Etelä-Savon ELY-keskus valvoo kyberturvallisuuslakia vesihuollon ja jätehuollon osalta
Kyberturvallisuuslaki astui voimaan 8.4.2025. Lain valvonnasta vastaavat eri toimialakohtaiset viranomaiset. Etelä-Savon ELY-keskus valvoo lakia vesihuollon (juomavesi ja jätevesi) sekä jätehuollon osalta. Lain soveltamisalaan kuuluvien toimijoiden tulee ilmoittautua toimijaluetteloon kuukauden kuluessa, eli viimeistään 8.5.2025. Ilmoittautuminen tapahtuu toimialoille annettavan ohjeistuksen mukaisesti.

Kyberturvallisuuslaki toimeenpanee EU:n kyberturvallisuusdirektiivin (NIS2), jonka tarkoituksena on vahvistaa kyberturvallisuutta koko EU:n alueella, erityisesti kriittisillä toimialoilla. Suomessa sen valvonnasta vastaavat toimialakohtaisesti Traficom, Energiavirasto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, Etelä-Savon ELY-keskus, Ruokavirasto, Valvira ja Fimea.
Direktiivi velvoittaa myös kansallisen CSIRT-yksikön (Computer Security Incident Response Team) perustamiseen. CSIRT-yksikön tehtävinä on reagoida tietoturvaloukkauksiin ja tutkia niitä. Suomessa nämä toiminnot sijoitetaan Traficomin alaisuudessa toimivaan Kyberturvallisuuskeskukseen. Yksikkö koordinoi myös kansainvälistä tiedonjakoa EU:n suuntaan ja voi toimia kyberturvallisuustietojen vapaaehtoisen jakamisjärjestelmän koordinaattorina.
Lain keskeisimpinä vaatimuksina soveltamisalaan kuuluvien yritysten on jatkossa arvioitava ja hallittava niiden käyttämiin viestintäverkkoihin ja tietojärjestelmiin kohdistuvia riskejä. Myös mahdollisista tietoturvapoikkeamista tulee jatkossa ilmoittaa viipymättä valvovalle viranomaiselle.
Kyberturvallisuuslaki ja vesihuoltosektori
Vesihuoltosektorilla (juomavesi ja jätevesi) laki koskee noin kolmeakymmentä suurinta laitosta. Lain velvoitteisiin valmistautumista on laitoksilla tehty aktiivisesti jo jonkin aikaa, ja vesihuollon kyberturvallisuuden parantamiseksi on laadittu oppaita ja työkaluja.
Maa- ja metsätalousministeriö osoitti vesihuollon kyberturvallisuuden ja toimintavarmuuden parantamiseen avustusmäärärahoja yli kaksi miljoonaa euroa vuonna 2023. Näillä avustusrahoilla on tuettu vesihuoltolaitosten kyberturvallisuushankkeita ja kyberturvallisuustyökalujen kehittämistä.
Suomessa on yli tuhat vesihuoltolaitosta, eli lain velvoitteet koskevat suoraan vain pientä osaa laitoksista. Myös pienemmillä laitoksilla on kyberturvallisuustyötä tehty ja laissa kirjattujen riskienhallintatoimenpiteiden tekeminen myös pienemmillä laitoksilla on suositeltavaa ja tärkeää.
Kyberturvallisuuslaki ja jätehuoltosektori
Jätehuolto lisättiin uutena toimialana NIS2-direktiivin päivityksen myötä, joten sen valmistautuminen ei ole yhtä pitkällä kuin vesihuollossa. Tärkeimmät toiminnot saadaan kuitenkin toteutettua, ja järjestelmiä sekä ohjeistusta kehitetään jatkuvasti. Jätehuoltosektori on paljon hajanaisempi kuin muut lain piiriin kuuluvat toimialat. ELY-keskuksien valvomia toimijoita on noin neljäsataa, mutta toimiala sisältää myös paljon pieniä toimijoita (jätehuoltorekisterissä noin 4000 jätteenkuljettajaa). Pienet toimijat eivät suoraan kuulu lain soveltamisalaan, kuitenkin heillekin tulee vaatimuksia alihankintaketjujen kautta isommilta toimijoilta.
Soveltamisalaan kuuluvia toimijoita on tunnistettu tällä hetkellä noin viisikymmentä, mutta lisäksi on lukuisia toimijoita, jotka ovat kokonsa puolesta lähellä soveltamisalaan kuulumista sekä useamman toiminta-alan piiriin kuuluvia toimijoita, kuten jätteenpolttolaitoksia. Jätehuoltosektorilla on myös jonkun verran kansainvälistä toimintaa harjoittavia yrityksiä, joihin liittyy omat haasteensa valvonnan suhteen.
Yhteyshenkilöt
Ilkka Juvaryhmäpäällikö / johtava varautumisasiantuntijavesihuolto
Puh:0295 021 400ilkka.juva@ely-keskus.fiTimo Siiskonenympäristönsuojelun asiantuntija
jätehuolto
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut16.4.2025 14:18:44 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut keskimääräistä aikaisemmin. Ensimmäiset kaksi valkoposkihanhea havaittiin perjantaina 7.3. Turun Ruissalossa. Kuluvan jakson suurin muuttoaalto koettiin sunnuntaina 13.4., jolloin useassa havaintopisteessä laskettiin yli 3 000 muuttavaa valkoposkihanhea. Helsingin Kivikossa laskettiin suurin määrä, 3 630 muuttavaa hanhea.
Honkajoen alueella on aloitettu selvitystyö Karvianjoen tilan parantamiseksi (Satakunta, Etelä-Pohjanmaa)14.4.2025 12:34:33 EEST | Tiedote
Karvianjoen päävesistössä Honkajoen alueella selvitetään keinoja, joilla voidaan parantaa Karvianjoen ekologista tilaa. Esiselvitys toteutetaan osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista. Esiselvityksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy, joka on kotimainen ympäristötutkimusten ja laboratoriopalveluiden ammattilainen.
Näppi T & N Oy:n kiviaineksen ottamistoiminnan laajennusta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.4.2025 09:13:44 EEST | Tiedote
Näppi T & N Oy suunnittelee kalliokiviainesten ottamistoiminnan laajentamista Eurajoen kunnan ja Rauman kaupungin alueella.
Kangasjärven tuulivoimahankkeelle arviointiohjelmalausunto14.4.2025 08:46:53 EEST | Tiedote
Neoen Renewables Finland Oy suunnittelee Kangasjärven tuulivoimahankkeen rakentamista Pyhäjärven, Pihtiputaan ja Keiteleen kuntiin noin 10 600 hehtaarin alalle.
Pohjois-Suomen Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankehaku on avoinna 14.4.–15.9.2025 Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Kainuussa11.4.2025 11:23:31 EEST | Tiedote
Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) toimintalinjan 5 "Sosiaalisten innovaatioiden Suomi" erityistavoitteessa 5.1 tuetaan lastensuojelun piirissä olevien sekä etenkin kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten elämäntilannetta ja pärjäämistä. Tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten tarpeista lähteviä, helposti saavutettavia tukitoimia ja palveluja, joita tuotetaan paikallisesti lapsia ja nuoria kuunnellen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme