Mitä pienet työnantajat toivovat nuorilta työntekijöiltä? Kolme asiaa nousi esille!
Oma-aloitteisuus, itsenäinen työskentely ja yrittävä asenne ovat tärkeimmät osaamisalueet vastavalmistunutta palkatessa, pk-yritykset raportoivat. Pk-yrittäjien mielestä ammatillisen perustutkinnon suorittaneet vastavalmistuneet nuoret omaksuvat erittäin hyvin uusia asioita ja hallitsevat työkielensä.

Pk-yritykset nostavat tärkeäksi taidoksi myös ammatillisesta koulutuksesta vastavalmistuneelle nuorelle kyvyn omaksua uusia asioita ja vastuullisuuden. Tärkeiksi osaamisiksi nostettiin lisäksi sääntöjen ja ohjeiden noudattaminen, työtehtävien käytännön osaaminen sekä sosiaaliset taidot ja tiimitaidot.
“Näitä taitoja nuorten kannattaa tuoda esiin esimerkiksi juuri nyt kesätöitä hakiessa”, koulutuspolitiikan asiantuntija Mikko Kinnunen Suomen Yrittäjistä sanoo.
”Selkeästi pk-yritykset arvostavat aloitteellista ja aktiivista tapaa sekä asennetta työskennellä. Pienissä yrityksissä on usein sopeuduttava nopeasti liiketoimintaympäristön vaatimuksiin. Työntekijöillä on monipuolisia tehtäviä, ja heidän odotetaan hoitavan ketterästi useita eri rooleja”, Kinnunen jatkaa.
Yrittäjägallupiin vastasi 1 077 pk-yrityksen edustajaa tammikuussa 2025. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,9 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Verian (entinen Kantar) Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
Harva palkannut vuoden aikana vastavalmistunutta
Yrityksistä 13 prosenttia on viimeisen vuoden aikana palkannut vastavalmistuneen ammatillisen perustutkinnon suorittaneen alle 25-vuotiaan nuoren. Erityisesti nuoria ovat palkanneet nuoret iältään yrittäjät (18–39-vuotiaat), yli 10 hengen yritykset sekä aloista tyypillisimmin rakentaminen ja teollisuus.
“Yrittäjät kertovat, että eivät ole palkanneet vastavalmistuneita, koska tarvetta uusille työntekijöille tai sopivia työtehtäviä ei ole. Tähän vaikuttaa yleinen taloustilanne. Tilauksia ja asiakkaita ei ole riittävästi”, Kinnunen kertoo.
Nuoria palkanneet yrittäjät kertovat, että vastavalmistuneet ovat omaksuneet erittäin hyvin uusia asioita ja hallitsevat työkielensä. Myös sosiaaliset taidot sekä tieto- ja viestintätekniikan taidot ovat erittäin hyvällä tasolla.
”Tämä on erittäin hyvä uutinen. Paineensiedossa ja ongelmanratkaisukyvyssä pk-yritykset kuitenkin mainitsevat puutteita ja samoin yrittävässä asenteessa. Toiminnalliselle yrittäjyyskasvatukselle on edelleen vahva tilaus”, Kinnunen sanoo.
Noin viidesosalla ollut työelämässä oppija
Yrityksistä 22 prosenttia kertoo, että heillä on ollut nuori oppi- tai koulutussopimuksella ammatillisesta koulutuksesta.
Yrittäjistä, joilla ei ole ollut oppi- ja koulutussopimuksella nuorta, 47 prosenttia raportoi, että sopivia työtehtäviä ei ole ollut tähän tarkoitukseen ja 29 prosenttia kertoo, että heille ei ole haettu oppimaan.
Vain 10 prosenttia mainitsee, että oppi- ja koulutussopimukset sisältävät liikaa hallintoa.
”Byrokratiaa tai lomakerallia ei pidetä esteenä oppisopimuksille. Tämä on hyvä asia. Se kertoo, että hallinnollista taakkaa on päästy purkamaan sekä oppilaitosten ja yritysten parantuneesta yhteistyöstä.”
Lue lisää tästä.
Yhteyshenkilöt
Mikko Kinnunenkoulutuspolitiikan asiantuntija
Puh:0505143884mikko.kinnunen@yrittajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Alv-korotus heikensi laajalti pk-yritysten myyntiä ja kannattavuutta5.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
Syksyllä tehty alv-korotus vaikeutti monen yrityksen tilannetta. Vain runsas puolet (58 %) yrittäjistä pystyi nostamaan hintojaan alv-korotuksen vuoksi, kun 41 prosenttia ei pystynyt korottamaan hintojaan. "Alv-korotus vaikeutti monen pk-yrityksen tilannetta ja on osaltaan kiihdyttänyt yrittäjämäärän laskua sekä yritysten vaikeuksia. Se oli varsinkin yksinyrittäjien ja pienten työnantajayrittäjien kannalta onneton päätös”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjät: Synkkä päivä maailmantaloudelle3.4.2025 07:07:25 EEST | Tiedote
Presidentti Donald Trumpin ilmoitus nostaa rajusti tuontiveroja on erittäin valitettava, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. ”Tämä on synkkä päivä maailmantaloudelle. Kauppasodasta ei hyödy kukaan, ja vähiten Suomen kaltainen pieni viennistä riippuvainen maa. Kauppasodat ovat meille myrkkyä”, Pentikäinen arvioi.
Yrittäjägallup: Raju tyrmäys nykyiselle hankintapolitiikalle2.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Julkisia hankintoja tehdään aivan liian suurissa kokonaisuuksissa. Vain yksitoista prosenttia yrittäjistä kokee, että julkiset hankinnat on jaettu riittävästi osiin niin, että pk-yritykset voivat niihin osallistua. Asia on ajankohtainen kunta- ja aluevaaleissa, joiden ennakkoäänestys alkaa tänään.
Yrittäjät: Yritysten erilaisuus huomioitava henkilöstön hallintoedustuksessa1.4.2025 11:12:46 EEST | Tiedote
Henkilöstön hallintoedustuksen kehittämisessä on huomioitava yritysten erilaisuus. – Pienissä yrityksissä luottamus ja tiedonkulku toimivat jo tällä hetkellä erittäin hyvin. Yrittäjät huomioivat työntekijät päätöksenteossa ja keskustelua käydään jatkuvasti. Emme tarvitse työpaikoille jäykkää sääntelyä, vaan joustavuutta toteuttaa edustus yrityksen johtamisjärjestelmään sopivalla tavalla, toteaa johtaja Atte Rytkönen-Sandberg Suomen Yrittäjistä.
Yrittäjägallup: Yrittäjät odottavat selkeää käännettä parempaan31.3.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Yritykset arvioivat taloudellisen tilanteensa selkeästi parantuvan seuraavan vuoden aikana. 36 prosenttia arvioi, että tilanne paranee, kun tammikuussa osuus oli 32 prosenttia. Tilanteen heikkenemistä ennakoi 18 prosenttia, kun tämä osuus oli tammikuussa 19 prosenttia. – Käänne on selkeä. Optimismi vahvistuu yrittäjien parissa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme