Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset: Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin määrä rajussa kasvussa

Jaa

Pelastakaa Lasten Nettivihje analysoi viime vuonna 55 prosenttia enemmän lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia kuin edellisvuonna. Järjestö vaatii, että lapsia on suojeltava nykyistä tehokkaammin.

Nettivihjeessä analysoitujen kuvien ja lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin määrä vuosittain 2022 - 2024 (sis. Nettivihjeeseen lähetetyt vihjeet, proaktiivinen työ ja Project Arachnidissa analysoitu kuvamateriaali)
Nettivihjeessä analysoitujen kuvien ja lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin määrä vuosittain 2022 - 2024 (sis. Nettivihjeeseen lähetetyt vihjeet, proaktiivinen työ ja Project Arachnidissa analysoitu kuvamateriaali)

Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisemiseksi ja torjumiseksi toimiva Pelastakaa Lasten Nettivihje analysoi vuosittain valtavan määrän lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia. Materiaalin määrä on rajussa kasvussa. 

Vuosi 2024 ennätyksellinen Nettivihjeen työssä 

Vuonna 2024 Nettivihje analysoi yhteensä lähes 630 000 kuvaa ja videota, joista vajaan 470 000:n arvioitiin sisältävän lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia. Analysoidun materiaalin kokonaismäärä kasvoi 37 prosentilla vuodesta 2023, ja lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin määrä kasvoi edellisvuodesta 55 prosentilla.  

Kansainvälisestikin lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin määrä on suuressa kasvussa. Yli 50 maan vihjepalvelut yhteen kokoavan kansainvälisen INHOPE-vihjepalveluverkoston (Association of Internet Hotline Providers) vuoden 2024 vuosiraportti kertoo tästä karua kieltä. INHOPEn jäseninä olevat vihjepalvelut saivat viime vuonna tietoonsa lähes 2,5 miljoonaa vihjettä lapsiin verkossa kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta, mikä on merkittävä 218 prosentin kasvu edellisvuodesta. 

Lapsen itsestään ottama materiaali pääosassa 

Nettivihjeen viime vuonna vihjetyössään analysoimasta materiaalista 94 prosentissa oli lapsen itse itsestään ottamaa lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia (englanniksi self-generated child sexual abuse material).  

Kyseessä on tällöin kuva tai video, jossa lapsi esimerkiksi tekee itselleen seksuaalisia tekoja kameran edessä. Kuvassa tai videossa ei näy väkivallan tekijää, mutta tämä saattaa olla läsnä puhelimen tai muun laitteen välityksellä ja ohjata lasta toimimaan tietyllä tavalla.  

“Taustalla voi olla lapsen pakottamista, manipuloimista tai kiristämistä. Lapselle saatetaan myös tarjota palkkiota kuvista tai videoista. Tekijä tallentaa videopuhelun, mahdollisesti lapsen tietämättä, ja levittää materiaalin verkkoon”, kertoo Pelastakaa Lasten Nettivihjeen asiantuntija Mikko Ahtila

Toisinaan materiaali on otettu lapsen tai nuoren suostumuksellisessa suhteessa samanikäisen henkilön kanssa, mutta materiaali on vuotanut vahingossa ulkopuolisille tai kuvan vastaanottaja on tarkoituksella levittänyt sitä eteenpäin. 

Lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan on puututtava 

Vuoden 2024 aikana Nettivihjeeseen raportoitiin moninaisesti erilaisia lapseen kohdistuvan seksuaaliväkivallan muotoja. Lapset itse ilmoittavat muun muassa heihin kohdistuneesta groomingista, seksuaalisesta häirinnästä, alastonkuvilla kiristämisestä ja alastonkuviensa levittämisestä. 

”Väkivallaton lapsuus on jokaisen lapsen oikeus. Tämä edellyttää koko yhteiskunnalta sitoutumista: hallituksilla, teknologiayrityksillä, kansalaisjärjestöillä, opettajilla ja huoltajilla on velvollisuus suojella lapsia. Myös lasten omaa ääntä on tärkeä kuulla”, Mikko Ahtila sanoo.   


Tietoa Nettivihjeestä:  

Pelastakaa Lasten Nettivihje-toiminto on jo 23 vuoden ajan tehnyt työtä lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjumiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi erityisesti digitaalisissa ympäristöissä. Tavoitteena on edistää lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan kuvamateriaalin nopeaa poistumista netistä ja ennaltaehkäistä lasten ja nuorten joutumista seksuaaliväkivallan uhriksi.  

Nettivihjeeseen (www.nettivihje.fi) voi kuka tahansa ilmoittaa laittomaksi epäilemästään lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tai siihen liittyvästä toiminnasta. 

Yhteyshenkilöt

Mikko Ahtila, asiantuntija, Nettivihje, Pelastakaa Lapset ry, puh. 050 590 6259,  mikko.ahtila@pelastakaalapset.fi   

Elina Pitkäranta, viestinnän asiantuntija, Pelastakaa Lapset ry, puh. 050 349 4918,  elina.pitkaranta@pelastakaalapset.fi

Linkit

Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset on maailman johtava sitoutumaton lapsijärjestö ja lastensuojelun ammattilainen. Turvaamme jokaisen lapsen oikeuden elämään, suojeluun, oppimiseen ja osallisuuteen Suomessa ja maailmalla. Meillä on yli sadan vuoden kokemus lapsen oikeuksien edistämisestä. Tuomme lapset ja aikuiset yhteen rakentamaan pysyvästi parempaa tulevaisuutta. Koska lasten tulevaisuus alkaa nyt. 

pelastakaalapset.fi 

pelastakaa lapset logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pelastakaa Lapset ry

Toimeentulotuen kokonaisuudistuksella ei saa lisätä lapsiperheiden köyhyyttä25.3.2025 06:45:00 EET | Tiedote

Suomen köyhyydenvastainen verkosto EAPN-Fin ja verkoston lapsiperheköyhyystyöryhmä pitävät Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman toimeentulotuen kokonaisuudistusta valmistelevan työryhmän loppumuistiota erittäin huolestuttavana. Lapsiperheiden ja lasten näkökulmasta muistio sisältää useita kohtia, jotka uhkaavat perheiden hyvinvointia ja toimeentuloa sekä lapsen oikeuksien toteutumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye