Korkeasaari aloittaa erittäin uhanalaisen kirvelilattakoin suojelun
Erittäin uhanalainen kirvelilattakoi on tänä vuonna noussut otsikoihin Helsingissä, sillä sen elinalue Lapinlahden puistossa vaatii erityistä huomiota. Korkeasaari lähtee mukaan kirvelilattakoin suojeluun yhteistyössä Helsingin Sataman kanssa tavoitteenaan turvata lajin elinmahdollisuudet Helsingissä. Varoja suojeluun kerätään Pääsiäissaari-tapahtumassa, jossa teemana on tänä vuonna lähiluonto.

Kirvelilattakoi (Depressaria chaerophylli) on Suomessa erittäin uhanalainen ja luonnonsuojelulain mukaan erityisesti suojeltava ruskeankirjava perhonen. Sillä on Suomessa vain kolme tunnettua elinaluetta Helsingissä, Inkoossa ja Kaarinassa. Esiintymät keskittyvät perhostoukan ravintonaan käyttämän mukulakirvelin kasvupaikoille.
Kirvelilattakoin uhanalaisuuteen johtaneita ja sitä edelleen uhkaavia syitä ovat rakentaminen ja avoimien alueiden umpeen kasvaminen. Yksi lajin esiintymistä sijaitsee Helsingissä Lapinlahden puistossa alueella, jonka eteläreunaan suunnitellaan tunnelia sataman autoliikenteelle.
”Ihminen muuttaa lajien elinympäristöä ja maankäytön muutokset ovat yleisin syy luontokatoon. Haluamme kehittää kirvelilattakoin suojelukeinoja nykyisen elinympäristön ulkopuolella ja turvata yhdessä Helsingin Sataman kanssa lajin elinmahdollisuuksia. Tämä on Korkeasaaren ensimmäinen hyönteisiin ja lähiluontoon keskittyvä suojeluhanke”, kertoo Nina Trontti, Korkeasaaren eläintarhan eläintenhoidon ja suojelun johtaja.
Korkeasaaren tavoitteena on tehdä tänä vuonna kirvelilattakoin suojelusuunnitelma ja laatia lajin kasvattamiseen liittyvät ohjeet. Korkeasaaren tekemät suojelutoimet tapahtuvat eläintarhan alueella.
Helsingin Sataman tavoitteena on turvata kirvelilattakoin elinmahdollisuudet Lapinlahden puistossa. Tähän pyritään mm. lisäämällä puistoon merkittäviä määriä mukulakirveliä kylvöin ja täydennysistutuksin monivuotisen istutussuunnitelman mukaisesti. Suunnitelman tavoitteena on varmistaa, että mukulakirvelin kasvualueita esiintyy puistossa riittävästi, jotta kirvelilattakoin elinympäristö ei heikkene.
Korkeasaari kerää varoja aloittamaansa kirvelilattakoin suojelutyöhön Pääsiäissaari-tapahtumassa, jossa jokaisesta pääsylipusta ohjataan euro hankkeelle. Pääsiäisen aikaan Korkeasaaressa järjestettävän koko perheen tapahtuman teemana on lähiluonto. Ohjelmassa on mm. auringonkukkien istutusta, luonnonvaraisen eläimen avuntarpeen tunnistusta, ötököihin tutustumista sekä kasvomaalausta ja pääsiäismunajahtia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nina TronttiEläintenhoidon ja suojelun johtajaKorkeasaaren eläintarha
Puh:+358 50 511 8118nina.trontti@korkeasaari.fiMari LehmonenViestinnän asiantuntijaKorkeasaaren eläintarha
viestintä, mediavierailujen ja haastatteluiden järjestäminen
Kuvat
Linkit
Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.
Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.
Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha
Partakorppikotkien onnistunut lisääntyminen Korkeasaaressa edistää lajin suojelua8.4.2025 11:21:43 EEST | Tiedote
Korkeasaaren partakorppikotkien pesässä sirkuttaa kuukauden ikäinen poikanen. Vanhemmat ovat kokeneita, sillä tämä on niiden viides peräkkäinen onnistunut pesintä. Untuvikolle on luvassa tärkeä rooli lajinsa suojelussa ja paluussa Euroopan vuoristoalueille.
Korkeasaari käynnistää kaksi uutta elinympäristöjen suojeluhanketta3.3.2025 16:21:01 EET | Tiedote
Kaksi erittäin uhanalaista eläinlajia saa tukijakseen Korkeasaaren eläintarhan. Brasilian sademetsissä elävän kultatamariinin ja Kazakstanin aroille palautetun kulaanin suojeluhankkeissa keskeistä on elinympäristöjen ennallistaminen. Elinympäristöjen muuttuminen on maailmanlaajuisesti suurin eläinlajien uhanalaisuuden syy. Korkeasaari on aiemminkin panostanut elinympäristöihin, viimeisimpänä Madagaskarin metsien suojeluun.
Korkeasaaren karhut heräilivät lumileikkeihin20.2.2025 15:14:20 EET | Tiedote
Korkeasaaren karhut ovat heränneet ja kömpineet tänään pesästään ihmettelemään lunta. Karhut vetäytyivät talviunille viime syksynä loka-marraskuun vaihteessa ja saavat nyt unilta herättyään halutessaan ulkoilla päivittäin.
Korkeasaari Zoo’s Bears Have Awakened from Hibernation20.2.2025 15:14:20 EET | Press release
Bears of Helsinki's Korkeasaari Zoo have awakened and emerged from their den today to explore the snow. They went into hibernation last fall at the turn of October and November and can now go outdoors daily if they wish after waking up.
Korkeasaari jälleen vapaa-ajankohteiden ykkönen19.12.2024 11:09:26 EET | Tiedote
Suomalaiset arvioivat Korkeasaaren eläintarhan tänäkin vuonna kokonaismielikuvaltaan parhaaksi vapaa-ajankohteeksi Taloustutkimuksen Vapaa-ajankeskusten imagot -tutkimuksessa. Korkeasaari on pitänyt tutkimuksessa kokonaismielikuvien ykkössijaa lähes koko 2020-luvun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme