ELY-keskuksetELY-keskuksetELY-keskuksetELY-keskukset

Regionala LUMO-program som hjälp för att bekämpa förlusten av biologisk mångfald

Dela

Utformningen av de regionala LUMO-programmen har med finansiering från Priodiversity LIFE-projektet påbörjats i sju landskap: Södra Karelen, Kymmenedalen, Norra Österbotten, Norra Savolax, Satakunta, Egentliga Finland och Birkaland. LUMO-programmens mål är att stoppa minskningen av den biologiska mångfalden och vända utvecklingen i en positiv riktning på landskapsnivå. Programmen utarbetas under de kommande tre åren i samarbete med centrala intressegrupper i landskapen, och med beaktande av landskapens särdrag.

Skogslandskap.
Skogslandskap. Maija Mussaari

LUMO-programmen är regionala genomförandeplaner för den biologiska mångfalden som följer den nationella strategin för biologisk mångfald, i enlighet med den nya naturvårdslagen (2023). LUMO-programmens mål är att främja landskapens arbete för den biologiska mångfalden i samarbete med olika aktörer. LUMO-program utarbetas också i andra landskap utöver dem som ingår i projektet Priodiversity LIFE. Varje landskap svarar för innehållet i sitt eget LUMO-program. Inom Priodiversity LIFE-projektet har det  första året av arbetet med LUMO-programmen avslutats och tre år återstår. Syftet med den långa beredningstiden är att få med så många olika aktörer som möjligt i arbetet med programmet och dess genomförande. Under de första åren  görs kartor upp med befintlig naturinformation som grund. Informationen används sedan för att identifiera var utvecklingsbehoven i nätverket för biologisk mångfald finns. Förbättrade naturdata som ständigt preciseras skapar ökad förståelse för den värdefulla naturen i landskapen och betydelsen av de åtgärder som förbättrar respektive försämrar naturens tillstånd och den biologiska mångfalden.

I LUMO-programmen definieras åtgärder för biologisk mångfald för de områden där behovet av åtgärder är som störst. Genom att rikta åtgärderna eftersträvas verkningsfullhet och effektivt utnyttjande av resurser i arbetet för att trygga den biologiska mångfalden. På lång sikt stärks nätverken för den biologiska mångfalden. Genomförandet av åtgärderna som definierats i LUMO-programmen är frivilligt för markägarna.

Naturvårds- och restaureringsåtgärder påbörjas i mångfaldsklustren som identifierats av LUMO-programmen

Under sitt första verksamhetsår har Priodiversity LIFE -projektets arbete med LUMO-programmen samlat information om landskapens värdefulla natur och identifierat de viktigaste mångfaldsklustren i landskapen. Aktörerna inom projektet Priodiversity LIFE inleder planeringen av naturvårds- och restaureringsåtgärderna i de utvalda mångfaldsklustren som identifierats i LUMO-programmet. Åtgärderna omfattar bland annat återställande av våtmarker, restaurering av fågelvatten och små vattendrag samt skötsel av skogsmiljöer och vårdbiotoper.

I år inleds, tillsammans med intressegrupper, även planeringen och bearbetningen av långsiktiga åtgärder för att stoppa naturförlusten. Ett centralt mål är att snabbare rikta in frivilliga åtgärder till de mest värdefulla områdena. Målet är också att hitta och föreslå nya lösningar för att bevara naturobjektens mångfald.

Arbetet med LUMO-programmen utförs i regionalt samarbete

För att stoppa minskningen av den biologiska mångfalden bjuds hela landskapet in för att delta i LUMO-arbetet. LUMO-programmet har redan nu beretts i samarbete med intressegrupper och arbetet fortsätter med en ännu bredare sammansättning än hittills, bland annat genom regionala workshopar och evenemang. LUMO-programmens mål är att öka förståelsen för och uppskattningen av den biologiska mångfalden i det egna landskapet och att inspirera markägare och nya aktörer att delta i arbetet för att främja den biologiska mångfalden.

”LUMO-programmen är ett bra verktyg för att fördjupa det regionala samarbetet och vidta ännu mer effektfulla åtgärder för att förbättra tillståndet i naturen. Också informationsutbytet mellan olika regioners LUMO-program och kostnadseffektiv beredning är viktiga, och de möjliggörs av Priodiversity LIFE-projektet”, säger miljöråd Päivi Gummerus-Rautiainen från miljöministeriet.

Priodiversity LIFE-projektet erbjuder lösningar med vars hjälp vi kan stoppa naturförlusten. Projektet samlar en bred och mångsidig grupp engagerade aktörer som tillsammans har möjlighet att hitta de mest effektiva och kostnadseffektiva metoderna för att stoppa naturförlusten i Finland.  Priodiversity LIFE-projektet skapar förutsättningar för att göra bekämpningen av naturförlusten till en ny kompetens för finska företag och till att göra Finland till en internationell expert. Priodiversity LIFE-projektet koordineras av Forststyrelsens Naturtjänster.

Projektet har delfinansierats från Europeiska unionens LIFE-program. Materialets innehåll avspeglar skribenternas åsikter och Europeiska unionen eller CINEA åter sig inget ansvar för användningen av informationen i materialet.

Kontaktpersoner:

  • Södra Karelen och Kymmenedalen: biodiversitetskoordinator Pekka Heikkilä, NTM-centralen i Sydvästra Finland, tfn 0295 029 168, pekka.heikkila@ely-keskus.fi
  • Birkaland: biodiversitetskoordinator Tuulia Lahtinen, NTM-centralen i Birkaland, tfn 0295 036 192, tuulia.lahtinen@ely-keskus.fi
  • Norra Österbotten: biodiversitetskoordinator Jussi Jyväsjärvi, NTM-centralen i Norra Österbotten, tfn 0295 038 109, jussi.jyvasjarvi@ely-keskus.fi
  • Norra Savolax: biodiversitetskoordinator Mari Jäntti, NTM-centralen i Norra Savolax, tfn 0295 026 069, mari.jantti@ely-keskus.fi
  • Satakunta och Egentliga Finland: biodiversitetskoordinator Maija Mussaari, NTM-centralen i Egentliga Finland, tfn 0295 022 883, maija.mussaari@ely-keskus.fi

Nyckelord

Bilder

Skogslandskap.
Skogslandskap.
Maija Mussaari
Ladda ned bild

Andra språk

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

Honkajoen alueella on aloitettu selvitystyö Karvianjoen tilan parantamiseksi (Satakunta, Etelä-Pohjanmaa)14.4.2025 12:34:33 EEST | Tiedote

Karvianjoen päävesistössä Honkajoen alueella selvitetään keinoja, joilla voidaan parantaa Karvianjoen ekologista tilaa. Esiselvitys toteutetaan osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista. Esiselvityksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy, joka on kotimainen ympäristötutkimusten ja laboratoriopalveluiden ammattilainen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye