Partakorppikotkien onnistunut lisääntyminen Korkeasaaressa edistää lajin suojelua
Korkeasaaren partakorppikotkien pesässä sirkuttaa kuukauden ikäinen poikanen. Vanhemmat ovat kokeneita, sillä tämä on niiden viides peräkkäinen onnistunut pesintä. Untuvikolle on luvassa tärkeä rooli lajinsa suojelussa ja paluussa Euroopan vuoristoalueille.

Partakorppikotkavanhemmat hautoivat vuorotellen lähes kahden kuukauden ajan, kunnes maaliskuun alussa munasta kuoriutui harmaa untuvikko. Nyt naaras ja koiras vievät pesäluolaan luisia lihanpaloja ja kokonaisia pieniä ruokaeläimiä, joista ne irrottavat lihan ja tarjoilevat sen poikasensa nokkaan. Toinen vanhemmista pysyttelee pesällä lämmittämässä poikasta.
”Annamme vanhemmille rauhan hoitaa itse poikasensa ja seuraamme pesäkamerasta, että kaikki sujuu hyvin. Poikanen on vahva ja kooltaan jo kolmanneksen aikuisen koosta. Todennäköisesti poikanen lähtee meiltä luonnonkantaa vahvistamaan, kuten kolme edellistä sisarustaan”, kertoo eläintenhoitaja Jonne Stenroth.
Poikasen tulevaisuudesta päättää Euroopan eläintarhojen suojeluohjelmasta vastaava lajikoordinaattori. Partakorppikotkien kasvattamiseen osallistuu yli 40 eläintarhaa, joissa on kuoriutunut tänä keväänä vain 25 poikasta. Niistä suurin osa siirretään luontoon lajin elinalueille. Muutamat poikaset jäävät kasvamaan eläintarhoihin ja niistä tulee aikanaan luontoon palautettavien lintujen vanhempia.
Partakorppikotkien luontoonpalautus on suojelun menestystarina. Laji hävisi Alpeilta viime vuosisadan alussa vainojen seurauksena. Alppien nykyinen noin 300 partakorppikotkan populaatio on kokonaan lähtöisin eläintarhoista luontoon palautetuista linnuista ja niiden jälkeläisistä. Partakorppikotka lisääntyy hitaasti, sillä linnut ovat sukukypsiä vasta noin kuuden vuoden iässä ja pesivä pari saa yleensä vain yhden poikasen vuodessa. Partakorppikotka luokitellaan Euroopassa vaarantuneeksi lajiksi.
Korkeasaari on tukenut partakorppikotkien suojelua Vulture Conservation Foundationin kautta vuodesta 2015. Viime vuoden hanketuki ohjattiin uuden luontoonpalautuspaikan valmisteluun Bulgariaan. Korkeasaaresta on palautettu partakorppikotkia Saksan Alpeille, Andalusiaan, Korsikalle ja Ranskan Alpeille.
Yhteyshenkilöt
Hanna-Maija LahtinenKuraattoriKorkeasaaren eläintarha
Eläintenhoidon ja suojelun toiminto
Mari LehmonenViestinnän asiantuntijaKorkeasaaren eläintarha
viestintä, mediavierailujen ja haastatteluiden järjestäminen
Kuvat




Linkit
Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.
Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.
Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaari aloittaa erittäin uhanalaisen kirvelilattakoin suojelun16.4.2025 13:34:15 EEST | Tiedote
Erittäin uhanalainen kirvelilattakoi on tänä vuonna noussut otsikoihin Helsingissä, sillä sen elinalue Lapinlahden puistossa vaatii erityistä huomiota. Korkeasaari lähtee mukaan kirvelilattakoin suojeluun yhteistyössä Helsingin Sataman kanssa tavoitteenaan turvata lajin elinmahdollisuudet Helsingissä. Varoja suojeluun kerätään Pääsiäissaari-tapahtumassa, jossa teemana on tänä vuonna lähiluonto.
Korkeasaari käynnistää kaksi uutta elinympäristöjen suojeluhanketta3.3.2025 16:21:01 EET | Tiedote
Kaksi erittäin uhanalaista eläinlajia saa tukijakseen Korkeasaaren eläintarhan. Brasilian sademetsissä elävän kultatamariinin ja Kazakstanin aroille palautetun kulaanin suojeluhankkeissa keskeistä on elinympäristöjen ennallistaminen. Elinympäristöjen muuttuminen on maailmanlaajuisesti suurin eläinlajien uhanalaisuuden syy. Korkeasaari on aiemminkin panostanut elinympäristöihin, viimeisimpänä Madagaskarin metsien suojeluun.
Korkeasaaren karhut heräilivät lumileikkeihin20.2.2025 15:14:20 EET | Tiedote
Korkeasaaren karhut ovat heränneet ja kömpineet tänään pesästään ihmettelemään lunta. Karhut vetäytyivät talviunille viime syksynä loka-marraskuun vaihteessa ja saavat nyt unilta herättyään halutessaan ulkoilla päivittäin.
Korkeasaari Zoo’s Bears Have Awakened from Hibernation20.2.2025 15:14:20 EET | Press release
Bears of Helsinki's Korkeasaari Zoo have awakened and emerged from their den today to explore the snow. They went into hibernation last fall at the turn of October and November and can now go outdoors daily if they wish after waking up.
Korkeasaari jälleen vapaa-ajankohteiden ykkönen19.12.2024 11:09:26 EET | Tiedote
Suomalaiset arvioivat Korkeasaaren eläintarhan tänäkin vuonna kokonaismielikuvaltaan parhaaksi vapaa-ajankohteeksi Taloustutkimuksen Vapaa-ajankeskusten imagot -tutkimuksessa. Korkeasaari on pitänyt tutkimuksessa kokonaismielikuvien ykkössijaa lähes koko 2020-luvun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme