 663 4799taru.akerfelt@rinnekodit.fiSusanna KaajaViestintä- ja markkinointipäällikköRinnekodit
Puh:050 325 2072susanna.kaaja@rinnekodit.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Rinnekodit on kaupungistuvan Suomen erityispalvelujen tuottaja. Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sote-palveluja ikääntyneille, kehitysvammaisille, eri tavoin vammautuneille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille ja asunnottomille henkilöille, lapsille ja nuorille sekä muille erityistä tukea tarvitseville ihmisille valtakunnallisesti.
Rinnekodit on myös merkityksellinen työpaikka noin 3 200:lle sote-alan ammattilaiselle, jotka tekevät työtä ammattitaidolla ja sydän mukana. Rinnekodit on yhteiskunnallinen yritys ja osa Diakonissalaitoksen yleishyödyllistä säätiökonsernia. Rinnekodit – Elämän poluilla. Lue lisää: www.rinnekodit.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rinnekodit
Työvuorossa-podcast: Sote-ala on edelläkävijä monimuotoisuudessa20.2.2025 09:41:17 EET | Tiedote
Monet yritykset ja toimialat vasta heräilevät monimuotoisuusteemoihin, mutta sote-alalla se on ollut arkipäivää jo kauan muun muassa asiakaskunnan monimuotoisuudesta ja työvoimapulasta johtuen. Työvuorossa-podcastissa yrittäjä, stand up -koomikko Ali Jahangiri ja Rinnekotien johtaja Mari Rautiainen keskustelevat työelämän monimuotoisuudesta ja sen johtamisesta sekä kertovat esimerkkejä, miten monimuotoisuutta voidaan johtaa ja kehittää edelleen.
Uusi podcast rakentaa kestävämpää työelämää27.1.2025 09:31:20 EET | Tiedote
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. Työvuorossa on Rinnekotien tuottama uusi podcast, jossa rakennetaan kestävämpää työelämää. Podcastin juontaa toimittaja Susani Mahadura.
Silkkaa sotea -kampanja murtaa sote-alan myyttejä31.10.2024 10:35:29 EET | Tiedote
Tänään torstaina 31. lokakuuta käynnistyvän Silkkaa sotea –kampanjan tavoitteena on murtaa sote-alaan liitettyjä myyttejä. Kampanjalle on selvä tarve ja tilaus, kuten Rinnekotien teettämä tuore media-analyysi osoittaa.
Selvitys: Sote-alan uutisointi kaipaa lisää moniäänisyyttä29.10.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Sote-alan medianäkyvyydestä vain yhdeksän prosenttia oli myönteistä vuosina 2021–2023, kertoo Rinnekotien Retrieverillä teettämä selvitys. ”Alan maine on julkisuuden perusteella selvästi kielteisempi, kuin miten arki näyttäytyy esimerkiksi asiakkaiden ja työntekijöiden silmissä. Tämä vaikuttaa alan veto- ja pitovoimaan ja koskettaa samalla kaikkien suomalaisten hyvinvointia”, toteaa Rinnekotien johtaja Mari Rautiainen.
Muistutuskutsu: Kuka pilaa sote-alan maineen? Sote-ala mediassa -analyysin julkistus28.10.2024 07:00:00 EET | Kutsu
Mikä on median rooli sote-alan maineessa? Tuoreen media-analyysin mukaan vain yhdeksän prosenttia sosiaali- ja hoiva-alan medianäkyvyydestä on ollut positiivista vuosien 2021–2023 aikana. Miten tämä vaikuttaa sote-alan vetovoimaan? Miten alalla työskentelevät kokevat jatkuvan negatiivisen puheen ja miten se vaikuttaa jaksamiseen? Tervetuloa mediatilaisuuteen kuulemaan analyysin tuloksia ja asiantuntijoiden näkemyksiä aiheesta!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme