Juuan veet ja vaarat – Pohjois-Karjalan ensimmäinen Helmi-keskittymä
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on valmistellut alueellisen Helmi-METSO -yhteistyöryhmän kanssa maakunnan ensimmäisen Helmi-elinympäristöohjelmaan kuuluvan Juuan veet ja vaarat -keskittymän. Keskittymä nimettiin joulukuussa 2024. Juuassa sijaitsevan keskittymän tavoitteena on edistää ja jatkaa luonnontilan parantamista niin suojelualueilla kuin niiden ulkopuolella. Juuan veet ja vaarat -keskittymästä järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus Juuan kunnantalon valtuustosalissa tiistaina 15.4.2025 klo 18 alkaen.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on valmistellut alueellisen Helmi-METSO -yhteistyöryhmän kanssa maakunnan ensimmäisen Helmi-elinympäristöohjelmaan kuuluvan Juuan veet ja vaarat -keskittymän. Keskittymä nimettiin joulukuussa 2024.
Juuan veet ja vaarat -keskittymä sijaitsee pohjoiskarjalaisessa vaaramaisemassa, Vaara-Karjalassa ja sisältää Juuan kunnan alueen Pielisen länsipuolella. Juuan maisemia hallitsevat luode-kaakkosuuntaiset vaarat sekä soiden, metsien, pienvesien ja järvien mosaiikki. Emäksisten kivilajien ansiosta alueella on monimuotoisuuden kannalta arvokkaita lehtoja ja lettoja, vaarojen lakialueilla on edustavia vanhoja metsiä. Juuka on ollut lajiharrastajien suosiossa jo pitkään ja alueelta tunnetaan runsaasti harvinaista ja uhanalaista lajistoa, kuten kämmeköitä ja sammalia.
Ympäristöhallinto ja yksityiset maanomistajat ovat hoitaneet luonnonarvoltaan monipuolisia ja arvokkaita luonnonsuojelualueita Juuassa jo parinkymmenen vuoden ajan. Suojelualueiden lehtoja on hoidettu poistamalla varjostavia kuusia ja soiden vesitaloutta on ennallistettu täyttämällä ojia turpeella muun muassa Polvelassa ja Petrovaarassa. Metsäalan yhtiöt ja organisaatiot sekä ELY-keskus ovat toteuttaneet luonnonhoitoa suojelualueiden ulkopuolella, muun muassa purokunnostuksia Vepsänjoella sekä kalataloudellisia kunnostuksia Juuanjoella ja Vaikkojoella.
Keskittymän tavoitteena on edistää ja jatkaa luonnontilan parantamista niin suojelualueilla kuin niiden ulkopuolella ja erityisesti toteuttaa toimia yhteistyössä paikallisten toimijoiden kesken laajemman vaikuttavuuden saavuttamiseksi. Juuassa on myös perustettu uusia luonnonsuojelualueita, muun muassa Juuanharjun Helmi sekä Haukisuon Helmi, joka perustettiin ensimmäisenä Helmi-ohjelman soidensuojelualueena Suomessa. Lähteiden, lettojen ja purojen luonnonhoidon tarvetta on tunnistettu monin paikoin, joten elinympäristöjen tilan parantamisessa töitä riittää.
Yleisötilaisuus Helmi-keskittymästä
Juuan veet ja vaarat -keskittymästä järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus Juuan kunnantalon valtuustosalissa tiistaina 15.4.2025 klo 18 alkaen. Tilaisuudessa esitellään Juuassa suunniteltuja ja jo toteutettuja luonnonhoidon toimia sekä pohditaan yhteistyön mahdollisuuksia eri toimijoiden kesken. Tervetuloa kuulolle ja keskustelemaan. Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä.
Valtakunnallisen Helmi-ohjelman tavoitteet
Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen Helmi-elinympäristöohjelmasta vuonna 2021, minkä jälkeen ohjelmaa on toteutettu ympäri Suomea. Helmi-ohjelman päätavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesiä ja rantaluontoa. Helmi-ohjelmassa on asetettu vuoteen 2030 ulottuvat määrälliset ja laadulliset tavoitteet elinympäristöjen kunnostukselle ja hoidolle sekä suojelualueilla että niiden ulkopuolella.
Yksi Helmi-ohjelman toimenpiteistä on määritellä Helmi-keskittymiä, jotka ovat maakunnallisesti monimuotoisuuden kannalta tärkeiksi tunnistettuja seutuja. Helmi-keskittymän alueella kannustetaan alueellisia toimijoita sekä maanomistajia yhdessä suunnittelemaan ja kohdentamaan toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden kannalta mahdollisimman hyvin toisiaan tukeviksi ja vaikuttaviksi kokonaisuuksiksi. Helmi-keskittymä ei aiheuta maankäytön rajoituksia maanomistajille. Kaikki Helmi-ohjelman toimintaan osallistuminen on aina vapaaehtoista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaija Eisto
Luonnonsuojeluasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 146
Etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Saara Heräjärvi
Johtava asiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 189
Etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Yhteystiedot
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Maaseuturahoitus luo uusia työpaikkoja Pohjois-Karjalan maaseudulle – katsaus vuoteen 20242.4.2025 09:03:31 EEST | Tiedote
Maaseuturahoitus vauhditti uusien työpaikkojen syntymistä Pohjois-Karjalassa. Viime vuonna rahoitetut yrityshankkeet toivat arviolta 48 uutta työpaikkaa, ja maatalous tarjoaa edelleen mahdollisuuksia uusille yrittäjille. Vuonna 2024 hankkeiden aiheina korostuivat huoltovarmuus ja varautuminen.
Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen vuosikatsaus v. 202425.3.2025 14:41:37 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus saavutti viime vuoden tulostavoitteet hyvin. ELY-keskusten toimintaa ohjaavat neljä yhteistä tavoitetta: lisäämme elinvoimaa, toteutamme kestävää ja puhdasta siirtymää, edistämme varautumista ja kokonaisturvallisuutta, sekä turvaamme hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.
Pohjois-Karjalassa oli helmikuussa 11 107 työtöntä25.3.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli helmikuun lopussa 11 107 työtöntä työnhakijaa, 1 086 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuna oli 1 104. Lomautettujen määrä vähentyi 66 henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna.
Helmikuu oli Pohjois-Karjalassa keskimääräistä lämpimämpi24.3.2025 13:32:50 EET | Tiedote
Kuukauden keskilämpötila oli noin 3,7 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Vedenkorkeudet olivat maakunnan isoissa vesistöissä vielä matalalla. Lunta satoi keskimääräistä vähemmän. Jäänpaksuudesta suuri osa oli edelleen teräsjäätä.
Järvi-Suomen vesistöihin 1,3 miljoonaa euroa5.3.2025 11:18:58 EET | Tiedote
Järvi-Suomen vesistöjen kunnostamiseen myönnettiin viime vuonna 1,3 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta ns. JÄSMY-teemahaun kautta. Rahoituksen sai kuusi hanketta, joista viisi sijaitsee osin Pohjois-Karjalassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme