Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Veronpalautus, pankkitilin esto – varo huijauksia

Jaa

”Sinulla on oikeus veronpalautukseen” tai ”Tilisi voidaan estää”, tällaisilla viesteillä suomalaisia huijataan nyt. Huijaukset ovat yhä uskottavampia, mutta viestin kieliasu tai muu yksityiskohta paljastaa huijauksen. Tunnistatko vaaran merkit?

Sähköpostin yksityiskohtien huolellinen tarkistaminen estää huijatuksi tulemisen.
Sähköpostin yksityiskohtien huolellinen tarkistaminen estää huijatuksi tulemisen.

Suomen Telemarkkinointiliiton Kilpi-sovellukseen raportoidaan jatkuvasti erilaisia huijausyrityksiä ja muita ei-toivottuja yhteydenottoja. Viime viikkoina aktiivisimmat huijaukset ovat koskeneet erityisesti veronpalautuksia ja pankkitilejä.

"Huijauksissa ei vedota vain tietämättömyyteen, vaan kiireeseen ja tunteisiin. Siksi niihin voi sortua kuka tahansa. Arjen kiireen keskellä moni voi tehdä hätiköityjä päätöksiä ja ajattelemattomasti klikata aidolta vaikuttavan huijausviestin linkkiä, ja juuri siihen huijarit luottavat”, kommentoi Suomen Telemarkkinointiliiton perustaja Arto Isokoski.

Huijarit hyödyntävät kiirettä ja tunteita

Verohallintona esiintyvät huijausviestit lupaavat palautuksia tarkalla euromäärällä – ”Sinulla on viela oikeus veronpalautukseen, jonka maara on 398,70 €”. Tämän viestin tunnistaa huijaukseksi esimerkiksi puuttuvista ääkkösistä.

Myös Nordean, Danske Bankin ja S-Pankin nimissä liikkuu runsaasti kalasteluviestejä. Yhteistä niille on kiireellisyyttä korostava sävy ja ohjaus linkkiin, jonka kautta vastaanottajaa kehotetaan kirjautumaan verkkopankkiin. Viestit voivat esimerkiksi väittää, että tilisi estetään ellei päivityksiä tehdä, tai että uusi viesti odottaa postilaatikossasi.

Myös ulkomailta tulevat soitot herättävät huolta. Huijauspuheluita on viime aikoina havaittu tulevan erityisesti Saksasta (+49), Hollannista (+31), Norjasta (+47), Isosta-Britanniasta (+44), Ruotsista (+46), Itävallasta (+43) ja Tanskasta (+45). Näissä huijausyrityksissä huijarit esittävät esimerkiksi erilaisia viranomaisia ja näin kalastelevat tietoja.

Nigerialaisista osoitteista on lisäksi lähetetty suomalaisille paljon viestejä, joissa väitetään Frances Connolly -säätiön lahjoittaneen miljoonien eurojen summia vastaanottajalle.

Häiritsevien yhteydenottojen viestitulva rasittaa monia

Kilpi-sovellus on tunnistanut myös monenlaisia muita häiritseviä yhteydenottoja. Esimerkiksi ilman vastaanottajan lupaa lähetettyjä lainatarjouksia ja -kilpailutuksia tulee tekstiviestitse. Viestien taustalla on usein väite siitä, että vastaanottaja olisi osallistunut kilpailuun verkossa ja antanut luvan tällaiseen markkinointiin.

Lisäksi suomalaisille kohdistetaan edelleen laittomia kasino- ja uhkapeliviestejä, kuten: ”Tuplaa rahasi nyt! Korkein voittoprosentti livenä, mutta ei kauaa. Älä missaa tilaisuutta – katso heti!” Tällaiset viestit ovat sekä häiritseviä että lainsäädännön vastaisia. Saman tyylisiä häiritseviä viestejä lähetetään myös aikuisviihdetarjouksina.

Kotimaista puhelinmyyntiä raportoidaan Kilpi-sovellukseen runsaasti. Tällaiset yhteydenotot ovat monelle ärsyttäviä ja voivat aiheuttaa epävarmuutta, jos soittojen taustaa ei pysty heti selvittämään.

Huijauksen kohteeksi joutumista voi välttää pysymällä valppaana ja tarkistamalla tuntemattomat viestit ja puhelut ennen niihin reagointia. Epäilyttävän numeron tai sähköpostiosoitteen voi tarkistaa Telemarkkinointikiellon hakupalvelussa osoitteessa www.telemarkkinointikielto.fi. Palvelusta selviää nopeasti, onko kyseessä tunnettu huijari.

Kilpi-sovellus auttaa estämään huijausviestit, -puhelut ja -sähköpostit jo ennen kuin ne tavoittavat käyttäjän. Sovellus perustuu reaaliaikaiseen, käyttäjien raportoimaan tietokantaan, joka päivittyy jatkuvasti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lisätietoja Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä

Suomen Telemarkkinointiliitto ry on kehittänyt Kilpi-sovelluksen, joka estää ei-toivotut yhteydenotot.

Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja roskapostit. Tämä tarkoittaa, että huijaus- ja puhelinmyyntipuhelut eivät enää edes hälytä puhelimessa. Lisäksi sovellus tunnistaa automaattisesti haitallisia linkkejä sisältävät huijaustekstiviestit ja spämmisähköpostit jo ennen niiden lukemista. Kilpi suojaa tehokkaasti myös tietojen ja tunnusten kalastelulta.

Sovellus perustuu dataan, jota kerätään ja kasvatetaan jatkuvasti. Kilpi-sovelluksen avulla voi nauttia huijausvapaasta ja puhelinmyynnittömästä puhelinajasta. Kilven voi ladata Google Play ja ja Apple Store sovelluskaupoista. Kilpeä on ladattu jo yli 100 000 kertaa. Kilpi tarjoaa sekä ilmaisen version että edistyneempiä ominaisuuksia sisältävän Premium-version.

Sovelluksen perustaja Arto Isokoski työskenteli Nokiassa 1995-2000 tuotekehitystehtävissä. Tämän jälkeen Kiinan markkinoihin erikoistunut Isokoski on toiminut useissa globaaleissa yrityksissä, kuten muun muassa perustamassaan TLD Registry Limited Oy:ssä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye