Jyväskylän yliopisto

Urheiluseuraharrastaminen siirtyy sukupolvelta toiselle

Jaa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuore tutkimus osoittaa, että vanhempien lapsuuden aikainen urheiluseuraharrastaminen on yhteydessä heidän lastensa liikuntaharrastuneisuuteen. Erityisesti vanhempien aktiivisuus urheiluseurassa 9-vuotiaana ennusti lasten urheiluseuraharrastamista 9–12 vuoden iässä.

Mostphotos

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuosina 1980–1992 lapsuutta ja nuoruutta eläneiden vanhempien urheiluseuraharrastamista ja sen yhteyttä heidän lastensa harrastuneisuuteen vuosina 2018–2020. Tutkimuksen tarkoituksena oli valottaa tekijöitä, jotka ovat yhteydessä liikunnallisen elämäntavan muotoutumiseen suomalaisessa väestössä.

Havaittu sukupolvien välinen yhteys liikuntaseuraharrastamisessa oli riippumaton lasten sukupuolesta, painoindeksistä, kroonisista sairauksista, sisarusten määrästä, asuinalueesta sekä vanhempien koulutuksesta tai tulotasosta. 

”On mielenkiintoista, että esimerkiksi perheen koko ja taloudellinen tilanne eivät heikentäneet urheiluseuraharrastuneisuuden välisiä yhteyksiä sukupolvien välillä lapsuudessa”, yliopistotutkija Kaisa Kaseva Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisesti tiedekunnasta sanoo. 

Nuoruudessa yhteys heikkenee

Vaikka yhteys liikuntaseuraharrastuneisuudessa sukupolvien yli oli selkeä lapsuudessa, se ei enää ollut yhtä vahva myöhemmässä nuoruudessa tai varhaisaikuisuudessa.

Tämä voi johtua siitä, että tässä ikävaiheessa monet muutkin aktiviteetit houkuttelevat nuoria, ja vanhempien näkemysten lisäksi vaikuttavat kavereiden mielipiteet. Lisäksi urheiluseuraharrastaminen voi muuttua vaativammaksi ja kilpailullisemmaksi, minkä vuoksi osa nuorista saattaa keskeyttää seuraharrastamisen. 

“Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että systemaattista harjoittelua tai kilpailuja tulisi seuratoiminnassa vähentää”, Kaseva huomauttaa. "Näiden oheen kannattaa kuitenkin jatkaa myös kevyempien, mahdollisesti lähinnä hauskanpitoon liittyvien aktiviteettien kehittämistä mahdollisimman monen nuoren motivoimiseksi.”

Tukea perheille ja urheiluseuraharrastamiselle

Tutkimus korostaa, että vanhempien urheiluseuraharrastuneisuuden tukeminen voi olla avainasemassa liikunnallisen elämäntavan edistämisessä. 

“Erityisesti kouluikäisten lasten vanhempien myönteisiä asenteita urheiluseuraharrastamista ja liikkumista kohtaan tulisi vahvistaa, sillä ne voivat vaikuttaa siihen, millaisia aktiviteetteja vanhemmat tarjoavat ja organisoivat lapsilleen”, Kaseva korostaa. ”Suoraan lapsille suunnattujen liikuntainterventioiden kehittämistä on myös hyvä jatkaa." 

"Kun tiedämme, että vanhempien urheiluseuraharrastaminen voi siirtyä eteenpäin, voidaan toivoa, että nykyisten kouluikäisten lasten urheiluseuraharrastuneisuus siirtyisi taas tuleville sukupolville.” 

Tutkimus on osa vuonna 1980 käynnistettyä Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät (LASERI) -pitkittäistutkimusta, jota laajennettiin kolmen sukupolven tutkimukseksi viimeisimmässä seurannassa vuonna 2018. Tässä tutkimuksessa hyödynnettiin kahdelta sukupolvelta kerättyä kyselyaineistoa urheiluseuraharrastamisesta sekä harrastamiseen liittyvistä sosiodemografisista ja -ekonomisista tekijöistä. 

Julkaisu on luettavissa osoitteessa: https://journals.humankinetics.com/view/journals/jpah/aop/article-10.1123-jpah.2024-0368/article-10.1123-jpah.2024-0368.xml 

Lisätietoja:

Yliopistotutkija Kaisa Kaseva,  
Jyväskylän yliopisto, liikuntatieteellinen tiedekunta
ja Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta

kaisa.kaseva@helsinki.fi
+358443077737

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.

Lihasmuistille löytyi uusi selitys lihasten proteiineista – voimaharjoittelun vaikutus säilyy jopa yli kaksi kuukautta14.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Tutkijat selvittivät tuhansien lihasproteiinin määriä lihaksissa ja löysivät niistä uuden mahdollisen selityksen lihasmuistille. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että lihas “muistaa” harjoittelun proteiinitasolla. Muistijälki aiemmasta voimaharjoittelusta säilyy lihasten proteiineissa jopa yli kaksi kuukautta.

Väitöstutkimus paljastaa kestävyyskäsitteen ongelmat monitulkintaisessa ruokapoliittisessa keskustelussa9.4.2025 13:55:35 EEST | Tiedote

Kestävä ruokapolitiikka ei ole yksiselitteinen käsite. Sitä ohjataan ja sille asetetaan tavoitteita monelta politiikan alueelta. Kestävyys on myös käsite, jota on mahdollista tulkita tarpeen mukaan ja jonka varjolla voidaan tavoitella moninaisia – jopa keskenään ristiriitaisia – lopputuloksia. YTM Ville Tikka tutki väitöskirjassaan, miten kestävyyttä tulkitaan joukkoruokailun yhteydessä käytännön tasolla ja miten se otetaan osaksi arjen toimintaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye