Työterveyslaitoksen tutkimuskatsaus: huhtikuu 2025
Tässä tutkimuskatsauksessa on esitelty tiiviisti kuusi tuoreinta tutkimusta Työterveyslaitoksen tutkijoilta. Niissä on tarkasteltu esimerkiksi työhyvinvoinnin tukemista turvallisuuskriittisillä aloilla, osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevien fyysistä työkuormitusta ja sitä, miten reilu, vihreä työpaikka toteutetaan. Tutkimuskatsauksen avulla pääset nopeasti ajan tasalle tuoreista tutkimusjulkaisuista.
Työterveyslaitoksen uutinen 9.4.2025
Tähän tutkimuskatsaukseen on koottu tiiviisti Työterveyslaitoksen tutkijoiden tuoreimmat tutkimusjulkaisut – katsaus ilmestyy noin kerran kuussa. Toivomme, että tutkimustietoamme hyödynnetään laajasti suomalaisen työelämän kehittämisessä.
Huhtikuun tutkimuskatsauksen sisällys
- Työhön osallistuminen edellyttää laajempia toimia kuin työkyvyttömyysriskien hallintaa
- Johto ohjaa koko organisaatiota kohti reilua, vihreää työpaikkaa
- Yhteiset toimintapolitiikat ja sitoutuminen ovat avainasemassa työkykykoordinaatiossa
- Turvallisuuskriittisillä aloilla hyvinvointia voi tukea kriisissä työkuormituksen hallinnalla
- Työaika väheni, mutta fyysinen työkuormitus säilyi osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirryttäessä
- Ensihoitajien työkykyä voidaan ylläpitää ja tukea ennakoivasti FirstFit-menetelmällä
Tutustu tutkimuksiin alla tai lataa katsaus pdf-muodossa (liitteenä).
1. Työhön osallistuminen edellyttää laajempia toimia kuin työkyvyttömyysriskien hallintaa
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin laajoilla rekisteriaineistoilla työkyvyn ja työhön osallistumisen välistä yhteyttä väestössä sekä osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien palvelu- ja etuuspolkuja.
Tulokset osoittivat, että työhön osallistumiseen vaikuttavat yhtäaikaisesti monet taustatekijät, kuten ikä, koulutus, sosiaaliset suhteet ja työmarkkinatilanne. Terveys oli keskeinen tekijä erityisesti osatyökykyisillä ja pitkäaikaistyöttömillä. Työttömien erilaiset taustat ja työmarkkinahistoriat sekä vaihtelevat elämäntilanteet pitäisi pystyä huomioimaan paremmin nykyisissä palvelujärjestelmissä. Työkyvyttömyyden ehkäisemisen lisäksi olisi tarkasteltava työkykyä edistäviä tekijöitä.
Työterveyslaitos toteutti tämän tutkimuksen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa Työkykyohjelman laajennushankkeessa, osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
Julkaisu: Henriksson et al. (2025). Työkyvyn ja työhön osallistumisen kokonaisvaltainen tarkastelu ja palvelu- ja etuusjärjestelmän reunaehdot, Tutkimustuloksia päätöksenteon tueksi. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2025:5. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-8681-7
Julkaisun tyyppi: Hankkeen loppuraportti
2. Johto ohjaa koko organisaatiota kohti reilua, vihreää työpaikkaa
Työpaikat ovat keskeinen vipuvarsi toteuttaa kokonaisvaltaista kestävyysmurrosta. Siksi on tärkeä ymmärtää, millainen on reilu ja vihreä työpaikka ja miten sitä voi toteuttaa. Reilu, vihreä työpaikka edistää ympäristön kestävyyttä ja huolehtii samalla työntekijöiden hyvinvoinnista.
Tutkimuksessa määriteltiin reilun, vihreän työpaikan piirteitä ja sen toteuttamiseen vaikuttavia tekijöitä. Tässä käytettiin inhimillisten tekijöiden viitekehystä. Tulosten mukaan reilun ja vihreän työpaikan toteutuksessa tulee kokonaisvaltaisesti arvioida työn piirteitä sekä yksilöiden, ryhmien ja organisaation toiminnan vaikutuksia muutoksessa onnistumiseen. Määrätietoinen johtaminen, tietoisuuden herättäminen, osaamisen kasvattaminen ja yhteisesti sovitut toimintamallit edistävät muutosta.
Tutkimus tarjoaa suosituksia, joilla voidaan edistää reilua ja vihreää työpaikkaa.
Julkaisu: Teperi, A. M., Lyytimäki, J., Heikkilä, T., Malve-Ahlroth, S., Mervaala, E., Ratinen, I., & Thatcher, A. (2025). What does it take to make a workplace just and green?. European Journal of Workplace Innovation, 9(1 & 2), 163–191. https://doi.org/10.46364/ejwi.v9i1.1409
Julkaisutyyppi: Vertaisarvioitu kansainvälinen tutkimusartikkeli
3. Yhteiset toimintapolitiikat ja sitoutuminen ovat avainasemassa työkykykoordinaatiossa
Tässä kysely- ja haastatteluaineistoja integroineessa monimenetelmätutkimuksessa tarkasteltiin, mitkä tekijät edistivät ja toisaalta hankaloittivat työkykykoordinaation (case management) toteuttamista. Useilla eri sektoreilla työskennelleet koordinaattorit jakoivat case managementin ihanteen keskeiset arvot ja toimintatavat, kuten asiakaslähtöisyyden ja palveluiden räätälöinnin asiakkaan tarpeeseen.
Näistä pyrkimyksistä huolimatta eri sektoreilla oli käytännössä hyvin vaikeaa ylittää hallinnollisia ja organisatorisia rajoja. Tulokset korostavat yhteisten toimintapolitiikkojen ja käytäntöjen sekä organisaatioiden sitoutumisen tarpeellisuutta. Ne edistävät pitkäaikaista yhteistyötä työkyvyn ja uudelleentyöllistymisen tuessa.
Julkaisu: Juvonen-Posti, P., Nevala, N. & Kaleva, S. (2025). Realising the case management ideal in multi organisational coordination work to support work ability and (re)employment in Finland. Journal of Occupational Rehabilitation. https://doi.org/10.1007/s10926-025-10274-7
4. Turvallisuuskriittisillä aloilla hyvinvointia voi tukea kriisissä työkuormituksen hallinnalla
Tässä sateenvarjokatsauksessa selvitettiin vaikuttavimpia keinoja, joilla hoito-, ensihoito- ja pelastusalan työntekijöiden hyvinvointia voidaan tukea työkuormituksen hallinnan strategioilla ulkoisten kriisien aikana.
Tulokset osoittivat, että turvallisuuskriittisillä aloilla työntekijöiden hyvinvointia voidaan tukea erilaisilla sekä työtä muokkaavilla että työntekijöiden voimavaroja vahvistavilla keinoilla. Tällaisia vaikuttavia keinoja ovat erityisesti selkeä ja tilanteeseen soveltuva johtaminen ja tiedonkulku, käytännön kriisitilanteen taitojen harjoittelu sekä hyvinvointia ja mielenterveyttä tukevat psykologiset interventiot.
Jotta työntekijöiden hyvinvointia voidaan erilaisilla työkuormituksen hallintakeinoilla vahvistaa ulkoisten kriisien aikana, on tärkeää, että työpaikoilla on ennakkoon kehitetty suunnitelma niiden toteuttamiseksi.
Julkaisu: Karhula, K., Halonen, J., Mänttäri, S., Punakallio, A., Puttonen, S., Sihvola, M., Säynäjäkangas, P. & Sallinen, M. (2025). Supporting the well-being of nurses, paramedics, and firefighters during external crises by managing workload: an umbrella review. Industrial Health, 2024–0211. https://doi.org/10.2486/indhealth.2024-0211
Julkaisutyyppi: Vertaisarvioitu kansainvälinen tutkimusartikkeli
5. Työaika väheni, mutta fyysinen työkuormitus säilyi osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirryttäessä
Tässä kysely- ja rekisteriaineistoon perustuvassa tutkimuksessa tarkasteltiin osatyökyvyttömyyseläkeläisten fyysistä työkuormitusta ja heidän työssä jatkamistaan sekä näissä kuormitustekijöissä tapahtuneita muutoksia ennen osatyökyvyttömyyseläkettä ja sen aikana.
Suurimmalla osalla kokemus työn fyysisestä kuormittavuudesta pysyi ennallaan osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirryttäessä. Noin viidenneksellä työn fyysinen kuormittavuus laski korkeasta vähäiseksi ja noin 15 prosentilla laski työn fyysinen rasittavuus. Kuormitustekijöiden muutoksilla ei havaittu yhteyttä myöhempään täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen.
Vaikka osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirryttäessä työaika väheni, muutokset työn kuormittavuuskokemuksissa olivat vähäisiä ja merkittävä osuus osatyökyvyttömyyseläkeläisistä (41 prosenttia) koki työkuormituksensa edelleen rasittavaksi. Työolojen muokkaaminen saattaa olla tarpeen niille osatyökyvyttömyyseläkkeellä oleville, jotka kokevat työnsä fyysisesti vaativaksi.
Julkaisu: Wallius, M-A., et al. (2025). Are changes in perceived physical workload and strenuousness of work among partial disability pensioners associated with full disability pension? Scandinavian Journal of Public Health. Online first. https://doi.org/10.46364/ejwi.v9i1.1409
Julkaisutyyppi: Vertaisarvioitu kansainvälinen tutkimusartikkeli
6. Ensihoitajien työkykyä voidaan ylläpitää ja tukea ennakoivasti FirstFit-menetelmällä
Ensihoitajan työ vaatii riittäviä fyysisiä valmiuksia ja työkykyä. Siksi tarvitaan valtakunnallisesti yhtenäisiä menetelmiä ensihoitajien fyysisen toimintakyvyn arviointiin ja seurantaan. Tässä raportissa tarkasteltiin Työterveyslaitoksen ja ensihoitoalan toimijoiden yhdessä kehittämän FirstFit-menetelmän sisällön ja ohjeistuksen jatkokehitystä. Raportissa selvitettiin ensihoitajien fyysisen toimintakyvyn testitulosten yhteyttä muun muassa koettuun työkykyyn, terveyteen, tapaturmiin ja sairauspoissaoloihin.
Hankkeessa laadittiin ensihoitajien toimialakohtaiset viitearvot, jotka osoittivat ensihoidon työntekijöiden olevan keskimäärin kohtalaisessa tai hyvässä kunnossa verrattuna väestötasoon. FirstFit-testien yhteydessä toteutettu kyselytutkimus osoitti myös, että koettu ensihoitajien hyvä työkyky ja terveys olivat yhteydessä parempiin fyysisen toimintakyvyn testituloksiin.
Samoin menetelmä todettiin päteväksi arvioimaan ensihoitotyössä tarvittavia fyysisen toimintakyvyn osa-alueita. Menetelmän testistöön sisältyvät harjoitusliikkeet havaittiin tärkeiksi tapaturmien ja tuki- ja liikuntaelinoireiden ennaltaehkäisyssä.
Edelleen kehitetty FirstFit-menetelmä soveltuu ennaltaehkäisevästi toiminta- ja työkyvyn tarkasteluun ja tukemiseen ensihoitajilla, mutta myös muilla aloilla, joiden työntekijöillä on nostamiseen ja kantamiseen liittyvää fyysistä kuormitusta.
Julkaisu: Punakallio, A., Halonen, J., Säynäjäkangas, P. & Vuokko, A. (2025). FirstFit 2: FirstFit-menetelmän testiohjeistuksen, testipalautteen ja harjoitteluohjeiden kehittäminen. Työterveyslaitos. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-391-206-9
Julkaisutyyppi: Raportti
Työterveyslaitoksen tutkimuskatsaus
- Tutkimuskatsauksessa esitellään tiiviisti Työterveyslaitoksen tuoreimmat tutkimukset, ja se ilmestyy noin kerrran kuussa.
- Jos haluat saada jatkossa tiedon uusimmasta katsauksesta, tilaa työelämän vaikuttajien ja päättäjien uutiskirjeemme.
- Tutustu aiempiin katsauksiin tutkimuskatsaukset-sivulta.
Lisätiedot
- Laura Salonen, erikoistutkija, Laura.Salonen@ttl.fi, +358 30 474 3380
- Otto Pankkonen, tutkija, Otto.Pankkonen@ttl.fi, +358 30 474 3180
- Päivi Lehtomurto, viestintäpäällikkö, Paivi.Lehtomurto@ttl.fi, +358 50 415 6309
- Yksittäisistä tutkimuksista voi olla yhteydessä suoraan artikkelin tai raportin kirjoittajiin: etunimi.sukunimi@ttl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLiitteet
Linkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Verktygslådan för psykisk hälsa användes närmare 130 000 gånger för att utveckla arbetshälsan14.4.2025 15:52:53 EEST | Pressmeddelande
Främjandet av arbetshälsan och den psykiska hälsan har gått från ord till handling med hjälp av Programmet för psykisk hälsa i arbetslivet. Under de senaste två åren har man på tusentals finländska arbetsplatser genomfört förändringar som stödjer arbetsflödet och arbetsförmågan genom att utnyttja Verktygslådan för psykisk hälsa. En av hemligheterna bakom populariteten var att verktygen passar in i arbetets vardag och ledarskap.
Mielenterveyden työkalupakkiin tartuttiin lähes 130 000 kertaa työhyvinvoinnin kehittämiseksi14.4.2025 15:52:53 EEST | Tiedote
Työhyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisessä on päästy sanoista tekoihin Työelämän mielenterveysohjelman vauhdittamana. Viimeisen kahden vuoden aikana tuhansilla suomalaisilla työpaikoilla tehtiin työn sujuvuutta ja työkykyä tukevia muutoksia hyödyntämällä Mielenterveyden työkalupakkia. Yksi suosion salaisuus oli siinä, että työkalut sopivat osaksi työn arkea ja johtamista.
The Mental Health Toolkit was accessed nearly 130,000 times in order to develop well-being at work14.4.2025 15:52:53 EEST | Press release
The Mental Health at Work Programme has helped in shifting the promotion of well-being at work and mental health from words to action. Over the past two years, thousands of Finnish workplaces have used the Mental Health Toolkit to make changes that support the smooth flow of work and work ability. One of the secrets behind the popularity of the tools is that they are suitable for daily work and management.
Arbetskraft eller framtida medborgare? Attityden till invandring behöver friska vindar10.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den nuvarande debatten om migration tjänar inte det finländska samhället och dess framtid. De politiska beslutsfattarna är ofta upptagna av stundens politiska tvister, utan att rikta blicken mot framtiden. Migranterna reduceras därför ofta till ett problem som bör lösas eller en resurs som bör utnyttjas. På DEMOGRAPHY-programmets diskussionstillfälle ”Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun” den 10 april 2025 sökte man ett nytt perspektiv på invandringsdebatten.
Työvoimaa vai tulevia kansalaisia? Suhtautuminen maahanmuuttoon kaipaa tuuletusta10.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Nykyinen keskustelu muuttoliikkeistä ei palvele suomalaista yhteiskuntaa ja sen tulevaisuutta. Poliittiset päättäjät ovat usein kiinni tämän hetken poliittisissa kiistoissa, eivätkä kohdista katsetta tulevaisuuteen. Muuttajat pelkistyvät siksi usein ongelmaksi, joka tulisi ratkaista tai resurssiksi, jota tulisi hyödyntää. DEMOGRAPHY-ohjelman Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun -tilaisuudessa 10.4.2025 etsittiin tuoretta näkökulmaa maahanmuuttokeskusteluun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme